Schmitt szerint a plágiumügy mögött az áll, hogy segítette a kormányt

2012.03.08. 01:30 Módosítva: 2012.03.08. 01:41

„Megfogadtam, hogy ebben az ügyben nem nyilatkozom. Egy nyilatkozatot tettem, hogy ettől az ügytől elhatárolódom, és a plágium vádját messzemenőkig visszautasítom”, mondta Schmitt Pál köztársasági elnök a Bruxinfónak adott interjúban. A köztársasági elnök szerint ha az ember a dolgozatában a forrásokat megjelöli, és nem deklarálja 100 százalékosan a sajátjaként, akkor a plágium vádja fel sem merülhet.

A hvg.hu januárban arról írt, hogy Schmitt 1992-ben írt doktori disszertációjának nagy része szinte szóról szóra megegyezik egy bolgár sportkutató által még a nyolcvanas években írt tanulmány szövegével. A Köztársasági Elnöki Hivatal még aznap visszautasította a cikk állításait. A Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának (TSK) dékánja január végén jelentette be, hogy létrejött a plágiumgyanút vizsgáló tényfeltáró bizottság. A bizottság vizsgálatának eredménye március 28-ára készül el.

Schmitt a Bruxinfónak nem kívánta kommentálni azt, hogy kisdoktorija egyre több oldalával kapcsolatban merül fel, hogy hivatkozás nélkül vette át. Erről azt mondta: pontosan felírta, hogy honnan származik az ő anyaga, kitől vette át azokat. „Ami fontos, hogy ez nem egy PhD volt a mostani elvárásokkal, hanem egy kisdoktori 20 évvel ezelőtt, ami írógéppel készült”, fogalmazott.

A plágiumgyanú miatt indult vizsgálatról azt mondta: annak eredményét tiszteletben fogja tartani. Szerinte egy államférfinak, magas rangú politikusnak meg kell méretnie magát minden pillanatban. Arra a kérdésre, hogy nem gondolja-e, hogy ez az ügy már ártott annyit a személyének, hogy távoznia kellene posztjáról, Schmitt azt válaszolta: az ügy annyit ártott, amennyire hagyták, hogy ártson.

Szerinte azért most, 20 évvel a dolgozat megírása után került elő az ügy, mert megpróbálta segíteni a kormány munkáját, és a törvényalkotásban inkább motor volt, mint fék. Az államfő beszélt arról is, hogy a törvényhozási dömping során ő is hibázott. „Én is hibáztam, amikor olyan törvényt írtam alá, amit később az Alkotmánybíróság, vagy valamelyik EU-s fórum kritizált. Igen, ezek hibák voltak, de ezeket lehet korrigálni”.

Schmitt szerint az Európai Parlamentben folyó pengeváltások nem tesznek jót Magyarországon az Európai Unió megítélésének. "Arra biztosan jó sajnos, hogy erősíti az euroszkepticizmust a lakosság körében, ami a radikálisok malmára hajtja a vizet, erre pedig nincs szükség”, tette hozzá.