Vonulva ünnepel a város

2012.03.15. 13:17
Térkép, Galéria, Videó
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Esztergom, MSZP: A szocialisták ünnepségére ez a szöveg toborozott:

    "Kedves Magyarország, kedves demokraták! Gyertek velünk, fogjunk össze nemzeti ünnepünkön is az új Köztársaságért! Gyűljünk egybe március tizenötödikén az esztergomi Széchenyi téren és mutassunk erőt a kétharmados megszállás ellen! Álljunk ki bátran az új Magyar Köztársaságért, álljunk ki együtt a magyar hazáért!"

  • Ferenciek tere: Juhász Péter nyitotta az Egymillióan a szólásszabadságért csoport tüntetését. Szerinte százezernél is többen vannak a tüntetők, a színpadról így látta.

  • Ferenciek tere: Dopeman, a tüntető szervezet alternatív köztársasági elnöke az első szónok. Szerinte a szabadságért meghalni is érdemes. Aztán szaval: "a kurucinfo nem a hibásra mutat, / hidd el a ludas a kollektív tudat, / én is utálom a vezetőket, / de bassza meg, mi neveltük őket" mondja például. "magyar vagyok, zsidó vagyok, cigány vagyok, kevert vérű árja vagyok, magyar vagyok!" - szól később.

    photo (12)
    Fotó: iBarakonyi

    Dopeman beszédét a Himnusz követi, zenei kíséret nélkül.

  • Ferenciek tere: Kulka János és Csákányi Eszter színészek beszélnek. Kulka szerint nem elég már csak azt elmondani, hogy mi nem tetszik, hanem azt is el kell mondani, hogy mi tetszene. "Már nemcsak a sajtószabadságot, hanem a magyar szabadságot is követeljük." Csákányi az elmúlt egy év kormányellenes tüntetéseit sorolja, "ott voltunk" felütéssel.

  • Ferenciek tere: Majtényi László, volt ombudsman, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet vezetője a szónok. Szerinte a tüntetőknek a kizökkent világot kell rendbehozniuk. "A jog a zsarnokság elleni védelmet jelenti" - emlékeztet, de szerinte a zsarnokság elérte már az alkotmányt is. Úgy véli, hogy a "parlament a falra ment" és intézményesíti a zsarnokságot.

  • Ferenciek tere: Átadják a Rák Bende díjakat. A díj névadója Arany János Elveszett alkotmány című művében szereplő figura. A díjról részletesen itt olvashat.

    A Rák Bende hasonmásdíjat Szájer József kapta az Ipaden írt alkotmányért. Az úri ló csiszár fokozatát Balsai István, aki maga nyújtott be olyan törvényt, ami lehetővé tette, hogy alkotmánybíró lehessen.  A rókalelkű fokozatot Lázár János kapta, mert elintézte, hogy parlamenti vita nélkül is lehessen törvényt hozni. Díjazott még Szijjártó Péter, mert nem engedi a normális vitát Magyarországon.

    Pozitív díjat Parti Nagy Lajos író kapott. Ez a Nem Rák Bende Díj.

  • Ferenciek tere: Parti Nagy Lajos szerint nemet kell mondani az avítt, gőgös, sértett és sietős berendezkedésre. "Siránkozni nem akarok, lelkesíteni nem tudok". Így zárja gondolatait: "A Nem Rák Bendék többen, a Rák Bendék hatalmon vannak."

  • Ferenciek tere: Jónás Marianna a roma értelmiség nevében beszél. Szerinte a mostani kormány rend helyett káoszt teremt. Kevesebben érettségiznek, a módosabbaknak van csak egyetem. Egymillió új munkahely helyett csak a semmibe vezető közfoglálkoztatás jut. A közalkalmazottak helyett közmunkásokkal dolgoztatnak kevesebb pénzért. A tankötelezettség korhatárának visszaállítását követeli, és adókedvezményt a kisgyerekeseket foglalkoztatóknak.

  • Ferenciek tere: Kulka és Csákányi a hatalmi vegzálásokat sorolja. Hogy a tüntetés területét a kormány lefoglalta előttük, hogy a NAV behívta a szervezőket. Majd felkonferálják a Cselekvő Magyar Állampolgárok Fórumát.

    photo (2)
    Fotó: iBarakonyi
  • Ferenciek tere: Barta Bea, a Hallgatói Hálózat nevében több, egymás vállát átkaroló diákkal együtt kiabálja a mikrofonba: "Az egyetem a miénk!" - ezt később még háromszor megismétlik. Barta méltatja az aktív részvételt, és hogy a diákok országszerte szabadon önerőből szerveződnek, "sejtek alakulnak az egyes karokon".  A felelősségtudat és a bizalom fontos szerinte.

  • Ferenciek tere: Deczki Sarolta az Oktatói Hálózat nevében beszél arról, hogy aki tanul, az nem potyautas. Minőségi felsőoktatást követel, hogy Magyarország versenyképesebb, szolidárisabb és demokratikusabb legyen. "Az egyetemeket nem lehet kézi vezérléssel irányítani".

  • Ferenciek tere: Stribik Ferenc középskolai tanár, a Hálózat a Tanszabadságért nevében beszél. Gyalázatosnak nevezi az új oktatási törvényeket. "Olyan országot akarnak, ahol a nép kussolva, engedelmesen teljesít", "Elnyomó iskolát akarnak, ahol fásult tanárok fegyelmezik diákjaikat" - mondja a kormányról. Szerinte viszont "nem szolgák, hanem autonóm emberek vagyunk". A köznevelési törvény újratárgyalását követeli. "Ha kell sztrájkoljunk, bojkottáljuk a vizsgáztatást!".

