Térkép, Galéria, Videó
Ez a poszt a következő Percről percre része:

Vonulva ünnepel a város

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • 15 órától élőben közvetítjük Orbán Viktor Kossuth téri beszédét és az Egymillióan a Sajtószabadságért tüntetését.

  • Orbán nevét skandálva elindultak a Várból a lengyel szimpatizánsok. Előkerültek eddig nem látott transzparensek is. A menet élén néhányan Solidarność-feliratot visznek, de ők valószínűleg nincsenek tisztában azzal, hogy a múlt héten kormányellenes tüntetést szervezett a magyar Szolidaritás.

  • Pilvax köz, LMP: "Hazafiak, honleányok!" - szólította meg a Petőfi Sándorra hajazó Vágó Gábor az LMP-s rendezvény hallgatóságát, amely nagyrészt az eseményről tudósító újságírókból áll.

    Vágó szerint március 15. sokszor semmitmondó beszédekkel telik, és ma is sok ilyet hallottunk, de aztán rögtön ő is ellövi az ilyenkor szokásos közhelyet: "Nem a múltba kell révedni, az 1848-as 12 pont ma is aktuális."

  • Pilvax köz, LMP: Vágó Gábor szerint a vidéki médiákat Döbrögik tartják a kezükben, egyesek azt mondják, hogy havi 47 ezer forintból is meg lehet élni, Simicskák és Nyergesek milliárdokat talicskáznak a közpénzből, közben munkahelyek szűnnek meg. Magyarország válaszút előtt áll. Az egyik lehetőség, hogy azt a  kiszolgáltatottságot válassza-e, amit Orbán Viktor is propagál, vagy az LMP másik útját, amelyben a munkavállalói jog nem eszköz, hanem érték. Vágó hangsúlyozta, március 15 nem a szép szavak, hanem a tettek ünnepe. Sarkunkra kell állni, elég volt a kiszolgáltatottságból, ismerőseink körében terjeszteni kell, hogy van más út.

    Eddig ötvenezren írták alá az LMP népszavazási aláírásgyűjtő ívét, Vágó szerint több tízezren állnak mellettük. Vágó a következő fordulattal vett búcsút hallgatóságától: "Régen a 48-asok azzal búcsúztak, hogy találkozunk a barikádokon, én most ő azt mondom, találkozunk a népszavazási pultoknál."

  • Úgy tűnik, idén élőben nézhetjük az UTV kameráin a Szabad sajtó úti Milla-tüntetést. Mint ismert, tavaly október 23-án és március 15-én sem működtek az UTV kamerái az Erzsébet-híd pesti oldalán. Az UTV-t üzemeltető Mobilkép Kft.mindkét esetben technikai problémákra hivatkozott, és visszautasította, hogy titkos konspiráció állt volna a háttérben.

    A mostani felvételen már látszik a híd tövében a színpad, a szikrázó napsütésben emberek mászkálnak az utcán.

  • A Ferenciek terén elkezdték lerakni a kordonokat, itt lesz délután háromkor az Egymillióan a sajtószabadásgért tüntetése. A térig a buszok még el tudnak jutni. A környéken egyelőre nagyon kevesen vannak, főként tévelygő turistákat látni.

  • Egyetem tér, Demokratikus Koalíció: A színpadot a jogi egyetem előtt állították fel, a tér feléig-harmadáig telt meg. Főleg középkorúakból és idősekből áll a hallgatóság, kevés fiatalt látni. Sokan a DK papírzászlóit lobogtatják. Egy hatvanas házaspár kérdésünkre elmondta, szimpatizálnak Gyurcsánnyal, utána mennek a Milla-tüntetésre. Orbánt kihagyják, mert "nem akarnak az 500 forintos benzinért tüntetni", mondta a férfi, aki kisgazdának vallotta magát.

  • Esztergom, MSZP: A színpad mögött egy tucat ellentüntető is felvonult, közülük egy személyt előállítottak a rendőrök. Amúgy békés a hangulat. Az ellentüntetők jobbikosként definiálták magukat.

  • Esztergom, MSZP: A szocialista párt elnöke azt mondta, hogy "A Simicska Zrt. tartja sakkban a hatalmat és az országot". Mesterházy Attila szerint egy szűk gazdasági elit irányítja az országot, és Petőfi most csak egy kapualjban tudná elszavalni a Nemzeti Dalt. Egy bekiabáló szerint Esztergomban is megtehetné.

  • Esztergom, MSZP: A pártelnök beszédére már közel 3000 fősre duzzadt az Esztergomban ünneplők létszáma.

  • Legalább nem úgy ünneplünk, mint akik lángba borítják Budapestet

    Az MSZP Esztergomban tartotta március 15-i megemlékezését és megkezdte saját szabadságharcát. Tétényi Éva nem ment el a rendezvényre.

  • Esztergom, MSZP: Mesterházy Attila szerint azért Esztergomban ünnepel az MSZP, mert a város olyan kicsiben, mint az ország nagyban. Vagyis a város a Fidesz csődpolitikájának bizonyítéka. Szerinte csődöt mondott a Fidesz politikája a jogbiztonság, az igazságszolgáltatás, az oktatás, és a média területén is.

    20120315 132047
    Fotó: Földes András

    Amikor a szocialista pártelnök kimondta Meggyes Tamás esztergomi fideszes képviselő nevét, akkor fújolás tört ki. Hasonló volt a reakció Orbán Viktor említésekor is.

  • Békemenet: Megérkeztek a Széchenyi térre a lengyel tüntetők. A magyarok kitörő tapssal fogadták őket, lengyelek és magyarok ölelkeztek össze a napsütésben. Két magyar nő arról beszélt az Indexnek, hogy nagyon boldogok, tele van a lelkük és a szívük, hogy a lengyelekkel tüntethetnek.

