Térkép, Galéria, Videó
Ez a poszt a következő Percről percre része:

Vonulva ünnepel a város

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kossuth tér, Orbán: De szabad-e az a magyar, akinek nincs munkája, aki adósságcsapdában van, akinek éhes a gyereke?

    Ne tévesszen meg senkit, ha a nemzetközi sajtóban holnap azt olvassák, hogy csak néhány százan voltak a téren, és ők is a kormány ellen tüntettek. A dolog azonban úgy áll, soha nem voltunk ilyen erősek, soha nem volt ennyi eszköz a kezünkben, elég erősek vagyunk, hogy a jogaink után  a szabad magyar életet is kivívjuk.

  • Ferenciek tere: A Város Mindenkié csoport egy hajléktalan aktivistája beszél most. Jogegyenlőséget követel, a kukázóknak, kéregetőknek is. A "cigány magyarokat sújtó iskolai apartheid" ellen is szól. Az egykulcsos adó szerinte ajándék a gazdagabbaknak. Helyette kapjanak a szegények lakhatási támogatást.

  • Kossuth tér, Orbán: Mi magunk döntjük el, mi a fontos, mi nem az. Ezért írjuk mi az alkotmányunkat, nincs szükség szamárvezetőre, nem kérünk az idegenek kezünket irányítani akaró kéretlen segítségéből sem, nagy taps.

    Jól ismerjük a kéretlen elvtársi segítség természetrajzát, és felismerjük akkor is, ha nem váll lapos egyenruhába, hanem jól szabott öltönybe bújik. Ezért az alkotmányt meg fogjuk védeni, nagy taps, meg-véd-jük, skandálja a tömeg.

  • Ferenciek tere: Rózsa Milán a magyar LMBT szövetség nevében beszél. A házassággal kapcsolatos törvényeket támadja: "nincs papír, nincs család?" - kérdezi. "Nincs papír, nincs szerelmeskedés?" - kérdezi a Családtudományi Társaság megalakulására célozva. Az állam ne írjon elő semmit, hanem segítse az állampolgárokat céljaik elérésében. "Mindenki félelem nélkül, szabadon éljen és szerethessen!".

  • Kossuth tér, Orbán: Krasznahorka égő várának fényénél, a nemzetközi pénzügyi viharban meg kell válaszolnunk a kérdést: gyarmati sorsot vagy a legjobb énünkkel berendezett magyar életet választjuk-e. Nem mindig a szebbik arcunkat mutatjuk a világnak, hibátlan nemzetek nincsenek, a magyarokat is lehet szeretni, nem szeretni. De egy biztos: a mi szabadságharcaink előrébb vitték a világot. 48-ban a feudalizmust, 56-ban a kommunizmust roppantottuk meg. Ma is gyanakodva néznek ránk, és ugyanilyen gyanakodva néztek ránk 48-ban és 56-ban is, aztán megdőlt a feudalizmus, a kommunizmus. Az eurobürokraták ma is sanda szemmel néznek ránk, de végül igazunk lesz. A spekulánsok uralmát nem a spekulánsok számolják fel.

  • Kossuth tér, Orbán: A márciusi ifjak nem voltak bankárok, de ismerték a nemzeti bank ügyének súlyát, tudták, nem a nemzettől kell függetlennek lenni a nemzeti banknak, hanem az idegen érdekektől kell védeni. Józan ember nem adja a kamra kulcsát a szomszédjának.

    Sokszor tűnik úgy, hogy egyedül vagyunk a szabadságharcban, de ma is vannak lengyel Bem apók, francia Guyon Richárdok. És ma is itt vannak lengyel és litván barátaink, isten éltesse őket, hatalmas ováció.

  • Ferenciek tere: Molnár Péter sajtószabadság-kutató beszél most (ő volt már fideszes és szabad demokrata politikus is). A sajtó szabadságát, a cenzúra eltörlését követeli, és a követelést a tömeggel ismételteti. Egy új médiatanácsot akar, ami tükrözi országunk sokszínűségét, és roma tagja is lesz. Ami "nem szégyene lesz Európának, hanem követendő példa". Molnár országos kampányt akar az új médiatanácsért, és ehhez szerinte tömegeknek kell az alapvető jogok biztosához fordulniuk.

  • Ferenciek tere: A Jégbüfénél négykor kezdődik majd a demonstráció, már nagyjából 50-60 nemzeti radikális tüntetőt látni. A terület kordonnal el van kerítve, sok a rendőr és a fotós a helyszínen. Idősebb asszonyok kórusa azt kiabálja, hogy "Éljen Viktor!", "Éljen Vona Gábor!", "Magyarország a magyaroké!".

    photo (3)
    Fotó: iBarakonyi
  • cikkünk a témában:

    Orbán: Az utolsó pillanatban ugrottunk ki a fazékból

    Kossuth tér, Orbán: Temérdek igazságtalanság érte a magyarokat az elmúlt 150 évben, és sok igazságtalanság van ma is. Nem sajnálhatjuk magunkat, az önsajnálat a vesztesek szokása, semmi köze a 48-asokhoz, 56-osokhoz. ha mindenki áldozatnak érzi magát, hogy jutunk ki a bajból, ki fog itt dolgozni? Az önsajnálat gyávává vakarja a nemzetet.

