Az LMP belevág a népszavazási aláírásgyűjtésbe

2012.03.03. 16:19 Módosítva: 2012.03.03. 16:20

Az LMP kongresszusának döntése alapján hétfőn elkezdődik az aláírásgyűjtést a párt népszavazási kampányához. Vágó Gábor szóvivő szombat délelőtt az MTI-nek azt mondta, hogy a kampány három lábon áll majd, amelynek részeként nyolcvan településen jelennek meg, de lesznek további egyéni gyűjtőpontjaik is. Emellett indítanak egy Facebook-applikációt is, és számítanak a szakszervezetek, illetve egyéb társadalmi szervezetek segítségére is. A hitelesítéshez 200 ezer aláírás szükséges, de az LMP 330 ezret akar összegyűjteni április 2-ig.

A párt négy kérdésben kezdeményez népszavazást: a tankötelezettség korhatára továbbra is 18 év maradjon; az álláskeresési járadék folyósításának időtartamát a jelenlegi kilencven napról emeljék vissza a korábbi 260 napra; ne lehessen 100 napnál hosszabb próbaidőt kikötni, és végül azt, hogy a szabadság kétharmadát a munkavállaló kérésének megfelelően kelljen kiadni.

Vágó Gábor az Elég a kiszolgáltatottságból szlogennel induló népszavazási kampányt jellemezve azt mondta, hétfőtől mindenkinek lehetősége lesz arra, hogy a munka világával, az oktatással és a nyugdíjak biztonságával kapcsolatos kérdésekben csatlakozzon a párt kezdeményezéséhez.

A szóvivő a népszavazás tétjének nevezte, hogy „azt a modellt választjuk-e, amit Orbán Viktor le akar nyomni a társadalom torkán, hogy kiszolgáltatott (...) és alulképzett munkaerőre akarja építeni az országot úgy, hogy szinte semmi védelme nem marad a társadalomnak”, vagy az LMP modelljét, amely szerint jól képzett, magas hozzáadott értéket képviselő emberekre építi a jövőnket.

A politikus hangsúlyozta, hogy a Facebookon indított oldalukon már szombattól lehet csatlakozni a kezdeményezésükhöz. A képviselő úgy fogalmazott, hogy a kampány nemcsak nekik, hanem a „milliókat kiszolgáltatottságba taszító Orbán-rezsimnek is ez lesz a nagy erőpróbája”.

Az LMP másik szóvivője Szél Bernadett arra is kitért, hogy ha az Alkotmánybíróság pozitívan dönt a nyugdíjügyben benyújtott felvetéseikről, akkor azonnal elkezdenek aláírásokat gyűjteni arról is, hogy a korábban megszerzett nyugdíjjogosultságokat ne lehessen elvonni, így a referendum ötödik kérdésként ezzel is kiegészülhet.

A sajtótájékoztató végén Jávor Benedek frakcióvezető a helyszínre kikészített pulpituson elsőként szignálta az aláírásgyűjtő-lapot.