  • Békemenet: Ezt skandálják a lelkes lengyel tüntetők.

  • Egyetem tér, Demokratikus Koalíció: Bauer Tamás az Indexnek elmondta: azért ezt a helyszínt választották, mert kevés szabad helyszín volt, és olyat akartak, ami közel van a Milla háromkor kezdődő tüntetéséhez. A résztvevők nagy része átmegy oda.

  • Békemenet: Heves érzelmi kitöréseket lehet látni, hihetetlen, hogy ismeretlen lengyelek és magyarok ölelgetik egymást. Mondjuk ki, a Békemenet egy jobboldali Love parade.

  • Békement: Ezt a táblát tartja egy magyar férfi a Bajcsy-Zsilinszky úton vonuló Békemenetben. Mint elmondta, a német nyelvű tábla azt jelenti, hogy addig van biztos nyugdíja az embereknek, amíg Orbán Viktor van hatalmon.

  • 2012.03.15.Imádom kis okoska Orbán Viktorkát

    A Békemeneten mindenkinek tele volt a szíve, a lelke örömmel, boldogsággal.

  • Esztergom, MSZP: Árok Kornél, a Szolidaritás nevű szervezet közelmúltban leváltott társelnöke az MSZP rendezvényén szólalt fel. "Nekünk nem kellenek idegen tapsoncok, mi a magyarokhoz beszélünk" - utalt a Budapesten tüntető lengyelekre. A minisztereknek azt üzente, hogy éljenek meg 47 ezer forintból. Az ellenzéket nevezte 48 igazi örököseinek, "csak mi nem fegyverrel, hanem tudással és összefogással szeretnénk küzdeni".

  • Esztergom, MSZP: Nagy sikert aratott az MSZP Komárom-Esztergom megyei elnökének, Lukács Péternek a beszéde. Szerinte a szocialista párt felállt a padlóról, és kihívója lesz ennek az "aljas hatalomnak", és majd "ráfagy az arcukra a vigyor". Hosszan sorolta a Fidesz állítólagos hazugságait. Például emlékeztetett, hogy néhány szárnyvonal bezárásakor néhány éve még gyászszalagot kötöttek, most viszont százával zárnak le vasúti vonalakat.

  • Esztergom, MSZP: Lukács Péter elismerte, hogy az MSZP nem akármilyen hibákat követett el, de ezeket még egyszer nem fogják elkövetni. "Kössünk új szövetséget, váltsuk le ezt a korrupt hatalmat!" - javasolta végül.

  • Esztergom, MSZP: Befejeződött az MSZP központi ünnepsége, búcsúzik Esztergom.

  • Kossuth tér: Tele van a Kossuth tér emberekkel, de az Alkotmány utcán még most is érkeznek újabb demonstrálók. A márciusi szél sok lengyel és magyar zászlót lenget.

  • Óbecsén felavatták a Délvidék első egész alakos Petőfi-szobrát, Szarapka Tibor szabadkai szobrászművész alkotását. "Petőfi nélkül nincs magyar kultúra, magyar kultúra nélkül pedig magyarság sincs" – mondta Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter. (MTI)

  • Kossuth tér: Ez nem az ötvenes évek, ez most van - egy olyan táblát tart valaki a tömegben, amire ezt írták: "Üdvözöljük, miniszter úr, Széll Kálmán terv a biztos jövő"

    IMG 6919
    Fotó: Huszti István
  • DK, Egyetem tér: Gyurcsány Ferencet az emberek "húzzunk bele!" -rigmussal fogadták az Egyetem téren, ahol félórás beszédet tartott. A DK elnöke szerint Orbán megtagadja 1848 örökségét, Batthyány szégyelli, hogy ilyen utódja van. Gyurcsány szerint Magyországon jelenleg koalíciós kormány van, de ez nem a Fidesz és a KDNP koalíciója, hanem Orbán Viktor és Simicska Lajos koalíciós kormánya. Mint mondta, "a korrupció a hatalom és a rendszer lényegévé vált".

    Gyurcsány szerint az egyházi vezetőknek kevesebb közterhet kell viselniük, mint az átlagembereknek, ezért arra kérte őket, hogy erről mondjanak le, különben elveszítik az emberek bizalmát. A Demokratikus Koalíció elnöke szerint a Parlament leköpi saját magát, ha elfogadja azt a szerdai törvénytervezetet, ami csak azoknak a pártoknak engedne frakcióalapítást, amelyek bejutottak a parlamentbe, tehát a DK-nak nem, holott arra ígéretet kaptak.

    Beszédében kitért arra is, hogy a Szabadság és Reform Intézet beadvánnyal fordult az Alkotmánybírósághoz, amelyben azt írták, hogy az Orbán-kormány kizárólagos hatalomra tör és ez alkotmányellenes. Mint mondta, az Ab nem volt hajlandó tárgyalni ezt, ezért arra kérik a bírákat, hogy vegyék napirendre a beadványt, "különben blokád alá fogják helyezni az Alkotmánybíróság épületét".

  • Gyurcsány: Blokád alá vonjuk az Alkotmánybíróságot

  • Kossuth tér: Láthatóan kevesen beszélnek angolul a magyar és a lengyel tüntetők közül, így bár közös az akarat, nincs meg a közös nyelv. Az előbb egy lengyel nő fennhangon mondott valamit a körülötte állóknak, a kezét a magasba emelte, majd énekelt is valamit. A magyarok figyelmesen hallgatták és bólogattak is, de biztos nem értettek egy szót sem abból, amit mond.

  • Ferenciek tere: Juhász Péter nyitotta az Egymillióan a szólásszabadságért csoport tüntetését. Szerinte százezernél is többen vannak a tüntetők, a színpadról így látta.