Áramtolvajok elleni razzia Tiszavasváriban

2012.03.12. 18:35
Negyvennyolc áramtolvaj ellen indult büntetőeljárás hétfőn Tiszavasváriban, ahol az E.ON Zrt. munkatársai a rendőrséggel és az önkormányzattal közösen tartottak razziát az elektromos szolgáltatás üzemzavarait okozó illegális áramvételezés visszaszorítására.

Egyházi Nikolett, az E.ON Zrt. szóvivője elmondta, hogy a razzia a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kisváros büdi településrészének tizenegy utcáját érintette, és az ellenőrzés során 44 olyan házat találtak, ahová az utcai hálózatra akasztott kábelekkel illegálisan vezették be az elektromos áramot a lakók, míg négy esetben a mérőórát manipulálták.

A cég szakemberei a vezetékrendszerről eltávolították az illegális csatlakozásokat, míg az áramtolvajok ellen a rendőrség lopás miatt indított eljárást.

A szóvivő elmondta, hogy az áramlopások miatt a tiszavasvári városrészben gyakori az üzemzavar, mert a 250 kilowatt teljesítményű transzformátor-állomásnak 400-500 kilowattos teljesítményt kellene szolgáltatnia. A biztonsági rendszer a túlfogyasztás következtében rendszeresen kikapcsol, és ilyenkor a 82 szerződött, a szolgáltatásért fizető partner otthonában sincs áram.

Kitért arra is, hogy az áramtolvajok évente 10 milliárd forintos kárt okoznak a cégnek, és különösen az ország keleti térségben – ahol a legtöbb halmozottan hátrányos helyzetű ember él – gyakoriak az illegális áramvételezések.

Tiszavasváriban – tette hozzá – ezentúl mindennapos, akár többszöri ellenőrzést is tartanak a rendőrséggel és az önkormányzattal közösen, illetve tervezik, hogy olyan utcai elektromos hálózatot építenek ki a nyáron, ami megakadályozza az úgynevezett kábel-ráakasztásos áramlopást.

Az illegális áramvételezők közül Balogh Lászlóné a nagy szegénységgel magyarázta tettét, mondván: havonta 25 ezer forint szociális segélyből tengődik, amelyből féloldali bénulást okozó agyvérzésére szedett gyógyszereire is alig telik.

"Nincs munka, ez a legnagyobb baj" – mondta a 61 éves Kovács Andor, hangsúlyozva, hogy az ő korosztálya tagjainak volt utoljára rendes állása. Ő például a volt tiszavasvári Alkaloida gyárból ment nyugdíjba, és a havi 97 ezer forintból tartja el most héttagú családját, miközben reménykedik, hogy a fia hamarosan talál munkát. A környéken lakók közül alig van valakinek állása – folytatta. "Így miből fizetnék az áramot, talán abból a 22 800 forintból, amit az önkormányzat fizet családonként foglalkoztatást helyettesítő támogatásként?" – kérdezte.

Fülöp Erik Tiszavasvári jobbikos polgármestere az elmondta: a 13 800 lakosú kisvárosban hivatalosan 20 százalékos a munkanélküliség, a romák között pedig meghaladja az 50 százalékot is. A cigány kisebbség tagjai főként a helyi baromfifeldolgozóban, egy hímzőüzemben és a szomszédos Tiszadob egyik mezőgazdasági üzemében dolgoznak. Foglalkoztatást helyettesítő támogatást – 22 800 forintot – most 680 családnak, lakásfenntartási támogatást pedig 374 családnak ad a helyhatóság – közölte.