Térkép, Galéria, Videó
Ez a poszt a következő Percről percre része:

Vonulva ünnepel a város

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Ferenciek tere: Dopeman, a tüntető szervezet alternatív köztársasági elnöke az első szónok. Szerinte a szabadságért meghalni is érdemes. Aztán szaval: "a kurucinfo nem a hibásra mutat, / hidd el a ludas a kollektív tudat, / én is utálom a vezetőket, / de bassza meg, mi neveltük őket" mondja például. "magyar vagyok, zsidó vagyok, cigány vagyok, kevert vérű árja vagyok, magyar vagyok!" - szól később.

    photo (12)
    Fotó: iBarakonyi

    Dopeman beszédét a Himnusz követi, zenei kíséret nélkül.

  • Ferenciek tere: A délután háromkor kezdődött Egymillióan a szólásszabadságért csoport tüntetésén nagyjából száz méterrel előrébb vitték a színpadot, mint a korábbi demonstrációkon. A színpadon beszélő Juhász Péter szerint erre azért volt szükség, hogy jobban elkülönüljenek a Jégbüfé előtt álló nagyjából 15-20 ellentüntetőtől. Az Egymilliós tüntetés résztvevői még gyülekeznek, de úgy tűnik, jóval kevesebben vannak, mint a korábbi demonstrációikon. Az emberek felén sincs kokárda.

  • Fél négykor kezdődik a Jobbik megemlékezése a Deák téren, a párt szimpatizánsai a Kodály köröndtől vonultak idáig, több ezren.

  • Ferenciek tere: Kulka János és Csákányi Eszter színészek beszélnek. Kulka szerint nem elég már csak azt elmondani, hogy mi nem tetszik, hanem azt is el kell mondani, hogy mi tetszene. "Már nemcsak a sajtószabadságot, hanem a magyar szabadságot is követeljük." Csákányi az elmúlt egy év kormányellenes tüntetéseit sorolja, "ott voltunk" felütéssel.

  • Kossuth tér: Elhangzott a Himnusz, köszöntötték a lengyel és litván szimpatizánsokat, akiket nagy tapssal köszöntött a tömeg.

  • Kossuth tér: A sámándobosok a térre érve elhallgattak. Most a néptáncosoké a színpad.

  • Kossuth tér: Befejeződött az ünnepi műsor első felvonása a hazám, hazám, édes hazám című népdalfeldolgozással. Azonnal jön Szájer József európai parlamenti képviselő.

  • Kossuth tér: Szájer lengyel és litván barátainkat köszönti. 1848 márciusa nekünk azt jelenti, hogy visszatérhetünk Európa főutcájára, nem kell meghunyászkodnunk, nem vagyunk félgyarmat, szokásaink nem alávalóbbak más nemzetékénél.

  • Ferenciek tere: Majtényi László, volt ombudsman, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet vezetője a szónok. Szerinte a tüntetőknek a kizökkent világot kell rendbehozniuk. "A jog a zsarnokság elleni védelmet jelenti" - emlékeztet, de szerinte a zsarnokság elérte már az alkotmányt is. Úgy véli, hogy a "parlament a falra ment" és intézményesíti a zsarnokságot.

  • Kossuth tér, Szájer: Új alaptörvényünk klimondja, büszkék vagyunk a függetlenségért harcoló őseinkre. Magyarország ma is embert próbáló időket él, hatalmas bátorság kell a változtatáshoz. A régi út nem vezet sehová, járhatatlan, taps.

  • Deák tér, Jobbik: Negyed órával a kezdés előtt 1000-1500 Jobbik-támogató gyülekezik a helyszínen; sokan a betiltott Magyar Gárda formaruhájára emlékeztető öltözetben érkeztek. A gödöllői fúvós síposokként felkonferált zenekar katonazenét játszik, míg három teljesen szétcsapott fiatalember örömtáncot lejt a napsütésben. Ők egyébként csak napozni jöttek a térre; szerintük a rendezvény ideológiája a tánc köré szerveződhetett.

  • Kossuth tér, Szájer: Elmúltnyolcévezéssel folytatja az EP-képviselő, adósrabszolgaság, pangás, tehetetlenség, de végre elindultunk felfelé. Az új alaptörvény megvédi a hazát, a szabadságot, az emberi méltóságot, elutasítja a kettős mércét, biztosítja a kisebbségek parlamenti képviseletét. Erőt, hitet, reményt ad. Megállapítja az utódpártok felelősségét, nagyon nagy taps.

