Vonulva ünnepel a város

2012.03.15. 13:55
Térkép, Galéria, Videó
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Egyetem tér, Demokratikus Koalíció: A színpadot a jogi egyetem előtt állították fel, a tér feléig-harmadáig telt meg. Főleg középkorúakból és idősekből áll a hallgatóság, kevés fiatalt látni. Sokan a DK papírzászlóit lobogtatják. Egy hatvanas házaspár kérdésünkre elmondta, szimpatizálnak Gyurcsánnyal, utána mennek a Milla-tüntetésre. Orbánt kihagyják, mert "nem akarnak az 500 forintos benzinért tüntetni", mondta a férfi, aki kisgazdának vallotta magát.

  • Egyetem tér, Demokratikus Koalíció: Bauer Tamás az Indexnek elmondta: azért ezt a helyszínt választották, mert kevés szabad helyszín volt, és olyat akartak, ami közel van a Milla háromkor kezdődő tüntetéséhez. A résztvevők nagy része átmegy oda.

  • DK, Egyetem tér: Gyurcsány Ferencet az emberek "húzzunk bele!" -rigmussal fogadták az Egyetem téren, ahol félórás beszédet tartott. A DK elnöke szerint Orbán megtagadja 1848 örökségét, Batthyány szégyelli, hogy ilyen utódja van. Gyurcsány szerint Magyországon jelenleg koalíciós kormány van, de ez nem a Fidesz és a KDNP koalíciója, hanem Orbán Viktor és Simicska Lajos koalíciós kormánya. Mint mondta, "a korrupció a hatalom és a rendszer lényegévé vált".

    Gyurcsány szerint az egyházi vezetőknek kevesebb közterhet kell viselniük, mint az átlagembereknek, ezért arra kérte őket, hogy erről mondjanak le, különben elveszítik az emberek bizalmát. A Demokratikus Koalíció elnöke szerint a Parlament leköpi saját magát, ha elfogadja azt a szerdai törvénytervezetet, ami csak azoknak a pártoknak engedne frakcióalapítást, amelyek bejutottak a parlamentbe, tehát a DK-nak nem, holott arra ígéretet kaptak.

    Beszédében kitért arra is, hogy a Szabadság és Reform Intézet beadvánnyal fordult az Alkotmánybírósághoz, amelyben azt írták, hogy az Orbán-kormány kizárólagos hatalomra tör és ez alkotmányellenes. Mint mondta, az Ab nem volt hajlandó tárgyalni ezt, ezért arra kérik a bírákat, hogy vegyék napirendre a beadványt, "különben blokád alá fogják helyezni az Alkotmánybíróság épületét".

Vissza az összes bejegyzéshez