Orbán Viktor levelet írt Barrosónak

2012.03.08. 07:31

Orbán Viktor miniszterelnök barátságos, udvarias hangú levélben hívta fel José Manuel Barroso, az Európai Bizottság és Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnökének figyelmét arra, hogy az uniós pénzügyminiszterek közelgő, március 13-i tanácskozásán a magyar álláspont ismeretében, azt respektálva hozzanak döntést a csaknem 150 milliárd forintos, az unió kohéziós alapjából folyósítandó források tervezett megvonásának ügyében, írja a Népszabadság a birtokába került levélre hivatkozva.

A lap azt írja, hogy a március 6-án kelt levélben a kormányfő megerősíti a kormány elkötelezettségét a költségvetési deficit és az államadósság uniós elvárásoknak megfelelő szintre szorításában. Orbán azt írta, hogy ehhez a kormány újabb, a GDP 0,4 százalékának megfelelő kiigazítást jelentett be február 9-én, a napokban pedig elfogadta az uniós stabilitási paktumot is.

Orbán szerint szemben 2011-gyel és 2012-vel, amikor a kormány egyszeri intézkedésekkel tudott csak úrrá lenni a hiányon, 2013-ban strukturális intézkedések biztosítják a deficit leszorítását. Megfontolandó szempontként említi a Magyarországgal szembeni piaci bizalom erősödését.

A hiányleszorító intézkedések levélhez csatolt listáján Orbán a Bajnai-kormány intézkedéseit is felsorolja, írja a Népszabadság.