A bölcsődésekre se vigyáznak ingyen

2012.03.05. 15:38
Átlagosan két-háromezer forinttal nőhet havonta a bölcsődébe járó gyerekek után fizetendő térítés, miután a fenntartóknak mostantól lehetőségük van az étkezésen kívül a gondozásért is pénzt kérni. Az önkormányzatok többsége most még csak gondolkodik a sarc bevezetéséről, de már akad olyan település, ahol márciustól többet kell fizetni a szülőknek.
tk3s bm camilla fgh16837 07
Fotó: Michael Dunlea / Barcroft Media

Az Országgyűlés még tavaly év végén fogadta el a gyermekvédelmi törvénynek azt a módosítását, ami lehetővé teszi, hogy januártól az önkormányzati fenntartású bölcsődékben az étkezésért fizetendő díjon felül külön, úgynevezett személyi térítési díjat szedjenek a gondozásért. Ezzel egyidejűleg viszont csökkent az étkezésért fizetett díj, mivel annak összetevői közül a rezsit nem, csak a nyersanyagköltséget háríthatják a szülőkre. Ezt a kieső összeget azonban feltehetően a gondozási díjból fogják pótolni az önkormányzatok. Mivel a helyhatóságok a költségvetés elfogadása után határozhatnak csak a gondozási díj bevezetéséről, így még sok helyen nem döntöttek a kérdésről. A Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (BDDSZ) előzetes felmérése szerint azonban eddig az országban található több mint hatszáz önkormányzati bölcsőde öt százalékában már biztos bevezetik a díjat, 35 százalékuknál előkészítés alatt van. Hét százalékuk egyáltalán nem tervezi idén kivetni a díjat, az intézményeket több mint a feléről pedig később akar dönteni a fenntartó önkormányzat.

Ugyan a díj nem lehet magasabb a család jövedelmének 25 százalékánál, és a kedvezményezettek köre is széles (nem kell fizetniük a három- vagy többgyermekes családoknak, a gyermekvédelmi kedvezményben részesülőknek, valamint a tartósan beteg vagy fogyatékos gyermekek után), a BDDSZ-nek azonban mégsem tetszik a rendelkezés. Szerintük a gondozási díj a három év alatti korosztály ellátásán belüli diszkriminációt jelenti, ugyanis a közoktatási törvény alá tartozó egységes óvoda-bölcsődékben nem lesz ilyen díjtétel.

Néhány ezer forint is megterhelést jelent

A magyar valóság az, hogy már pár ezer forintos emelkedés is sokat számít egy család életében. A gondozási díjjal a családok egy újabb döntés elé kerülnek, így az is előfordulhat, hogy a szülő év közben átviszi óvodába a három évet betöltött gyermekét, mert az ingyenes marad. Egyszer már megélte a bölcsődei hálózat, hogy térítési díjat kellett fizetni, ami után annyira lecsökkent a gyerekek száma, hogy voltak helyek, ahol csoportokat, sőt intézményeket kellett bezárni” – mondta Szűcs Viktória, a BDDSZ elnöke.

 A bölcsődék száma és a férőhelyek alakulása Magyarországon
Év Bölcsődék száma Férőhelyek száma Önkormányzati bölcsődék férőhelyei
2000 532 24 965 24 089
2001 532 24 394 23 564
2002 523 24 078 23 300
2003 515 23 771 22 959
2004 527 23 911 23 024
2005 530 23 766 22 909
2006 543 24 255 23 344
2007 556 24 934 23 868
2008 594 25 937 24 243
2009 625 26 687 24 767
2010 668 32 516 31 070
 (Forrás: KSH)

Most még nem látni, hogy milyen hatása lesz egy-egy településen a díj esetleges bevezetésének, Acsainé Végvári Katalin, a Magyar Bölcsődék Egyesületének (MBE) elnöke viszont úgy látja, az önkormányzatok "borzasztó óvatosan" nyúlnak a kérdéshez. „Az önkormányzatok még számolnak, de ahol mégis a bevezetés mellett döntenek, ott alacsony díjat próbálnak meghatározni, viszont a családok jövedelmi helyzete miatt nem biztos, hogy ez a legideálisabb időszak ennek a díjnak a bevezetésére. Sok egy- és kétgyerekes családnak már a 2-3 ezer forintos emelkedés is nagyon sokat számít" – jegyezte meg Acsainé Végvári Katalin is.

