Blanka, Bianka
10 °C
18 °C

Népi kezdeményezés a családon belüli erőszak megfékezésére

2012.03.08. 17:30

Népi kezdeményezés indult a családon belüli erőszak megfékezésére; az erre vonatkozó kérelmet Halász Pálma, az Élet-Érték Alapítvány elnöke adta be az Országos Választási Bizottsághoz (OVB), amely az elmúlt héten azt jóváhagyta - közölték a szervezők csütörtökön.

Május 1-jéig 50 ezer aláírásnak kell összegyűlnie ahhoz, hogy a parlament napirendre tűzze a családon belüli erőszak önálló bűncselekményként történő szabályozásának témakörét. Sikeres aláírásgyűjtés esetén a parlament köteles lenne három hónapon belül napirendjére tűzni a kérdést.

Mint a közleményben olvasható, Magyarországon ma minden ötödik nőt érint a családon belüli erőszak valamilyen formája: fizikai vagy szexuális bántalmazás, lelki kiszolgáltatottság, anyagi fenyegetettség. A témában készült legutóbbi hazai kutatás szerint hetente legalább egy nő, havonta egy gyermek hal meg családon belüli erőszak következtében. Az erőszak az esetek 95 százalékában zárt ajtók mögött marad; az áldozat a saját szégyeneként, tabutémaként éli meg a bántalmazást, arról senkinek nem mer beszélni.

Szakemberek szerint jelentősen visszaszorítaná a bántalmazások, gyilkosságok számát, ha önálló törvényi tényállás születne a családon belüli erőszakra. Önálló törvényi tényállás elfogadása esetén a büntetőeljárás hivatalból indulna, nem kellene ahhoz az áldozat magánindítványa.

Halász Pálma civil kezdeményezésére 2010-ben is indult aláírásgyűjtés a családon belüli erőszak megfékezésére, de az néhány száz aláírás határidőn túli beérkezése miatt nem járt sikerrel.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!