    Olyan, mint a béka, akit megfőznek, aki előbb jól érzi magát a langymelegben, majd mire észbe kap, meg is van főzve. Így jár sok nemzet, család, akiknek visszafejthetetlenné dagadnak a hitelek. A kényelmes hitelekkel 2002 után szép lassan majd' megfőztek minket, az utolsó pillanatban ugrottunk ki a fazékból.

  • Ferenciek tere: Pikó András, a Klubrádió megmentéséért létrejött Hadd Szóljon egyesület nevében beszél. Szerinte a Klubrádió ügye tegnap győzött. Bejelentését üdvrivalgás és "Hadd szóljon!" skandálás követte. Pikó szerint együttműködés kell Magyarországon, az hogy bízzunk egymásban. Szembe kell néznie mindenkinek azzal, hogy mit rontottunk el az elmúlt 23 évben. Először az újságírók végezzék el az önvizsgálatot, mert "mi újságírók nem védtük meg a demokráciánkat, túl elfogultak voltunk". "Én Pikó András személyesen is felelős vagyok".

  • Kossuth tér, Orbán: Az igazság tesz szabaddá. Magyarországnak gazdasági sikerek kellenek. ha fölül akarunk kerekedni magunkon, akkor minden magyarban először magában kell változást előidézni. Ahhoz, hogy elindulhassunk, először fel kell állnunk. Itt tartunk most. Ami történt, az szép, de nem elég. Még nem elég.

  • Deák tér, Jobbik: Pörzse Sándor nyitotta meg a Jobbik nagygyűlését. Azokra emlékezünk, akiknek az identitásunkat és a megmaradásunkat köszönhetjük, mondta, majd arról mesélt, hogy ő minden március 15-én este, amikor kicsit már elmúlt a nap, gyertyát gyújt emlékezésképp.
    A nemzeti gárda körbehordozta a véres kardot az országon - mondta Pörzse, aki szerint Petőfi tudatosan készült március 15-re. Legmeglepőbb kijelentéseként közölte: Magyarországon ma nincs egyenlőség, „számit a vallás, és sajnos a bőrszín is".

  • Kossuth tér, Orbán: Európai nemzetként egyenlőséget követelünk. Megtanultuk, hogy Európa és Magyarország felemelkedése elválaszthatatlan. Ha Európának leáldozott, akkor Magyarországnak is. Tudjuk, ez nem a szent szövetség, de nem tűrjük, hogy egy szentségtelen szövetséget erőltessenek ránk.

    Ha nem kapunk észbe, akkor Európa is a modern pénzügyi rendszer gyarmatává válhat.

    D  FO20120315016
    Fotó: Földi Imre
  • Ferenciek tere: Nagy Navarro Balázs, az éhségsztrájkoló köztévés beszél most. "A Kunigunda utcai tüntetők mindenkinek példát mutattak, megmutatták, hogy nem lehet mindenkit megfélemlíteni, elhallgattatni" - utalt az általa vezetett demonstrációra. "Ha felülről lebontják a demokráciát, akkor majd mi alulról újraépítjük" - ígéri. A közmédia politikai megszállása ellen tiltakozik. Marslakók helyett tisztességes tájékoztatást akar, és alternatív közmédiát. "Elegünk van az oligarchákból".

  • Kossuth tér: Az Alkotmány utcában mozdulni sem lehet. Egy alacsony, kopasz férfi lökdösődni kezdett, de a rendőrök elvezették.

  • Kossuth tér: Néhány idős asszonyt el kellett látni, mert rosszul lettek.

  • Ferenciek tere: Galkó Balázs, az Új Színházból elküldött színész Radnóti Miklóstól szavalja a Nem tudhatom című verset.

  • Kossuth tér, Orbán: Dicsőség a bátraknak, hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok! – zárta beszédét a hagyományok szerint. (A nap első fideszes politikusa, aki nem az alaptörvényből vett idézettel – Legyen béke, szabadság és egyetértés – fejezi be beszédét.)

  • Ferenciek tere: Az Egymilliós tüntetés oldalánál egy szűk kijáratot a rendőrök próbálnak szabadon tartani. Amikor egy nemzeti radikálisnak tűnő ember kiszivárog a Jégbüfé előtti tüntetésről, akkor Dániel Péter önkéntes rendőrködve felkiáltott: „Újabb szkínhed jutott ki alkohollal!" A rendőrök próbálták visszaküldeni a tüntetőket a Jégbüfé elé.

    Fotó: iBarakonyi
  • Ferenciek tere: Kulka emlékeztet, hogy már csak két év van a választásokig, addig kell koherens ellenzéket felépíteni. Csákányi szerint "nekünk is be kell szállnunk a versenybe". Ezért szólítatták Simándi Szelimet, aki "a Milla programját ismerteti".

