Kizárták a roma újságírókat a Kossuth-díj átadásáról

2012.03.15. 10:37
A So si? (Na, mi van?) nevű, roma értelmiségieknek szóló internetes újság újságíróit az előzetes egyeztetés ellenére sem engedték be a Parlamentbe, hogy tudósítsanak Szentandrássy István roma származású festőművész kitüntetéséről.

"Tucatnyi telefon és e-mail után az Országgyűlés Hivatala sajtóosztályának munkatársa azzal szakította meg beszélgetésünket: „Ilyen orgánum, hogy sosinet.hu – nem létezik, és nem engedélyezzük a belépést”. Hiába hivatkoztunk az e-mailes egyeztetésre és engedélyezésre, egy másik munkatárs (a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Kormányzati kommunikációért felelős államtitkárságának munkatársa) szerint a vezetés az utolsó pillanatban meggondolta magát, és ez ellen nem lehet mit tenni" - olvasható a sosinet.hu-n.

A roma értelmiségieknek szóló weboldal három éve létezik, újságíróik Szentandrássy István roma származású festőművész Kossuth-díjának átadásáról szerettek volna tudósítani, mivel mint írják "számunkra ugyanis fontos, hogy pozitív példákat mutassunk be, s rettentő mód büszkék vagyunk rá".

A sosinet.hu cikke szerint a KIM munkatársával való telefonos és e-mailen folyó egyeztetések után szerda reggel kapták meg az utolsó megerősítést, hogy engedélyezték számukra a belépést a Parlamentbe. Ezt követően egy órával a Kossuth-díjak ünnepélyes átadása előtt megjelentek az Országház előtt, ám a beléptető kapunál kiderült, hogy sem a meghívottak, sem a sajtósok számítógépes listáján nem szerepelnek. Hiába mutatták be a levelezést, nem engedték be őket.

"A cigány kultúra megismertetésében szerzett érdemeiért"

"Mikor egy bányász tizennyolc órát dolgozik, mindenből elege van és egyszer csak adnak neki egy nagy pohár hideg vizet, ilyen érzés" - mondta a Kossuth-díjról, Szentandrássy István festőművész.

D SOS20120314058
Fotó: Soós Lajos

Az indoklás szerint a roma származású képzőművész a cigányság ősi, balladisztikus hagyományait és alakjait sajátos színvilággal ábrázoló műveiért, csodálatos Madonna-képeiért, a hazai cigány kultúra megőrzésében és széles körű megismertetésében szerzett elévülhetetlen érdemeiért, külföldön is nagy sikert aratott kiállításaiért, példaértékű művészetéért kapta meg a Kossuth-díjat.

Szentandrássy István 1957. augusztus 26-án született Budapesten, állami gondozottként nőtt fel. Kiemelkedő alkotása ikonszerű stilizációval megalkotott képsorozata, mely Federico García Lorca Cigány románcok című versciklusa alapján készült. Képeiből kiállítást rendeztek Bécsben, New York-ban, Prágában, Münchenben; az utóbbi években önálló tárlata volt a budapesti Rátkai Márton Klubban és a Művészetek Völgyében (2006), valamint a fővárosi Bárka Színházban (2008). 2007-ben adta ki Angyalok nyelvén című festményalbumát. 1995-ben megkapta a Pro Urbe Budapest díjat, 1999-ben pedig a Kisebbségekért díjat. (MTI/Wikipedia)