  • Ferenciek tere: A Város Mindenkié csoport egy hajléktalan aktivistája beszél most. Jogegyenlőséget követel, a kukázóknak, kéregetőknek is. A "cigány magyarokat sújtó iskolai apartheid" ellen is szól. Az egykulcsos adó szerinte ajándék a gazdagabbaknak. Helyette kapjanak a szegények lakhatási támogatást.

  • Ferenciek tere: Rózsa Milán a magyar LMBT szövetség nevében beszél. A házassággal kapcsolatos törvényeket támadja: "nincs papír, nincs család?" - kérdezi. "Nincs papír, nincs szerelmeskedés?" - kérdezi a Családtudományi Társaság megalakulására célozva. Az állam ne írjon elő semmit, hanem segítse az állampolgárokat céljaik elérésében. "Mindenki félelem nélkül, szabadon éljen és szerethessen!".

  • Ferenciek tere: Molnár Péter sajtószabadság-kutató beszél most (ő volt már fideszes és szabad demokrata politikus is). A sajtó szabadságát, a cenzúra eltörlését követeli, és a követelést a tömeggel ismételteti. Egy új médiatanácsot akar, ami tükrözi országunk sokszínűségét, és roma tagja is lesz. Ami "nem szégyene lesz Európának, hanem követendő példa". Molnár országos kampányt akar az új médiatanácsért, és ehhez szerinte tömegeknek kell az alapvető jogok biztosához fordulniuk.

  • Ferenciek tere: Pikó András, a Klubrádió megmentéséért létrejött Hadd Szóljon egyesület nevében beszél. Szerinte a Klubrádió ügye tegnap győzött. Bejelentését üdvrivalgás és "Hadd szóljon!" skandálás követte. Pikó szerint együttműködés kell Magyarországon, az hogy bízzunk egymásban. Szembe kell néznie mindenkinek azzal, hogy mit rontottunk el az elmúlt 23 évben. Először az újságírók végezzék el az önvizsgálatot, mert "mi újságírók nem védtük meg a demokráciánkat, túl elfogultak voltunk". "Én Pikó András személyesen is felelős vagyok".

  • Ferenciek tere: Nagy Navarro Balázs, az éhségsztrájkoló köztévés beszél most. "A Kunigunda utcai tüntetők mindenkinek példát mutattak, megmutatták, hogy nem lehet mindenkit megfélemlíteni, elhallgattatni" - utalt az általa vezetett demonstrációra. "Ha felülről lebontják a demokráciát, akkor majd mi alulról újraépítjük" - ígéri. A közmédia politikai megszállása ellen tiltakozik. Marslakók helyett tisztességes tájékoztatást akar, és alternatív közmédiát. "Elegünk van az oligarchákból".

  • Ferenciek tere: Galkó Balázs, az Új Színházból elküldött színész Radnóti Miklóstól szavalja a Nem tudhatom című verset.

  • Ferenciek tere: Kulka emlékeztet, hogy már csak két év van a választásokig, addig kell koherens ellenzéket felépíteni. Csákányi szerint "nekünk is be kell szállnunk a versenybe". Ezért szólítatták Simándi Szelimet, aki "a Milla programját ismerteti".

  • Ferenciek tere: Simándi Szelim arról beszél, hogy a választók 60 százaléka nem menne most szavazni, vagyis nincs párt akire rábíznánk a nemzet sorsát. Ebből mutatna ő most kiutat. A Védegylet, a Hallgatói Hálózat és a Milla egy konferencián azzal szembesültek, hogy a régi pártok nem különböznek érdemben egymástól. Reformra egyik kormány sem képes.

  • Ferenciek tere: Nekünk, civileknek kell megállapodnunk egy nemzeti minimumban, amit számon kérünk mindenkin, aki a szavazatunkért ácsingózik - mondja Simándi Szelim a Milla nevében. Ezt úgy lehet elérni szerinte, "ha hangosan és érthetően elmondjuk, hogy miben követelünk azonnali változást". Vagyis a Milla feltételeket akar diktálni a támogatásért, és nem pártként jelentkezni.

    A követelések: sajtószabadság; új, a kis pártoknak kedvezőbb választási rendszer; az igazságszolgáltatás függetlensége; átlátható jogalkotás (ne cégekre szabva hozzanak törvényeket); közpénzek teljes átláthatósága; szolidaritás; EU alapértékei melletti kiállás.

  • Ferenciek tere: Simándi szerint e követelésekkel lehet megoldani, hogy ne a legkisebb rosszra kelljen szavazni, és hogy a civilek diktálják a tempót a pártoknak. A Milla most összefogást kíván szervezni: a Nemzeti Minimum kidolgozásában kellene most részt vennie mindenkinek. "Rajtunk, rajtatok kívül erről senki más nem alkalmas". Mert mi vagyunk az az egymillió, aki gondoskodik arról, hogy a Fidesz kormánya után valódi alternatíva jöjjön.

  • Ferenciek tere: Petőfi Magyar vagyok című versének zenés feldolgozásával ért véget az ellenzéki tüntetés.

  • Több olvasónk is jelezte, hogy az Egymillióan a Sajtószabadságért csoport tüntetése ideje alatt a rendőrök gyalog sem engedték az Erzsébet hídra az embereket. Így aki Buda felől akarta a hídon át megközelíteni a demonstrációt, az a Duna túlpartján rekedt.

Vissza az összes bejegyzéshez