Pénteken indul a közgépes konzorcium nagy munkája

2012.03.23. 11:24
A Közgépet is magába foglaló konzorcium pénteken kezdi el azt a munkát, amelynek során felújítanak egy vasúti pályaszakaszt. A beruházás több mint százmilliárd forintba kerül. A céget az elmúlt hetekben többször is támadták a parlamentben az ellenzéki pártok, azt állítva, hogy kormányközelisége miatt kap egyre több állami megrendelést.

Pénteken kezdődik a Szajol és Püspökladány közötti vonalszakasz felújítása, a vasúti közlekedés a felújítás alatt zavartalan lesz, írta az MTI. A felújítás célja a vasúti szolgáltatás színvonalának emelése, a menetidő csökkentése, a pályasebesség óránkénti 160 kilométerre nő. A projekt az Európai Unió támogatásával valósul meg, a beruházás teljes összege bruttó 161 milliárd forint, ebből 15 százalék az operatív programon belüli hazai forrás, 85 százalék pedig a Kohéziós Alapból származik.

A Szajol–Kisújszállás és a Kisújszállás–Püspökladány vasúti vonalszakaszok felújítási munkáit a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. által kiírt közbeszerzési eljáráson a Swietelsky Vasúttechnika Kft., a Strabag-csoport érdekeltségébe tartozó Szentesi Vasútépítő Kft. és a Közgép Zrt. alkotta konzorcium nyerte el még 2011 májusában.

A Közgép Zrt., aminek  több korábbi tisztviselője a 2010-es kormányváltáskor magas állami pozícióba került, elnöke pedig a Fidesszel jó kapcsolatot ápoló üzletember, Nyerges Zsolt, az utóbbi hónapokban kapott a korábbinál nagyobb figyelmet. A Magyar Narancs januári összesítése szerint a cég egyedül, illetve konzorciumok tagjaként az elmúlt másfél évben több mint 200 milliárd forint állami, illetve önkormányzati megbízást kapott közbeszerzési eljárások útján. A hetilap szerint a központi költségvetés alá rendelt intézmények, helyi önkormányzatok 2011-ben építési beruházásokra összesen mintegy 680,5 milliárd forint összegben folytattak le közbeszerzési eljárásokat.

A Közgép tevékenysége az elmúlt hetekben a parlamentben is téma volt. Karácsony Gergely LMP-s lépviselő március közepén arról beszélt a parlamentben, hogy Simicska Lajos és Nyerges Zsolt érdekeltségébe tartozó cég egyre több állami beruházásnál jut szerephez. Karácsony szerint a Közgép nem vehetne részt ezekben a beruházásokban, mert a tulajdonosi köre nem átlátható. A Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció pedig arra szólította fel a kormányt, hozza nyilvánosságra, hogy kik a vállalat tulajdonosai.