no

Orbán szabadságharcot vívott a Parlamentnél

2012.03.15. 16:12 Módosítva: 2012.03.15. 19:29

Ez a nap a szabadságharcosok napja, a tér a szabadságharcosok tere, mi magyarok pedig a szabadságharcok népe vagyunk - mondta Orbán Viktor a teljesen megtelt Kossuth téren, ahová a lengyel és litván szimpatizánsokkal kiegészült Békemenet résztvevői is érkeztek március 15-én délután. Orbán köszönetet mondott a Békemenet szervezőinek, egyben át is vette szlogenjüket: "Nem leszünk gyarmat".

Mint mondta, 164 év múltán is követni érdemes a 48-asok példáját, de melyiket? Az ember fiatalon radikális, mint Petőfi, férfikorban józanul tettre kész, mint Kossuth, később inkább hajlik a fontolva haladásra, mint Széchenyi. A 89-es rendszerváltó tüntetéseken egyszerre szorították ki a kommunistákat a hatalomból és a szovjeteket az országból.

Orbán ezután visszatért a szabadságharcos képhez. Szabad-e az a magyar, akinek nincs munkája, aki adósságcsapdában van, akinek éhes a gyereke? - tette fel a kérdést. A kormányfő szerint most elég erősek vagyunk, hogy a jogaink után a "szabad magyar életet" is kivívjuk.

Hatalmas ováció fogadta azt a kijelentését, ami szerint mi írjuk az alkotmányunkat, nincs szükség szamárvezetőre, nem kérünk az idegenek kezünket irányítani akaró kéretlen segítségéből, amit akkor is felismernek, ha az egy váll lapos egyenruhától vagy egy jól szabott öltönytől érkezik.

"Krasznahorka égő várának fényénél, a nemzetközi pénzügyi viharban meg kell válaszolnunk a kérdést: gyarmati sorsot vagy a legjobb énünkkel berendezett magyar életet választjuk-e" - mondta Orbán a lelkes tömegnek. Hibátlan nemzetek nincsenek, a magyarokat is lehet szeretni, nem szeretni. De egy biztos: a szabadságharcaink előrébb vitték a világot: 1848-ban a feudalizmust, 56-ban a kommunizmust roppantottuk meg.

Orbán szerint az eurobürokraták ma is sanda szemmel néznek ránk, de végül igazunk lesz. A spekulánsok uralmát nem a spekulánsok számolják fel. A márciusi ifjak nem voltak bankárok, de ismerték a nemzeti bank ügyének súlyát. Tudták, nem a nemzettől kell függetlennek lenni a nemzeti banknak, hanem azt az idegen érdekektől kell védeni. "Józan ember nem adja a kamra kulcsát a szomszédjának" - mondta a kormányfő.

Az önsajnálat gyávává vakarja a nemzetet, vezette fel a következő képet Orbán. A béka, akit megfőznek, előbb jól érzi magát a langymelegben, majd mire észbe kap, meg is van főzve. Így jár sok nemzet, család, akiknek visszafizethetetlenné dagadnak a hitelei. A kényelmes hitelekkel 2002 után szép lassan majdnem megfőztek minket, de az utolsó pillanatban ugrottunk ki a fazékból, mondta.

Magyarországnak gazdasági sikerek kellenek, hangsúlyozta a kormányfő. Ha fölül akarunk kerekedni magunkon, akkor minden magyarnak  először magában kell változást előidézni. Ahhoz, hogy elindulhassunk, először fel kell állnunk. Itt tartunk most. "Ami történt, az szép, de nem elég. Még nem elég."

Orbán európai nemzetként egyenlő elbánást követelt Magyarországnak. "Megtanultuk, hogy Európa és Magyarország felemelkedése elválaszthatatlan. Ha Európának leáldozott, akkor Magyarországnak is. Tudjuk, ez nem a szent szövetség, de nem tűrjük, hogy egy szentségtelen szövetséget erőltessenek ránk. Ha nem kapunk észbe, akkor Európa is a modern pénzügyi rendszer gyarmatává válhat" - zárta beszédét.

Dva bratanki

Ritka nemzetközi hangulat volt a lengyel ünneplők vonulásán a Dísz tér és a Kossuth tér között - a városon lengyel zászlókkal és kétnyelvű táblák erdejével haladtak végig. Volt, hogy felváltva skandálták lengyelül és magyarul a köszöneteket, máskor a "Viktor Orbán" zengett, a magyar ünneplők pedig általában tapssal és meghatottsággal fogadták a lengyeleket. Voltak bőven EU-ellenes zászlók és a liberálisok is kaptak párat a feliratokon, de összességében sokkal inkább a jó hangulat dominált az Index tudósítói szerint.