Schiffer: Nem erősebb az antiszemitizmus nálunk, mint Európában

2012.03.22. 16:29 Módosítva: 2012.03.22. 16:30

Magyarországon nincs nagyobb antiszemitizmus, mint más európai országokban - mondta Schiffer András, miután csütörtökön találkozott Andrew Bakerrel, az EBESZ antiszemitizmus elleni küzdelemért felelős megbízottjával. Az LMP-s politikus közlése szerint a megbízottat két terület érdekelte különösen: egyrészt, hogy általában véve milyen mértékű az antiszemitizmus Magyarországon, másrészt pedig, hogy van-e összefüggés a Magyarországot a demokráciadeficit miatt ért támadások és az antiszemitizmus mértéke között.

Schiffer András leszögezte: Magyarországon semmivel nem nagyobb az antiszemitizmus, mint más európai országban, de az igaz, hogy például Németországgal ellentétben Magyarországon "elmaradt a Holokauszttal való szembenézés". Az ellenzéki politikus szerint "szemenszedett hazugság" a magyar kormánypártokat antiszemitizmussal vádolni: "a magyar kormány politikájában demokrácia-deficit van, antiszemitizmus nincs".

Schiffer szerint ugyanakkor a kormányoldal holdudvarában már "vannak kétes jelenségek." Az előző ciklus kormányerőivel  kapcsolatban elmondta: szerinte gyakran törekedtek, hogy anti-rasszista kampányokkal kijátsszák az "antiszemita-kártyát." a Fidesszel szemben.

A Jobbikkal kapcsolatban Schiffer András szerint tűrhetetlen, hogy politikai tőkét lehet kovácsolni népcsoportok elleni sértő megjegyzésekből, gyűlöletkeltésből. Ugyanakkor úgy vélte: nem lehet differenciálatlanul antiszemitának nevezni az összes jobbikos politikust sem.

Schiffer úgy véli: a szélsőjobboldal ellen nem kampányokkal, hanem - ahogy arra az LMP is törekszik - azzal lehet eredményesen küzdeni, ha a politika "meghallja az elmúlt 20 év veszteseinek hangját."