  • Ferenciek tere: Átadják a Rák Bende díjakat. A díj névadója Arany János Elveszett alkotmány című művében szereplő figura. A díjról részletesen itt olvashat.

    A Rák Bende hasonmásdíjat Szájer József kapta az Ipaden írt alkotmányért. Az úri ló csiszár fokozatát Balsai István, aki maga nyújtott be olyan törvényt, ami lehetővé tette, hogy alkotmánybíró lehessen.  A rókalelkű fokozatot Lázár János kapta, mert elintézte, hogy parlamenti vita nélkül is lehessen törvényt hozni. Díjazott még Szijjártó Péter, mert nem engedi a normális vitát Magyarországon.

    Pozitív díjat Parti Nagy Lajos író kapott. Ez a Nem Rák Bende Díj.

  • Kossuth tér, Szájer: A rendszerváltásban azért csalódtak sokan, mert az új rend nem épült szilárd erkölcsi alapra, ezt most kellett megtenni, a múlt erői ebbe végre nem szólhattak bele, taps.

  • Ferenciek tere: Az Egymilliós tüntetésen a Népszava példányait osztogatják a tömegben.

    Fotó: iBarakonyi

    A demonstráció leginkább egy kedélyes piknikre hasonlít a napsütésben, ahol a színpadon irodalmi és alkotmányjogi fogalmak hangzanak el, de ezzel a tüntetőket viszonylag kevéssé lelkesítik fel.

  • Ferenciek tere: Parti Nagy Lajos szerint nemet kell mondani az avítt, gőgös, sértett és sietős berendezkedésre. "Siránkozni nem akarok, lelkesíteni nem tudok". Így zárja gondolatait: "A Nem Rák Bendék többen, a Rák Bendék hatalmon vannak."

  • Kossuth tér, Szájer: Ha igazak lennének az elmúlt hónapok külföldi vádjai, akkor mi, szabadságszerető magyarok lennénk az elsők, akik felemelnénk szavunkat. Ezért furcsa, hogy polgártársaink egy hídon vagy az Opera előtt mondják, hogy nincs gyülekezési szabadság, egyes újságok szalagcímben hozzák, hogy nincs sajtószabadság, egyes rádiók bemondják, hogy valójában be vannak tiltva.

  • Kossuth tér, Szájer: Ne oktassanak ki olyanok demokráciából, akiknek a saját országukban van elvégzetlen feladatuk. Másodszorra említi a kettős mérce kifejezést. Fontos nekik, akik az első vonalban küzdenek, hogy érezzék: nincsenek egyedül. Köszöni, nagy taps. Különösen köszöni a lengyel barátainak, nagyon nagy taps. Litvánoknak, osztrákoknak, cseheknek, spanyoloknak, és sok mindenki másnak, aki nyilvánosan vagy zárt ajtók mögött felszólalt Magyarország érdekében, köszöni, taps.

  • Az alapvető jogok országgyűlési biztosának munkatársai figyelemmel kísérik a fővárosban zajló tömegrendezvényeket, hogy az állami szervek miként biztosítják az állampolgárok gyülekezéshez való jogát - mondta a hivatal főosztályvezetője csütörtök délután a Ferenciek terén.

    Hajas Barnabás közölte: a zászlófelvonástól kezdve szinte valamennyi rendezvényen megfordulnak, és személyes tapasztalatokat gyűjtenek arról, hogy az állami szervek, főként a rendőrség miként biztosítja a gyülekezéshez való jogot. A Szabó Máté ombudsman által vezetett ombudsmani hivatal főosztályvezetője megjegyezte: 2008-tól szinte valamennyi megmozduláson részt vettek az ombudsman munkatársai, és a korábbi évekhez hasonló módszerrel gyűjtik a tapasztalatokat, és ha szükséges, ezek alapján folytatják majd le a vizsgálatokat. (MTI)

  • Ferenciek tere: Jónás Marianna a roma értelmiség nevében beszél. Szerinte a mostani kormány rend helyett káoszt teremt. Kevesebben érettségiznek, a módosabbaknak van csak egyetem. Egymillió új munkahely helyett csak a semmibe vezető közfoglálkoztatás jut. A közalkalmazottak helyett közmunkásokkal dolgoztatnak kevesebb pénzért. A tankötelezettség korhatárának visszaállítását követeli, és adókedvezményt a kisgyerekeseket foglalkoztatóknak.

