Hoztak is rovásírást, meg nem is

2012.03.13. 11:30

Egy debreceni egyesület rovásírásos helységnévtábla felállítását kezdeményezte a város határában. A kérést a város önkormányzata még februárban elutasította, amit Kósa Lajos azzal indokolt, hogy a tábla nem illene a város jelképrendszerébe, írja a dehir.hu debreceni hírportál.

Kósa azt is mondta, hogy ennyi erővel cirill betűkkel vagy lovári nyelven is ki lehetne írni a város nevét, amivel azonban olajat öntöt a tűzre, és a jobbikos képviselők bocsánatkérést követeltek, amit azonban nem kaptak meg.

Az helységnév-táblák engedélyezése ugyanakkor nem önkormányzati hatáskör, arról a Magyar Közút Zrt. (MK) dönt, a legtöbb esetben automatikusan jóváhagyva a kérelmet.

A Józsai turul Egyesület is erre számított, és kedd délután felavatják a táblát. Csakhogy a cég ezúttal a város egyetértéséhez kötötte az engedélyezést.

Az avatóbeszédet tartó Kulcsár Gergely jobbikos országgyűlési képviselő a lapnak elmondta, hogy szerintük jogszerű a táblaállítás, ők nem kaptak értesítést, és a táblaállítást szerintük politikai okok miatt akarják megakadályozni.

Ha a táblát engedély nélkül felállítják, az MK felszólítása után az egyesületnek azt 60 napon belül el kell távolítania. Ha maguktól nem teszik meg, a MK bontja majd el. Kulcsár szerint ha kapnak felszólítást, a törvény szerint járnak majd el.