41 százalék szerint Schmittnek mennie kell

2012.03.07. 17:30

Közvélemény-kutatást készített a Medián Schmitt Pál köztársasági elnök plágiumgyanújának megítéléséről. A hvg.hu közölte először, hogy Schmitt doktori disszertációjában nagyon hosszan szó szerint, hivatkozás nélkül vett át részeket egy bolgár sporttörténész könyvéből. Azóta a disszertáció újabb oldalairól derült ki, hogy azokat is csak odamásolhatták. Az ügyben egyetemi vizsgálat indult.

A közvélemény-kutatás szerint a teljes népességnek csak 20 százalékát foglalkoztatja komolyan a plágiumügy. További 67 százalék ugyan hallott róla, de nem nagyon foglalkozott vele. Leginkább az LMP szavazóit érdekli a téma (47 százalék), a legkevésbé pedig a fideszeseket (15 százalék).

A teljes népesség 46 százaléka úgy gondolja, hogy Schmitt másolta a doktoriját, és csak 24 százalék gondolja azt, hogy Schmitt védekezése helytálló. Ugyanakkor a fideszeseknek csak 16 százaléka hiszi el a vádat, és 56 százalékuk hisz inkább az elnöknek.

A plágiumvád miatt 41 százalék szerint kellene az államfőnek lemondania. 38 százalék szerint nincs erre szükség, és 21 százalék nem tudja eldönteni, hogy mit kellene tennie.

A kormánypártiaknak viszont csak 16 százaléka gondolja azt, hogy Schmittnek mennie kell, és 56 százalékuk szerint maradjon inkább. Az ellenzéki szavazóknak 64, míg a pártot választani nem tudók 50 százaléka javasolja az elnöknek, hogy keressen másik állást.

A felmérés még január végén készült, az adatokat azonban csak most közölték.