Már többet kérnek, még gondolkodnak

Zalaegerszegen már február elején döntöttek: március elsejétől fizetni kell a gondozásért is, ami havi szinten nagyjából kétezer forinttal növeli meg a családok kasszáját: egy bölcsődés gyerek napi ellátása 643 forintba kerül (ebből a gondozási díj 240, az étkezés díja 403 forint). A havi 10-11 ezer forintos ellátás így 13 500 forintra nő, ami a négy önkormányzati bölcsődében mintegy 368 gyereket érint.

DEGER20091202100
Fotó: H. Szabó Sándor

Hogy mi alapján döntött a fideszes vezetésű város a díj mértékéről, az önkormányzatnál azt mondták, az "igénylők jövedelmi helyzetének ismeretében a bölcsődevezetők véleményének kikérését követően, a bölcsődék javaslatát fogadta el a közgyűlés.” Hozzátették viszont, hogy az önkormányzatnak "tényleges többletbevétele" nincs, hiszen a fizetendő térítési díjak a tényleges költségek 10 százalékát sem fedezik. Az emelkedő térítési díjak miatt az önkormányzatnak azonban a korábbinál valamivel kevesebb összeggel kell hozzájárulni a bölcsőde működéséhez, azaz a "teherelosztás aránya változik meg valamelyest".

Debrecenben február 23-án fogadta el a közgyűlés a város költségvetését, és egyúttal döntöttek arról is, hogy ők is bevezetik a gondozási díjat. A rendelet-tervezet hatásvizsgálatából egyébként az volt kiolvasható, hogy a napi 150 forint plusz költség „jelentősen nem növeli a családok kiadásait, és az önkormányzat által az intézménynek biztosított működési támogatás mindössze tíz százalékát teszi ki" – állt az előterjesztésben.

Szolnokon óvatosabban nyúltak a kérdéshez, de nem titkolták, a kieső rezsiköltség miatt kellett bevezetni a napi 236 forintos gondozási díjat, ami ugyan nem sokkal, napi 59 forinttal növelte meg a tavalyi ellátás összegét. Ráadásul a jövedelmi helyzet miatt a családok harmadának nem kell fizetni, így a jövedelemvizsgálat alapján mintegy 364 gyereket érinti a megnövelt térítési díj.

A fideszes vezetésű Érden szeptembertől legfeljebb havi tízezer forintot kell majd fizetni a bölcsődések szüleinek. A közgyűlés legutóbbi ülésén azért döntöttek a díj bevezetése mellett, mert figyelembe véve az állami normatíva folyamatos csökkenését, illetve az önkormányzat fenntartási költségeinek növekedését, a helyi büdzsének szüksége van a bevételekre, de hogy pontosan mire költik majd a befolyó összeget, az a költségvetés március 8-ai tárgyalását követően dől el.

A fideszes–KDNP-s Szombathelyen szeptembertől kellene a családoknak megfizetni a gondozási díjat, ami az étkezési díjon felül a családok szociális helyzetének figyelembe vételével havonta minimum ezer, legfeljebb 18 900 forint pluszt jelentene.

Szépen megkérjük a szülőket...

