Orbán Viktor népszerű vezető

2012.03.20. 17:51

A Nézőpont Intézet friss közvéleménykutatása szerint a magyarok egyetértenek Orbán Viktor ünnepi beszédének legfontosabb üzeneteivel. Most eldöntheti, egyetért-e az ország korábbi vezetőinek üzeneteivel is!

A Magyar Nemzet megbízásából készített közvéleménykutatást a nemrég napi egymilliós állami megrendeléssel kistafírozott Nézőpont Intézet (NI). Az intézet Orbán Viktor március 15-i beszédének fogadtatását elemezte.

Az ezer fős mintán elvégzett telefonos kutatás az összefoglaló szerint "megmutatta, hogy nemcsak a kormány rendezvénye volt népszerű, de a kormányfő üzeneteivel is kimagasló arányban egyetértettek a magyarok".

A legtöbben (89 százalék) azzal a kijelentéssel értettek egyet, hogy a MNB csak akkor független, ha meg tudja védeni a magyar gazdaságot az idegen érdekektől. Ötből négy válaszadó véli úgy, hogy a a magyar szabadságharcosok mindig előbbre vitték a világot.

Majdnem ugyanennyien (79 százalék) osztják a miniszterelnök álláspontját, miszerint az ország csak akkor szabad, ha pénzügyileg független. "Határozott nemzeti érdekérvényesítéssel elkerülhető, hogy gyarmattá váljon Magyarország" – mondta Orbán Viktor, és ebben a magyarok 72 százaléka egyetért vele. Ennél csak egy százalékkal kevesebben vallják együtt a miniszterelnökkel, hogy Magyarország könnyen idegen érdekek gyarmatává válhat.

Az Index örül, hogy Orbán Viktor továbbra is népszerű politikus. A Nézőpont Intézet példáján felbuzdulva ezért további magyar politikusok népszerűségét is le szeretnénk mérni.

Az idézetek után egy 1-10 közötti skálán beállíthatja, hogy azokkal mennyire ért egyet (tegye a pöttyöt az 1-hez, ha semennyire, és a 10-hez, ha teljesen). A politikusok neve a szavazógomb alatt, a bal egérgombbal tehető láthatóvá.

1.

"Mi nem akarunk kutya alázatosak lenni. És mi nem akarjuk, hogy Magyarország kutya alázatosságú legyen."

2.

"Nem azért vagyunk ilyen felelős poszton ilyen nehéz időkben, hogy szépeket mondjunk, hanem azért hogy igazat mondjunk és a nép érdekében cselekedjünk!"

3.

"Az elmúlt két esztendőben kissé szem elől tévesztettük azt a fontos megállapítást, hogy a legfőbb érték az ember."

4.

"Az új rendszer a nemzet szolgálatában végzi munkáját, vezetője önmagát a nemzet első szolgájának tekinti."

5.

"Hallja meg innen az egész világ, hogy nem lehet egy nemzetet legázolni, nem lehet egy népből kiirtani az önfenntartási ösztönt, mely azt mondatja vele, hogy élni akar. Nem lehet elpusztítani egy olyan országot, melynek más célja nincs, mint hogy minden polgárnak egyforma jogot biztosítson."

6.

"... ez a nemzet nehéz megpróbáltatások és lemondások közepette csak aczélosodik, dolgozik keményen és épít egykori nagysága romjain új, boldogabb országot s alkot új értékeket az egész emberiség javára."

7.

"Oly hatalmasnak hiszem én a népet, hogyha fölkél és összetart, a ropogva összerogyó ég boltozatait is képes fönntartani erős karjaival."


1. Gyurcsány Ferenc 2. Kádár János 3. Rákosi Mátyás 4. Szálasi Ferenc 5. Károlyi Mihály 6. Horthy Miklós 7. Kossuth Lajos