Orbán az albán demokráciát dicsérte

2012.03.19. 13:25

A miniszterelnök szerint a közép-európai országok tudják, milyen a demokrácia, mert ismerik a diktatúrát. Orbán Viktor ezt azután mondta, hogy hétfőn Budapesten tárgyalt Sali Berisha albán kormányfővel, aki egyebek mellett arról beszélt, hogy erősíteni kell a két ország gazdasági és oktatási kapcsolatait.

D  TT20120319020
Fotó: Kovács Attila

A magyar miniszterelnök a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: mindig érdeklődve hallgatja a demokráciára tett megjegyezéseit azoknak, akik sosem éltek diktatúrában, neki azonban „a demokráciáról vallott gondolatok elsősorban azok szájából fontosak, akik végigélték a diktatúrát”. A fehér pontos jelentését csak az ismeri, aki tudja, milyen a fekete – példázta, hozzátéve, hogy a közép-európai országok tudják, milyen a demokrácia, mert tudják, hogy milyen a diktatúra, „és ezen belül is az egyik legbrutálisabb diktatúrát éppen Albánia szenvedte el”.

Ezért ha valakik tudják, milyen a demokrácia, a szabadság, akkor azok az albánok mondta, majd Sali Berishához fordulva hozzáfűzte: nagyon örül, hogy egy elkötelezett szabadságharcost köszönthet Magyarországon.

Újságírói kérdésre válaszolva Orbán Viktor azt mondta, hogy az állandóan konszenzusokra, titkos alkukra épülő, de magát demokratikusnak mutató rendszerektől jobban tart, mint a nyílt vitáktól. Albánia minden demokratikus sztenderdnek megfelel, ami az uniós tagsághoz szükséges, ezért a demokrácia, a politikai viták helyzete Albániában semmilyen távolságtartása nem ad okot az EU-nak.

Orbán Viktor egyúttal sürgette, hogy Albánia minél hamarabb az Európai Unió tagja legyen. Kifejtette: Albánia egy fontos ország, és a jövőben még fontosabb lesz, mint ma; egy növekvő államról van szó, amely az európai biztonsági stabilitás szempontjából az egyik legfontosabb régióban helyezkedik el.

„A következő 15-20 év fel fogja értékelni Albánia jelentőségét mind az európai stabilitás, mind a gazdaság szempontjából” – mondta Orbán. Magyarország ezért Albániát és az egész Balkán térségét stratégiai partnernek tekinti. Sali Berisha egyebek mellett arról beszélt, hogy erősíteni kell a két ország gazdasági és oktatási kapcsolatait, továbbá köszönetet mondott az országa NATO-tagságához nyújtott segítségért. Albánia mindennap egyre erősebb, gazdasági klímája pedig egyre jobb. Példaként említette, hogy Albániában új autópályák épülnek, amely beruházásokhoz magyar cégeket is várnak.

Berisha elmondta továbbá, hogy Orbán Viktor segítséget ígért abban, hogy több diák jöhessen tanulni Magyarországra, az albánok pedig szeretnék átvenni a magyar felsőoktatás-finanszírozási modellt. Az albán kormányfő Orbán Viktor szavaira reagálva megerősítette, hogy az albánok talán a legnehezebb diktatúrában éltek a többi államhoz képest.