Keményen bírálja a bírói csúcsszervet a Velencei Bizottság

2012.03.17. 15:30
Nem felel meg az európai normáknak a bíróságokról szóló magyar törvény, várhatóan ezt fogja tartalmazni Velencei Bizottság hétfőre elkészülő véleménye. A bizottság szerint ugyanis a magyar bírói csúcsszerv túlzottan széles hatáskörrel rendelkezik. A kritikák nagy részét figyelembe vette az a törvényjavaslat, amelyet pénteken terjesztett be a kormány.

A Velencei Bizottság pénteki ülésén elfogadta a kifogásolt magyar jogszabályok két véleménytervezetét, mondta szombaton az MTI-nek Thomas Markert, a Velencei Bizottság (VB) titkára. Eszerint a VB bírósági törvényre vonatkozó véleménye nagyon kritikus, az egyházügyi törvényt viszont általánosságban elfogadhatónak ítélte, bár bizonyos részleteivel szemben szintén bírálatokat fogalmazott meg. A VB az Európa Tanács alkotmányjogi tanácsadó szervezete.

Markert az MTI-nek azt mondta: a bíróságokról és a bírákról szóló törvény nem felel meg az európai normáknak. A kritika fő tárgya elsősorban, hogy túl széles hatásköre van az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének. A VB nehezményezi, hogy az OBH elnöke túlságosan nagy jogkörökkel rendelkezik, és lényegében nem vonható felelősségre. Üdvözölték viszont azt a tényt, hogy a magyar kormány pénteken kezdeményezte a jogszabály módosítását.

Az egyházügyi törvényről alkotott vélemény nem olyan negatív, mint a bírósági törvényre vonatkozó - folytatta Markert. Itt is megfogalmaztak bizonyos kritikát, de általánosságban úgy gondolják, hogy a szöveg jó keretet nyújt egy megfelelő jogszabályhoz. De itt is vannak fenntartásaik, többek között az, hogy az Országgyűlés dönt arról, hogy melyik szervezet minősülhet egyháznak. A bizottság szerint nem ez a megfelelő testület erre a feladatra.

A két véleményt a bizottságnak még egyszer át kell tekintenie, valószínűleg csak hétfőn hozzák nyilvánosságra. Várhatóan hétfő délután kerül fel a Velencei Bizottság honlapjára. Markert elmondta: szerdán Magyarországra látogat Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára, és megvitatja a magyar hatóságokkal a Velencei Bizottság véleményét.

Csütörtökön a hvg.hu egy birtokába jutott tervezet alapján összefoglalta a VB várható véleményét. Eszerint a magyar kormánynak az alaptörvényt is módosítania kéne. A hvg,hu szerint a fő gondot a VB az OBH elnökének kezében koncentrálódó túlzott hatalomban látja. A tervezet szerint többek között a VB kifogásolja, hogy az OBN elnökét a rendkívül hosszú, kilenc évre nevezik ki, hogy erős hatalma van a bírók kinevezésében, hogy saját hatáskörében dönthet az ügyek áthelyezéséről más bíróságokra.

Ezt követően pénteken nyújtotta be a parlamentnek Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter a bíróságokról szóló törvény módosítására vonatkozó javaslatát. A tervezet figyelembe veszi a Velencei Bizottság ajánlásait, szűkíti az OBH elnöke elnökének mozgásterét. Eszerint az OBH elnöke döntéseinek egy részét csak az Országos Bírói Tanács beleegyezésével hozhatná meg.