Mit szabad, és mit nem a lépcsőházban?

2012.03.22. 18:09 Módosítva: 2012.03.22. 18:10
Miután a lépcsőházak tűzvédelméről sok cikk és félreértés jelent meg az utóbbi hetekben, a BM Országos katasztrófavédelmi Főigazgatóság egy tisztázó közleményt jelentetett meg. Ennek alapján összefoglaljuk, mit szabad és mit nem a lépcsőházban. Például tudta, hogy engedélyt kellene kérni, ha kirakja a virágot a lépcsőházba? És azt, hogy a rácsos ajtónak kézzel is nyithatónak kell lennie?

A lépcsőházban virágot, babakocsit, biciklit tartani SZABAD,

de

ezekhez engedélyt kell kérni. Az OKSZ kikezdhetetlen logikájú magyarázata szerint a lépcsőházakat és a közlekedőket nem dolgok tárolására, hanem közlekedésre szánták. A közlekedők tűz esetén menekülési útvonalként szolgálnak. Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat kimondja, hogy a menekülési útvonalak szakértők által meghatározott minimális szélességét leszűkíteni nem lehet. Ha tűz üt ki, akkor a forró füsttel, esetleg mérges gázokkal teli lépcsőházban még a helyismerettel rendelkező emberek is nehezen tájékozódnak, hát még ha mindenféle dolgokban kell botladozniuk. Nem is beszélve arról, hogy így a tűzoltók sem tudnak menteni. TEHÁT A LÉNYEG: ha valaki a hatalmasra nőtt leandert, a koszos babakocsit vagy a sáros kerekű biciklijét ott tárolja, és még csak le sem szűkíti ezeket a bizonyos menekülési útvonalakat, AKKOR IS ENGEDÉLYT KELL KÉRNIE az illetékes katasztrófavédelmi kirendeltségtől (tűzvédelmi hatóság).


A lépcsőházban vagy a lakás előtti közlekedőben rácsos ajtót felszerelni SZABAD,

de

ha menekülési útvonalról van szó, ebben az esetben is engedélyt kell kérni a területileg illetékes tűzvédelmi hatóságtól. Ennek a bizonyos rácsos ajtónak ilyenkor "kézzel (is) nyithatónak" kell lennie, ami egyébként önmagában megkérdőjelezi a rácsos ajtó értelmét. AZT JÓ, HA TUDJA: ha a rácsos ajtó lehetetlenné teszi a tűzvédelmi eszközök megközelítését, a hő- és füstelvezetés működését, vagy annak használatát gátolja, a tűzvédelmi hatóság a kérelmet elutasítja.

Függönyt és szélfogót a menekülési útvonalra felszerelni SZABAD,

de

- széthúzásukkor a kijárat nem szűkülhet;
- a függöny a padló síkját nem érheti el;
- a függöny belső széleit pedig eltérő színű csíkkal kell jelölni.

A lakások bejárati ajtaját ráccsal lezárni SZABAD,

de

fontos számolni azzal a ténnyel, hogy tűz esetén a rácsok bizony hátráltatják a beavatkozást, a mentést és a menekülést is.

A fentiek értelmében szekrényeket, zsákokat, bútorokat tárolni, raktározni a menekülő útvonalakon NEM SZABAD.

A tűzvédelmi előírások betartatásának NEM AZ A CÉLJA, HOGY SIVÁR KÖZÖS HASZNÁLATÚ KÖZLEKEDŐK JÖJJENEK LÉTRE, hanem az, hogy biztonságosan lehessen menekülni, ha elharapózik a vörös kakas. Számos szomorú – halálos áldozatokat követelő – esemény bizonyítja, hogy mennyire fontosak ezek a szabályok, hiszen általuk a megelőzésre helyezhető a hangsúly. A közelmúlt híradásaiból értesülhetünk olyan eseményekről, amelyeknél éppen egy rács, vagy a bejárati ajtó elé elhelyezett éghető anyagok tették lehetetlenné, hogy a kigyulladt lakást elhagyják a benne lévők. Az ilyen és ehhez hasonló helyzetekben ugyanis csökken az esély a mentésre és a menekülésre, ami tragédiához vezet.