A Magyar Nemzet szerint az IMF Magyarország gyengülésére spekulál

2012.03.24. 08:34
Az IMF tárgyalási stratégiájáról szerzett információkat a Magyar Nemzet. A legalábbis azt állítja, megtudta, miért nem akar egyelőre tárgyalóasztalhoz ülni a magyar kormánnyal a valutaalap vezetése.

A washingtoni IMF-központnak tulajdonított tárgyalási stratégiáról közölt cikket szombati számában a Magyar Nemzet.

A napilap szerint az IMF azért halogatja a magyar hiteltárgyalások elkezdését, mert arra számít, hogy a következő hónapokban a válság újabb szele éri el Európát, amelynek hatására gyengülhet a magyar kormány tárgyalási pozíciója.

Az mno.hu piaci elemzőktől származó értesülésekre alapozva azt is állítja, hogy a Nemzetközi Valutaalap egyelőre nem akar megállapodni Magyarországgal, ez az oka annak, hogy még írásban sem hajlandó a feltételeit megosztani a magyar féllel, az elvárásait csak felületesen és szóban közölte a magyar tárgyalópartnerrel.

A lap emlékeztet rá, hogy Navracsics Tibor közigazgatási miniszter szerdán a Hír TV-nek azt nyilatkozta, hogy a kormány készen áll a tárgyalások megkezdésére, de az IMF még nem közölte feltételeit. Navracsics véleménye szerint leginkább a jegybanktörvény és a túlzottdeficit-eljárás állhat a tárgyalások útjában, nem pedig az igazságszolgáltatási vagy az egyházügyi jogszabályok, hiszen a valutaalaptól sohasem kaptunk olyan jelzést, hogy bármilyen, az igazságszolgáltatással kapcsolatos feltételük lenne a tárgyalásoknak. Ez különösen abszurd lenne, hiszen az IMF olyan, a „demokrácia szempontjából nem túl patinás történelmű” országokkal is tárgyal, mint Banglades – tette hozzá Navracsics.

A lap nem tér ki rá, de épp szerdán, tehát a miniszterelnök-helyettes nyilatkozatával egyidőben a budapesti IMF-képviseletvezetője, Ivascsenko a Reutersnek azt mondta, azért nem készülnek új tárgyalásra, mert „január óta nincsenek új fejlemények. Akkor azt mondtuk: ahhoz, hogy a Valutaalap dönteni tudjon, hogy egyáltalán elkezdődhetnek-e, és ha igen, mikor a hivatalos tárgyalások egy készenléti hitelkeretről, ahhoz előbb az kell, hogy kézzel fogható eredményeket és erős elkötelezettséget lásson a magyar kormány felől arra, hogy az minden, a makrogazdasági stabilitás szempontjából fontos vitatott területen változtatni kíván”.