Schmitt-ügy: Réthelyi visszapasszolta a labdát az egyetemnek

2012.03.28. 13:08 Módosítva: 2012.03.28. 13:34

Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-miniszter felbontatlanul visszaküldte a Schmitt Pál kisdoktori disszertációjáról készült jelentést a Semmelweis Egyetemnek, közölte honlapján az intézmény. A miniszter illetékesség hiányára hivatkozva küldte vissza az anyagot.

Az 1157 oldalas részletes jelentést az egyetem tényfeltáró bizottsága kedden küldte el a miniszternek "tájékoztatás és állásfoglalás végett". Az egyetem álláspontja szerint a felsőoktatásról szóló törvény értelmében kizárólag az ő joga ellenőrizni az egyetem működésének és a döntéshozatalának a jogszerűségét, valamint ő jogosult kezdeményezni a bíróságnál a kiállított oklevél érvénytelenné nyilvánítását is.

Az egyetem szerint a nemzeti erőforrás miniszter figyelmét elkerülte ez a paragrafus, de tudomásul veszi a törvényességi ellenőrzés és a döntéshozatal mellőzésére vonatkozó fenntartói döntést. Mint kedden megírtuk, ez a jogszabályhely inkább arra az esetre vonatkozik, ha egy akkreditáció nélküli vagy nem megfelelő akkreditációval rendelkező felsőoktatási intézmény által kiállított oklevelet kell visszavonni.

Réthelyi Miklós és Schmitt Pál (2010)
Réthelyi Miklós és Schmitt Pál (2010)
Fotó: Kollányi Péter

Az Index kérdésére a Nefminél már kedden azt mondták, nem illetékesek az ügyben. Korábban Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke is azt mondta: nem hozzájuk tartozik az ügy, hiszen a kisdoktori cím nem számít tudományos fokozatnak, a köztársasági elnök pedig nem tagja az MTA köztestületének.

Kedden Balázs Ervin, a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB) elnöke az Indexnek úgy nyilatkozott: a MAB-nak sincs az ügyben hatásköre, a cím megvonásáról csak az egyetem dönthet. Ugyanezt mondta egyébként a vizsgálat elrendelésekor a testnevelési kar dékánja, Tóth Miklós is, miszerint a bizottság feladata, hogy feltárja a doktori védés körülményeit, a jelentés alapján pedig az egyetemnek kell levonnia a megfelelő következtetéseket.

A labda ezzel egyértelműen visszakerült az egyetemhez. Az egyetem rektora kedden nem kívánt nyilatkozni az ügyben és szerdai megkeresésünkre is azt válaszolták a sajtóirodán, hogy a rektor pillanatnyilag nem kíván interjút adni.

A Semmelweis Egyetem által létrehozott tényfeltáró bizottság azt állapította meg, hogy Schmitt Pál kisdoktori disszertációját "szokatlanul nagy terjedelmű" fordításra alapozta. A vizsgálat szerint a dolgozat 34-50. oldala teljes egészében azonos Klaus Heinemann "Sport, the Third Millenium: The Economis of Sport: the Institution of Modern Sport as an Area of Economic Competition című művének 312-319. oldalával, 180 oldala pedig részlegesen egyezik Nikolaj Georgijev "Analyse do Programme Olimpique(...)" című művével.

A bizottság szerint a doktori eljárás "formailag megfelelő volt", szakmai hibát legfeljebb a már nem létező Testnevelési Egyetem vétett, amely "a szövegazonosságot nem tárta fel időben, s így a dolgozat szerzője azt hihette, hogy értekezése megfelel az elvárásoknak".

Mint kedden megírtuk, ritka, hogy egy doktori disszertációról később derül ki, hogy plágiumon alapul. Az első ilyen eset a Debreceni Egyetemen történt, akkor az egyetemi doktori tanácsa az illetőt megfosztotta a cím használatától.