VV Laci védte meg az elnököt a kamerától

2012.03.02. 18:49
Lázár László a küzdelem embere. Bár a Való Világot kisebb idegösszeroppanás miatt 133 nap után ott kellett hagynia, a biztonsági cége csődbe ment, akárcsak az étterme - amivel később hatmilliót bukott a Szigeten -, újra és újra megpróbál felállni. Most a Magyar Nemzet Köztársasági Pártja alelnökeként tartott sajtótájékoztatót, amin a testével védte az elnököt a fotósok kereszttüzétől, aki nem akar a nyilvánosság elé állni. VV László, a Megmentő legfőbb célja, hogy minden nélkülöző asztalára kerüljön egy kiló kenyér és egy liter tej.

Hol van már az, amikor 2004-ben az első Való Világ győztese, Szabolcs erősítette az MSZP-t? A hidegvérű VV László most sokkal nagyobbat álmodott: ugyan korábban már Gyurcsány Ferenc pártjának, a Demokratikus Koalíciónak is feltűnt az egyik rendezvényén, most mégis a Magyar Nemzet Köztársasági Pártja alelnökeként szeretne elindulni a 2014-es választásokon.

A villa biztonsági őre a párt Garibaldi utcai székházának erkélyéről mutatta meg az elérendő célt, a néhány száz méterre lévő Parlamentet. Amikor tavaly Hegedűs Zsuzsával és a Minden gyerek lakjon jól alapítvánnyal járt ételt osztani a szegényeknek, állítása szerint több tízezer emailt kapott, köztük jó pár segélykérő üzenettel. Ekkor jött az ötlet, hogy beindítja a párt kampányát. "Én nem tudom hova tenni, hogy elmegy az ember osztani élelmiszert, és egy hetven év körüli idős ember letérdel eléd, és csókolja a kezedet, és úgy hív, hogy a Megmentő" – mondta.

1 kiló kenyér és 1 liter tej

"Mi nem ellenzék vagyunk, kezdem itt" – kezdte ott. A párt nem akar olyan elcsépelt szavakkal kampányolni, mint a jobb- vagy a baloldal – mondta el László. Határozott ideológiai háttérről sem tudott beszámolni, mindenesetre minél szélesebb összefogást sürget. "Össze kell fogni az emberek akaratát, és központilag kell felfelé tálalni" – mondta, és leszögezte, hogy nem akarnak a múlttal foglalkozni. (Lehetséges, hogy a párt nevében található nemzet a jobboldaltól, a köztársaság szó pedig a baloldaltól igyekszik szavazókat elcsábítani.)

Öt alapértékük a hit, a tudás, az ember, a haza és a nemzet. Legfőbb céljuk a mélyszegénység felszámolása, ezért létre akarnak hozni egy logisztikai központot, ahova élelmiszert, ruhát és bútorokat, játékokat gyűjtenének össze a rászorulóknak. László azt szeretné, hogy minden nélkülöző asztalára kerüljön legalább egy kiló kenyér és egy liter tej.

A villa lúzeréből az új Kuncze Gábor

Lászlónak szó szerint kemény ütéseket kellett kiállnia, mire eljutott idáig. Miközben a Való Világból 133 nap után fizikai és lelki összeomlást követően önként távozott, biztonsági cége is csődközelbe került. VV Laci ezután a vendéglátóiparban próbálta ki magát, de a Club Lazarrus nevű éttermét egy hét után kénytelen volt bezárni, ráadásul hatmilliót bukott vele a Szigeten. Közben a lakáshitele havi 100 ezerre nőt, így öt hónapja a házát is el kellett adnia, és összeköltözött az anyjával. Akkor még úgy fogalmazott, hogy "ha egy év múlva sem lesz jobb a helyzet, kint próbálok szerencsét". Most azonban éppen az ellenkezőjét hirdeti: nem gyurcsányozza el, hanem tenni akar Magyarországért, és vissza akarja állítani a Magyar Köztársaságot.

Kérdésünkre, hogy kit tart politikai példaképének, elmondta, hogy Kuncze Gábort és Göncz Árpádot tartja legtöbbre. Utóbbinak köszönhetjük szerinte az ország turisztikai fejlődésének 70 százalékát. Amikor Árpi bácsi kiment Japánba, elkezdtek az országba özönleni a japán turisták – mondta.

Az MNKP főhadiszállásán található könyvek listája ABC-sorrendben

  • Stephen E. Ambrose: Az elit alakulat
  • John Dicke: Cosa Nostra
  • Frei Tamás: A bankár
  • Idegen szavak és kifejezések szótára
  • Henry Kissinger: Diplomácia
  • Körösényi András - Tóth Csaba - Dr. Török Gábor: A magyar politikai rendszer
  • A magyar közélet kézikönyve
  • Petra Reski: Maffia
  • Paul "Coach" Wade: Fegyencedzés

Arra a kérdésre, hogy az oligarchákat hogyan tudná kezelni, László azt mondta, hogy valamilyen szinten szükség van rájuk a politikai szférának is. Felőle jöhet Magyarországra malajziai cég, de akkor teljesítsék az elvárásokat, dolgoztassák a magyar embereket – és nyugatra se vigyék ki a magyar tőkét. Ez persze egyelőre messzi álom, a párt most még csak bölcsődés stádiumban van, de Lászlóék azon vannak, hogy az MNKP az összes iskolát kijárja, mielőtt felnőne.

A lényeg, hogy lépésről lépésre haladva, tudatosan gondolkodva, szakértők bevonásával építkezzenek. "Én annak vagyok híve, hogy az legyen a hadügyminiszter, aki katona volt őrmesteri rangban" – mondta VV Laci. Elmagyarázta, hogy a pénzügyminiszternek is értenie kell a nemzetközi pénzügyekhez.

A szürke eminenciás elnök

A sajtótájékoztatón a párt elnöke, Dr. Szabó Barna János gazdasági szakember nem akart részt venni, mert ő politológiát tanul, ezért az iroda szomszédos szobájában bujkált a fotósok és a kamera elől, átvitt értelemben Lázár Lászlót, a Jeruzsálemben díszdoktorrá avatott biztonsági szakembert használva emberi pajzsként. A végén off the record elmondta, hogy egyelőre a villa Papa Macijával szeretnének kampányolni, ő most inkább még váratja a reflektorfényt. Annyit azért hozzátett VV Laci megjegyzéseihez, hogy ha nem is szakemberek, de szakértők állnak a párt mögött, és László is úgy fogalmazott, hogy ez nem egy "dilettánsok által összetákolt valami", hanem "tudatos szervezés" eredménye.

VV Laci úgy érzi, hogy a legfőbb ütőkártyája a politikai versenyben az, hogy ő nem politikus, csak egy egyszerű ember, aki a többiek között jár. Most fognak elindulni vidékre, még nem tudják, hogy hova (Avast sem zárták ki), és a következő két-három hónapban alkotnak meg egy tanulmányt "az ország globális helyzetéről", ami aztán a párt programját adja meg, amivel több százezer embert tudnak képviselni. Abban bízom, hogy a példámat a többi celeb is követni fogja – zárta gondolatmenetét László gyilkos antiutópiájával.