Sztrájkot fontolgatnak a béremelésből kimaradt háziorvosok

MTI/Index
2012.03.23. 07:11
Az egészségügyi béremelésből kimaradt háziorvosok és védőnők azt szeretnék elérni, hogy a kormány az ő fizetésüket is emelje meg. Ha áprilisig nem lesz előrelépés az ügyben, a háziorvosok akár sztrájkolhatnak is – írja a Magyar Nemzet.

Nemcsak a háziorvosok és asszisztenseik maradnak ki az egészségügyi béremelésből, hanem például a védőnők, az otthonápolásban dolgozók, valamint a patikai asszisztensek is. A háziorvosok áprilisig várnak, ha a kormány addig nem változtatja meg döntését, akkor radikálisabb eszközöket vetnek be, akár sztrájkolhatnak is - írta a Magyar Nemzet.

A lapnak Selmeczi Kamill, a FAKOOSZ - Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége elnöke azt mondta: meg kell gondolni, mi legyen ügyvédi letétbe helyezett felmondóleveleik sorsa, hiszen az alapellátó orvosok is bérhelyzetük javulását szerették volna elérni, de kimaradtak a juttatásból. Az elnök szerint több száz felmondólevél is származhat ebből a körből.

Az alapellátó orvosok tárgyalási ajánlattal fordulnak az egészségügyi államtitkársághoz. Az elnök megjegyezte, mivel a háziorvosok döntő többsége vállalkozóként végzik tevékenységét, náluk a finanszírozást kell emelni, hiszen a bérüket abból gazdálkodják ki. Hozzátette: a FAKOOSZ egyeztet más szakmai szervezetekkel is, ám ha április közepéig nem lesz előrelépés ügyükben, nem tartja kizártnak a sztrájkot sem.

A Magyar Védőnők Egyesületének elnöke, Csordás Ágnes a Magyar Nemzetnek azt mondta: megdöbbenéssel fogadták azt a kormányzati bejelentést, hogy az alapellátásban dolgozók kimaradnak a béremelésből. Az egyesület más szakmai szervezetekkel egyeztet, s ezután dönt a lehetséges nyomásgyakorlásról - tette hozzá.

Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-miniszter. Kedden jelentette be, hogy összesen 86 ezer egészségügyi dolgozó fizetését emelik meg január elsejétől visszamenőleg. Béremelést kap 16 520 orvos, 67 978 szakdolgozó, valamint 1380, egészségügyben dolgozó vegyész, pszichológus, biológus, kémikus, gyógyszerész. A szükséges törvénymódosítások elfogadása után a béremelést július elsejétől fizetik ki, első lépésként egy összegben január elsejéig visszamenőleg.