Kocsival álltak rá az LMP-s aláírásgyűjtőkre

2012.03.22. 14:41 Módosítva: 2012.03.22. 17:15
Hiába mutatták be a politikai rendezvény megtartására szóló rendőrségi engedélyüket, több órán át vegzálták az LMP aláírásgyűjtőit a II. kerületi közterületesek. A párt kampányfőnöke szerint az ország több nagyvárosában igazoltatták az aktivistákat. Az LMP-nek egyébként eddig a népszavazás megtartásához szükséges 200 ezer aláírás fele sem jött össze.

Több mint fél órán át autójukkal blokkolták a II. kerület közterületesei az LMP aláírásgyűjtő standját – állítja a párt kerületi önkormányzati képviselője. Püspöki Gábor, aki egyben az LMP I.-II.-XII. kerületért felelős népszavazási kampány koordinátora is az Indexnek elmondta, hogy az önkormányzat emberei szerdán többször is visszamentek a Lövőház utcában felállított aláírásgyűjtő helyhez annak ellenére, hogy az aktivisták rögtön megmutatták a rendőrség által kiadott, politikai rendezvény megtartására szóló engedélyt.

Püspöki szerint a közterületesek elkérték a két aktivista iratait, és felírták az adataikat is, majd pedig az érvényes engedély ellenére távozásra szólították fel őket.

Vágó Gábor, LMP-s kampányfőnök szerint az aláírásgyűjtőket nemcsak a II. kerületben szorongatják. Az elmúlt napokban több bejelentés érkezett az ország számos nagyvárosából arról, hogy hivatalos szervek felírták, kik dolgoznak a párt standjain. Vágó szerint Hódmezővásárhelyen, Cegléden és Debrecenben is igazoltatták az LMP-seket.

A II. kerületi önkormányzat szerint az LMP aktivistái nem politikai rendezvényt tartanak a helyszínen, hanem aláírásokat gyűjtenek. Ez utóbbi foglalatosság bejelentés köteles és közterület-foglalási engedély megléte szükséges hozzá. Miután az LMP nem kért ilyen engedélyt, a kerületi önkormányzat városrendészeti irodájának a munkatársai jogosan ellenőrizték a területen illegálisan tartózkodó aktivistákat - áll az önkormányzat közleményében. A párt képviselői utólag, a mai napon területfoglalási engedélyt kértek – és kaptak. Miután a jogszabályokat az LMP a mai naptól ebben a kérdésben betartja, a városrendészet munkatársai a jövőben természetesen nem fogják ellenőrizni őket - ígéri közleményében az önkormányzat. A II. kerületi önkormányzat nem akadályozza az LMP aláírásgyűjtési akcióját, de a jogszabályok betartása mindenkire vonatkozik - zárul a reagálás.

83 700 aláírásnál tart a Lehet Más a Politika (LMP) népszavazási kezdeményezése, ami a párt szerint „nehéz, de nem lehetetlen” feladat elé állítja őket, ugyanis március 29-éig 200 ezer aláírást kell összegyűjteniük a szavazás támogatóinak.

Az LMP közleménye szerint „minden esélyünk megvan arra, hogy népszavazáson mondjunk véleményt az Orbán-kormány eddigi teljesítményéről”, ami azért fontos mert „ez az egyetlen eszköz, amivel közösen megálljt parancsolhatunk a kormány ámokfutásának.”

A párt négy kérdéshez gyűjt aláírásokat. A tankötelezettség korhatárát szeretnék továbbra is 18 évben meghatározni, az álláskeresési járadék folyósításának időtartamát a jelenlegi 90 napról emeljék vissza a korábbi 260 napra, nem akarnak 100 napnál hosszabb próbaidőt, illetve a szabadság kétharmadát a munkavállaló kérésének megfelelően kellene kiadni.

Az akció sikerességéhez a párt most mindenkit arra szólít fel, hogy „gyűjtsön még 5 aláírást” és aktivizálják ehhez családtagjaikat, barátaikat és ismerőseiket is.