Hormonkezelt szarvasbika ügyében nyomoznak

2012.03.09. 08:31

Bűnszövetségben elkövetett állatkínzás és csalás alapos gyanúja miatt feljelentést tett a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH), miután a Nemzetközi Vadvédelmi Tanács (CIC) jelentette, hogy Magyarországon zárt térben nevelt, hormoninjekciókkal kezelt kapitális szarvasbikákra rendeztek fizetős bérvadászatot külföldieknek – írja a Magyar Nemzet a Vidékfejlesztési Minisztérium tájékoztatása alapján.

A magyar vadászati jogszabályok nem tiltják, hogy a nevelt szarvas agancsát szteroidokkal kezeljék, azonban az állat-egészségügyi és az állatvédelmi szabályokat sérti. Az agancs fejlődésének zárt téren történő elősegítésére kizárólag a bevizsgált, engedélyezett, kereskedelmi forgalomban kapható úgynevezett premixek és tápok használhatók fel, természetes úton történő etetés formájában. Tehát hormonhatású anyagokkal kezelni a szarvasokat azért, hogy agancsuk mérete nőjön, nem jogszerű.

A bűncselekmény elkövetői tehát legalább két szabályt megszegtek: tiltott szerek felhasználásával növelték szarvasbikáik agancsméretét, illetve, bár zárt térben nevelték, ezt nem jelezték a külföldi vadászoknak. A hormonkezelt bikák híre bejárta a nemzetközi vadászsajtót. A minisztérium a vad zárt téri tartásának pontosabb, egyértelműbb szabályozását tervezi.