Mégsem szüntetik meg azonnal a vasutasok családtagjainak kedvezményét

2012.03.23. 19:24
Máris csökkent a kormány vasútügyi keménysége: Spaller Endre KDNP-s képviselő visszavonta a vasutasok családtagjainak utazási kedvezményét megvonó módosító javaslatát. A MÁV rendbetételét a kormány többek között a rengeteg menetjegy-kedvezmény megnyirbálásával kezdte volna. Technikai okokkal magyarázta Spaller, hogy visszavonta a javaslatát, és azonnal jelezte, hogy nemsokára újra benyújtja azt egy másik törvényhez.

Spaller Endre az MTI kérdésére pénteken azt mondta, hogy nem a tartalma miatt vonja vissza indítványát, hanem jogtechnikai indokok miatt. Úgy vélte, hogy a személyszállítási törvény ebben a témában részletes szabályozást nem tartalmaz, ezért a vasúti kedvezményeket a menetkedvezményekről szóló, várhatóan még a tavaszi időszakban az Országgyűlés elé kerülő törvényhez fogja benyújtani.

Nem zárta ki ugyanakkor, hogy változtat is javaslatán, a további egyeztetéseken alakulhat ki, hogyan módosítanának a kedvezményeken, kikre vonatkozna a szigorítás, lehetne-e kompenzációt biztosítani esetleg számukra. Az azonban tarthatatlan, hogy 100 utazóból 85 valamilyen kedvezményt élvezzen - szögezte le. A parlamenti képviselő levélben közölte a VDSZSZ-szel, hogy visszavonja a javaslatát - közölte Bárány Balázs, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének alelnöke.

A témában folytatják az egyeztetést Spallerral - tette hozzá az alelnök, és biztosra vélte, hogy tárgyalásokat követően a kereszténydemokrata politikus egy teljesen új javaslatot fog benyújtani. A vasúti kedvezmények átalakításának szükségességével a szakszervezet is egyetért, a vasutas dolgozók hozzátartozóinak kedvezményét azonban  megtartanák - mondta Bárány Balázs. Szerinte az 55 ezer körüli családtag kedvezménye nem okoz jelentős kiesést a vasútnak.

Spaller Endre a VDSZSZ elnökének, Gaskó Istvánnak küldött, a szakszervezet honlapján közölt levelében úgy véli: másfajta megközelítéssel kompromisszumot lehet elérni. A menetkedvezmény ügyét hasznosabb egy tágabb összefüggésben, a többi vasúti kedvezménnyel együtt tárgyalni - fogalmaz. "Hiszen van  olyan megoldás, ami a vasútnak és a vasutasnak egyaránt megfelel" - áll a levélben. A levelet csütörtökön küldte Gaskó Istvánnak a politikus. Ezt megelőzően, kedden öt vasutas szakszervezettel egyeztetett, akkor azonban nem tudtak megegyezni a kérdésben.