  • Ferenciek tere: Simándi Szelim arról beszél, hogy a választók 60 százaléka nem menne most szavazni, vagyis nincs párt akire rábíznánk a nemzet sorsát. Ebből mutatna ő most kiutat. A Védegylet, a Hallgatói Hálózat és a Milla egy konferencián azzal szembesültek, hogy a régi pártok nem különböznek érdemben egymástól. Reformra egyik kormány sem képes.

  • Ferenciek tere: Visszatolták a nemzeti radikális tüntetőket a kordon mögé, a rendőrök egy embert elvittek. A Jégbüfé előtti tüntetők rázták a kordont, "ria, ria, Hungária!", "mocskos zsidók!" is felhangzott, de nem alakult ki szópárbaj az Egymilliós-tüntetés résztvevőivel.

  • Deák tér, Jobbik: A rendezvény első valódi szónoka Balczó Zoltán, a Jobbik alelnöke az EU-t a Habsburg birodalomhoz hasonlította. „Gyarmat vagyunk, ez nem radikális kijelentés" – mondta Balczó, aki szerint bizonyítékul elég az interneten megnézni a gyarmat definícióját.

    A globális pénztőke, a nyugat-európai országok évente 100 milliárd eurót szivattyúznak ki Kelet-Európából, folytatta az alelnök. Az EU a szlovák állampolgársági törvény miatt nem szólalt fel,
    nálunk bezzeg kutakodnak a az ombudsman és a bírák kinevezése miatt, mondta Balczó, majd a „vagy a tagságunkat tartjuk meg, vagy a földünket" felkiáltással meghirdette a jobbik tavaszi hadjáratát a föld megvédéséért.

  • Ferenciek tere: Nekünk, civileknek kell megállapodnunk egy nemzeti minimumban, amit számon kérünk mindenkin, aki a szavazatunkért ácsingózik - mondja Simándi Szelim a Milla nevében. Ezt úgy lehet elérni szerinte, "ha hangosan és érthetően elmondjuk, hogy miben követelünk azonnali változást". Vagyis a Milla feltételeket akar diktálni a támogatásért, és nem pártként jelentkezni.

    A követelések: sajtószabadság; új, a kis pártoknak kedvezőbb választási rendszer; az igazságszolgáltatás függetlensége; átlátható jogalkotás (ne cégekre szabva hozzanak törvényeket); közpénzek teljes átláthatósága; szolidaritás; EU alapértékei melletti kiállás.

  • Ferenciek tere: Simándi szerint e követelésekkel lehet megoldani, hogy ne a legkisebb rosszra kelljen szavazni, és hogy a civilek diktálják a tempót a pártoknak. A Milla most összefogást kíván szervezni: a Nemzeti Minimum kidolgozásában kellene most részt vennie mindenkinek. "Rajtunk, rajtatok kívül erről senki más nem alkalmas". Mert mi vagyunk az az egymillió, aki gondoskodik arról, hogy a Fidesz kormánya után valódi alternatíva jöjjön.

  • Több tízezren a Milla demonstrációján

    Az Egymillióan a sajtószabadságért demonstrációján beiktatták Dopemant és kiosztották a maradandót romboló politikusok díjait.

  • Ferenciek tere: Petőfi Magyar vagyok című versének zenés feldolgozásával ért véget az ellenzéki tüntetés.

  • Ferenciek tere: Az Egymilliós tüntetés résztvevői nem zavartatták magukat a Jégbüfé előtti nemzeti radikális tüntetők  időnként felhangzó kórusa miatt. Leginkább elnéző, csodálkozó mosollyal figyelték őket.

  • Ferenciek tere: Az Egymilliós tüntetésen bejelentették, hogy legközelebb október 23-án tartanak demonstrációt, az emberek negyed órája már lassan elkezdtek hazaszivárogni, oszlik a tömeg.

  • Jobbik, Deák tér: Az időközben három-négyezresre dagadt tábornak felolvasták a jobbikos fiatalok 12 pontját, amelyek közül egyet emelnék ki: „Drogtanyák helyett értékes kulturális programokat".
    Szegedi Csanád EP-képviselő erősen nyitott, egyből a nemzeti ünnepeink közé sorolta a kitörés emléknapját, majd követelte, hogy lépjünk ki az EU-ból.
    A Fidesz nem meri felvállalni a nemzetstratégiai lépéseket, mondta Szegedi. Példaként meg is említette, hogy a hat éve ilyenkor szemeket kilövető Bencze József rendőr tábornokot jutalomból macedón nagykövetté nevezték ki  – hát én nem tudom, miért lenne jutalom, én már jártam Macedóniában.
    Szegedi határozottan kifogásolta hogy a „Gyurcsány nevű lény" is ünnepelhet március 15-én, aztán
    még egy kicsit alföldiróbertezett, tomboló cigányterrorról beszélt, és közölte: reméli, hogy Kertész Ákos nem retúrjeggyel ment ki Kanadába.