Szolnokhoz hasonlóan, Budapest XVII. kerületének önkormányzata is a kieső étkezési díj egy részére hivatkozva kényszerül áprilistól gondozási díjat kérni, ami havonta legfeljebb 25 095 forint lehet. A rendelet szerint a családok által fizetett összeg nem lépheti túl az egy főre jutó jövedelem 10 százalékát. (Szemben a törvénnyel, ami 25 százalékos maximális összeget ad a fenntartóknak.) Továbbá az öregségi nyugdíjminimum 350 százalékát meg nem haladó egy főre jutó jövedelem esetén is – kérelemre, 30 százalékkal – csökkenthető a díj, de testvérek esetén is csak egy gondozási díjat kérnek. A kedvezmények miatt így az önkormányzat számítása szerint a családok 15-20-ának nem kell majd fizetni.

A szülők körében azonban felháborodást keltett a díj kivetése. Mint azt az egyik két és féléves kisfiú édesanyja elmesélte, már korábban értesítették őket a díjról, pár nappal ezelőtt kaptak is egy nyomtatvány, amit ha aláírtak, azzal elfogadták volna a 25 ezer forintos díjat, de amennyiben szeretnék, ha jövedelemarányosan csökkentsék az összeget, akkor a papír alsó részét kellett kitölteni, a család egy főre eső jövedelmének feltűntetésével. Így például egy 70 ezer forintos egy főre eső jövedelem mellett kevesebbet, étkezéssel együtt nagyjából 16 ezer forintot kellene fizetni összesen.Viszont ha a szülők nem akarják bevallani, hogy mennyit keresnek, a havi 12 ezer forintos étkezési díj mellett a 25 ezer forintos gondozási díjat kell majd megfizetniük áprilistól.

Aztán a múlt hét elején tartott szülői értekezleten a bölcsőde vezetője tolmácsolva a kerület alpolgármesterének szavait elmondta, szeretnék, ha minél többen fizetnék meg a maximális összeget, és lehetőleg kevesen éljenek a kedvezményekkel, „ezzel is segítve az önkormányzat munkáját”.

D  YT20040510009
Fotó: Illyés Tibor

Mindezek tetejébe a szülők felháborodását tovább fokozta, hogy az intézmény átépítése miatt nyáron csak két hónapig tudnák fogadni a gyerekeket, amiért viszont három havi étkezési és gondozási díjat kérnének.

„Jelenleg se a férjemnek, se nekem, nincs állása. Azért járatom bölcsődbe a kisfiam, hogy egyáltalán legyen esélyem munkát találni, de nemcsak én, hanem a környék paneleiben élő többi édesanya sem tud otthon maradni a 25 ezer forintos gyes mellett. És akkor az önkormányzat meghoz egy ilyen döntést, ez nem szép dolog” – tette hozzá az elkeseredett édesanya.

Ingyenes. Mégsem? Megéri?

Egyes önkormányzatok azonban még ma is teljesen ingyenesen biztosítják a bölcsődei ellátást, ami azt jelenti, hogy még a napi háromszori étkezést sem kell megtéríteni a szülőknek.

A fővárosi kerületek közül elsőként a XIII. kerület fenntartása alá tartozó bölcsődékben lett ingyenes az ellátás. A szocialista vezetésű kerületben 2004-óta nem kell fizetni, ha a családban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum ötszáz százalékát (142 500 forintot), ráadásul további könnyítés jelent, hogy a szociális ügyekkel foglalkozó bizottság méltányosságból is eltekinthet a személyi térítési díj megfizetésétől.

Azonban a térítésmentes bölcsőde nem jelent mindenhol teljes ingyenességet. Egyes intézmények ilyen-olyan címeken elvárnak bizonyos hozzájárulást, például játékvásárlásra, de nem ritka, hogy papír zsebkendőt, fogkrémet, vagy gyümölcsöt kérnek a szülőktől.

Ahol viszont fizetni kell, átlagosan ötszáz forintba kerül egy kisgyerek ellátása. Ez havonta 10-12 ezer forint kiadást jelent egy-egy családnak. A bölcsődei dolgozók szakszervezetének elnöke viszont úgy látja, a megnőtt térítési díj ellenére sok helyen még mindig olcsóbb lesz az önkormányzati bölcsőde, mint a fizetős intézmények, családi napközik, ahol havonta több tízezer forintot is elkérhetnek.