Nyílt levél vidékről Orbánnak: Megalázva érezzük magunkat

2012.03.24. 11:48
Az emberei a nyilvánosság előtt egyszerűsítést ígértek a vidékfejlesztési programokban, közben az ellenkezőjét teszik és lejáratják az egész Fidesz-KDNP kormányt – állítja a miniszterelnökhöz írt nyílt levelében a LEADER program pápai akciócsoportjának elnöke. A vidékfejlesztési területen dolgozók körében nagy figyelmet kiváltó levél sunyi tolvajokról, le nem folytatott vizsgálatokról és betarthatatlan eljárásrendről panaszkodik Orbánnak, azt állítva, hogy két év után azok is megalázottnak és csalódottnak érzik magukat, akik az előző ciklusban kiálltak a Fidesz mellett.

Ángyán József lemondása a Vidékfejlesztési Minisztérium politikai államtitkári posztjáról a jelek szerint lavinát indított el az agrár- és vidékfejlesztési területen dolgozók körében. A távozó államtitkár a kormányzati szereplők közül elsőként beszélt arról lemondása indoklásában, hogy a kormányzati ígéretek és a valós helyzet között egyre nő a távolság: most egy vidékfejlesztési programban érintett, saját bevallása szerint Fidesz-szimpatizáns helyi vezető írta meg Ángyánéhoz hasonló tapasztalatait a miniszterelnöknek.

Menyhárt Tibor, a Somló-Marcalmente-Bakonyalja LEADER Akciócsoport Közhasznú Egyesület elnöke szerint a „helyzet katasztrofális és rendkívül veszélyes”, ezért az akciócsoport nevében nyílt levelet írt Orbán Viktornak. Menyhárt azt állítja, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium súlyosan törvénysértő módon rendelkezik az uniós támogatásokból táplálkozó, vidékfejlesztési LEADER program helyi akciócsoportjainak megnyert és felhasználható forrásairól.

A mezőgazdasági szakkérdésekkel foglakozó Argármonitor vezető helyen foglalkozik a nyílt levéllel, kiemelve, hogy a pápai LEADER-es írása a vidéki kistelepülések egyetlen pályázati pénzforrása körül zajló bürokratikus harcokra próbálja felhívni a figyelmet.

Az Index információi szerint Menyhárt a LEADER program vidéki gazdaságfejlesztésében résztvevő 96 akciócsoport egyikének vezetőjeként már hosszabb ideje ismertséget szerzett azzal, hogyperekkel, nyilvános megszólalásokkal támadta azokat, akik szerinte akadályozták a pályázati rendszer működését. Agresszív stílusa nem volt túl népszerű kollégái között, ám a Darányi Ignác Tervben biztosított működési pénzek újabb megnyirbálásának híre miatt az Orbán Viktorhoz írt levele széles támogatásra talált körükben is.

A VM és több intézménye az uniós jogszabályokkal szembemenve túlterjeszkedik hatáskörén és az akciócsoportok döntési, pályázatkezelési jogait magához vonja. Eközben az uniós és a hazai jogszabályokat sértő rendeletek, eljárásrendek és utasítások akadályozzák meg az uniós támogatások vidékfejlesztési felhasználhatóságát. A minisztérium és a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal vezetői „világosan látható módon” a LEADER akciócsoportok ellehetetlenítése árán kívánnak az uniós forrásokhoz jutni, ezáltal attól teljesen megfosztva a vidéki településeket – állítja Menyhárt Tibor.

„Miért csapott be bennünket? Miközben hagyták, hogy a bankok hazug, csaló módon, arcátlan pofátlansággal kifosszák családjainkat, Önök hülyeségekkel etetnek két év után is mindenkit, az ígéretek ideje lejárt, nem hiszünk már holmi politikusi lózungoknak, médiatrükközésnek” – hangoztatja a levélíró, aki – utalva az előző kormánynak tulajdonított visszaélésekre – azt is kérdezi Orbántól, hogy szerinte „miben különbözik az, aki a LEADER helyi szervezetek döntéshozó testületeit a saját köreire formázta attól, aki egyszerűen elvonja ezen szervezetektől a már megnyert uniós forrásokat, és megakadályozza a maradék elköltését, ellopja működési keretüket és - mint egy sunyi tolvaj - falvainkat megkárosítva, forrásaikat az előzőleg felhalmozott városi adósságfedezetre kívánja átcsoportosíttatni egy kormány határozattal?”

A levélíró azt várja Orbántól, hogy tegyen azonnali intézkedéseket annak érdekében, hogy "a hazugságokat és a forrásellopásokat a tisztesség és az erkölcsösség váltsa fel a vidékfejlesztésben, és az Ángyán József által képviselt igazság meghatározóvá váljon Magyarországon".