Károlyit művészi alkotásként fogadja Siófok

2012.03.26. 19:58 Módosítva: 2012.03.26. 20:03

Siófokon elsőként a helyi születésű Varga Imre szobrászművésznek mint a szerzői jogok tulajdonosának és a város díszpolgárának, valamint egy szakmai zsűrinek kell áldását adnia arra, hol állítsák fel a városban Károlyi Mihály szobrát, a képviselő-testület csak azt követően hozhatja meg a végső döntését - mondta Balázs Árpád (Fidesz-KDNP), Siófok polgármestere.

A Fővárosi Közgyűlés tulajdonosi hozzájárulást adott a budapesti Kossuth Lajos téren álló Károlyi-szobor ideiglenes elbontásához, raktárba szállításához, majd az érvényes engedélyek birtokában annak Siófokon történő felállításához. A határozatot a Fidesz-KDNP és a Jobbik 21 igen, valamint az MSZP és az LMP 11 nem szavazatával fogadták el.

Az emlékművet csak a siófoki döntés után lehet a városba szállítani. Emellett a két érintett önkormányzatnak haszonkölcsön-szerződést is kötnie kell, amely a térítésmentes átadást tartalmazza.

Siófok város testülete az egyetlen jobbikos képviselő kivételével, egységesen szavazta meg a Károlyi-szobor befogadásáról szóló elvi nyilatkozatot.

"Siófok a Károlyi-szobor befogadásával nem a szélsőségesen megítélt politikusnak akar emlékművet állítani, hanem egy vitathatatlanul művészi kvalitású emberábrázolásnak kíván méltó helyet biztosítani" - hangsúlyozta Balázs Árpád, hozzátéve: ezért nem fog a város táblát állítani a szobor mellé a politikus életútjáról.

Siófok a rendszerváltást követően már fogadott be egy Varga Imre-alkotást: a Kaposvárról eltávolítani kívánt, hajdani direktóriumot ábrázoló szoborcsoport alakjait a művész valójában a saját családtagjairól, illetve a tanítójáról mintázta.

A polgármester szerint a Varga Imre-szobrok egyfajta időutazásként a XIX. század végén, a XX. század elején élt polgárokat mutatják be, köztük Károlyi Mihállyal, akinek a siófoki kötődése annyi, hogy egykor díszvendégként egy gazdagyűlésre érkezve járt Siófokon.

Varga Imre Kossuth-díjas szobrászművész Károlyi Mihályt ábrázoló alkotása 1975-ben, a politikus születésének 100. évfordulója alkalmából készült. A mintegy négy és fél méteres fém ívek alatt szürke gránitlapokon a volt köztársasági elnök körülbelül két és fél méter magas bronzfigurája áll. Az alkotás a fővárosi önkormányzat tulajdona, annak a vagyonnyilvántartás szerinti értéke 22,6 millió forint.