A Fidesz támogatja, de Lázár nem írta alá

2012.03.13. 16:37
A Fidesz parlamenti frakciója támogatja az LMP kezdeményezését, hogy rendezzenek ügynökügyi politikai vitanapot az országgyűlésben. Ezt kedden délután jelentette be a frakció, Lázár János irodájából azonban dolgavégezetlen küldték el a megrendezéshez szükséges képviselői támogató aláírásokat gyűjtő LMP-st. Lázár János szerint az LMP túl hamar jelentette be a kezdeményezést.

Nem kapta meg a Fidesz frakcióvezetőjének aláírását az LMP alkalmazottja, aki az állambiztonsági múlt feltárása ügyében tartandó parlamenti vitanaphoz gyűjtötte a kezdeményezést támogató képviselők aláírását.

Schiffer András, az LMP képviselője keddi sajtótájékoztatóján elmondta: a vitanapon azt próbálnák felderíteni, hogy az elmúlt húsz évben miért vallott kudarcot minden olyan kísérlet, amely az aktanyilvánosságot célozta meg. Emellett foglalkoznának azokkal a rendszerváltás időszakában kialakult morális tehertételekkel, igazságtalanságokkal, amelyeket húsz éve cipel magával a magyar demokrácia.

Schiffer bejelentése után a Fidesz saját honlapján tette közzé: támogatja, hogy az ügynökkérdésben vitanap legyen a parlamentben. Krakkó Ákos, a képviselőcsoport sajtófőnöke az MTI-nek azt mondta, a frakció részt is fog venni a vitanapon.

Az LMP-sek a fideszes álláspont ismeretében kopogtattak Lázár irodájában. A házszabály szerint politikai vitanapot a képviselők legalább egyötödének, 78 képviselőnek írásbeli indítványára lehet tartani. Ötperces várakozás után azonban elküldték a pártalkalmazottat.

Krakkó Ákos az Index kérdésére elmondta, hogy Lázár János valóban nem írta alá a kezdeményezést, de ezzel csak azt akarta jelezni Schifferéknek, hogy túl hamar jelentette be az indítványt. Lázár Jánosnak is voltak még témajavaslatai a vitanapra, ezek azonban így most kimaradtak. A Fidesz-frakció ettől függetlenül a parlamentben meg fogja szavazni a kezdeményezést.

A Fideszben néhány hete éppen az LMP ügynökkérdésben benyújtott törvényjavaslatának leszavazása miatt tört ki egy komolyabb vita arról, hogy a kormánypártnak szabad-e akadályoznia a kommunista időszak ügynökhálózatába beszervezettek nevének nyilvánosságra kerülését. A fideszes belső vitát akkor elnapolták. Az újabb forduló hétfőn lesz a frakcióban.