Felfüggesztett a lakástűzben meghalt csecsemő anyjának

2012.03.19. 15:23

Nem jogerősen felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte a Nyíregyházi Törvényszék azt a nyírbátori asszonyt, akinek három és fél hónapos csecsemője lakástűzben vesztette életét. A 30 éves nő és 28 éves élettársa három gyermeket nevelt egy olyan nyírbátori házban, ahol sem az áram, sem a víz nem volt bevezetve. Áramhoz a külső légvezetékre illegálisan rácsatlakozva jutottak, a lakóház belsejében pedig falba süllyesztett vezetékekkel, a falra és földre vegyesen elhelyezett – több helyen szigeteletlen – réz- és alumíniumvezetékekkel, valamint kábelekkel oldották meg az áramellátást.

A ház fűtését burkolat nélküli elektromos hősugárzókkal biztosították. A tényállás szerint 2011. január 5-én  az elsőrendű vádlott a három gyermeket felügyelet nélkül hagyva vásárolni ment. Az asszony távolléte alatt a hősugárzó mellett hagyott gyermekkocsi meggyulladt, az így keletkezett tűzben pedig a kocsiban fekvő három és fél hónapos csecsemő a helyszínen meghalt. A másik két gyermek nem szenvedett sérüléseket.

Az asszonyt társtettesként elkövetett lopás és emberölés vétsége miatt két év fogházbüntetésre ítélte a bíróság, amely a szabadságvesztés végrehajtását négy év próbaidőre felfüggesztette. Az elektromos rendszer szabálytalan kialakítását végző férfit társtettesként elkövetett lopás és foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétségében találták bűnösnek, rá a bíróság egy év fogházbüntetést szabott ki két év próbaidőre felfüggesztve.

A törvényszék mindkét vádlottal szemben külön-külön 17 547 forint összegben vagyonelkobzást is kiszabott. A bíróság döntését az első- és a másodrendű vádlott, valamint védőik tudomásul vették, míg az ügyész három nap gondolkodási időt tartott fenn, így az ítélet nem jogerős.