  • Kossuth tér, Szájer: A tömeg azt kiáltja, hogy "'nem hagyjuk". Semmi nem lett volna 1848-ból, ha azt mondjuk: a túlerővel szemben úgysem győzhetünk. Ez a nagyszerű példa kell, hogy vezessen minket, legyen béke, szabadság és egyetértés.

  • Ferenciek tere: Kulka és Csákányi a hatalmi vegzálásokat sorolja. Hogy a tüntetés területét a kormány lefoglalta előttük, hogy a NAV behívta a szervezőket. Majd felkonferálják a Cselekvő Magyar Állampolgárok Fórumát.

    photo (2)
    Fotó: iBarakonyi
  • Kossuth tér: A Nemzeti dalt énekli Tóth Gabi, Kökény Attila, Dolhai Attila és Bársony Bálint.

  • Deák tér, Jobbik: A tüntetés a klasszikus jobbikos ornamentika minden jegyét magán hordozza az árpádsávostól a jobbikos zászlóig -  a legszebb darab egy hatalmas árpádsávos zászló, rajta Mária-nyomattal. Közben a Gödör medencéje körül népnemzeti fiatalok elegyednek békében a hipsterekkel. Jó hallgatni, ahogy a népnemzetiek a kanadainak álcázott zsidókról és az illuminátusokról magyaráznak a hipstereknek, miközben borral és mogyoróval kínálgatják egymást.

  • Ferenciek tere: Barta Bea, a Hallgatói Hálózat nevében több, egymás vállát átkaroló diákkal együtt kiabálja a mikrofonba: "Az egyetem a miénk!" - ezt később még háromszor megismétlik. Barta méltatja az aktív részvételt, és hogy a diákok országszerte szabadon önerőből szerveződnek, "sejtek alakulnak az egyes karokon".  A felelősségtudat és a bizalom fontos szerinte.

  • Ferenciek tere: Deczki Sarolta az Oktatói Hálózat nevében beszél arról, hogy aki tanul, az nem potyautas. Minőségi felsőoktatást követel, hogy Magyarország versenyképesebb, szolidárisabb és demokratikusabb legyen. "Az egyetemeket nem lehet kézi vezérléssel irányítani".

  • Kossuth tér: Ütemes viktorozás fogadja a színpadra lépő Orbán Viktort. A miniszterelnök azt mondja, hogy ez a nap a szabadságharcosok napja, a tér a szabadságharcosok tere, mi magyarok pedig a szabadságharcok népe vagyunk. Nem a múltra emlékezni jöttünk, hanem emlékeztessük magunkat a márciusi ifjak bátorságára. Nem leszünk gyarmat, hangzott egykor és most.

  • Kossuth tér, Orbán: Jó okunk van arra, hogy 164 év múltán is kövessük a 48-asok példáját, de melyiket? Az ember fiatalon radikális, mint Petőfi, férfikorban józanul tettre kész, mint Kossuth, később inkább hajlik a fontolva haladásra, mint Széchenyi.

    A 89-es rendszerváltó tüntetéseken egyszerre szorítottuk ki a kommunistákat a hatalomból, a szovjeteket az országból. 48 óta egy szabadságversből élünk: Esküszünk, esküszünk, Rabok tovább nem leszünk.

  • Ferenciek tere: Stribik Ferenc középskolai tanár, a Hálózat a Tanszabadságért nevében beszél. Gyalázatosnak nevezi az új oktatási törvényeket. "Olyan országot akarnak, ahol a nép kussolva, engedelmesen teljesít", "Elnyomó iskolát akarnak, ahol fásult tanárok fegyelmezik diákjaikat" - mondja a kormányról. Szerinte viszont "nem szolgák, hanem autonóm emberek vagyunk". A köznevelési törvény újratárgyalását követeli. "Ha kell sztrájkoljunk, bojkottáljuk a vizsgáztatást!".