Schmitt Pál nem mondott le

2012.03.30. 23:22

Schmitt Pálnak nem esett jól, hogy míg Szöulban képviselte az országot, meghatározó gazdasági szakemberekkel tárgyat és felszólalt egy nukleáris biztonsági világkonferencián, sőt a dél-korei elnökkel tárgyalt, addig az egyetem szenátusa őt meg sem kérdezve, egy napot sem várva döntött kisdoktori címének megvonásáról, hangzott el a köztársasági elnökkel készült péntek esti MTV-interjúban.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • de sok bizonyítékát eddig nem láttuk. A szerkesztőségből folyamatosan elértük a Köztársasági Elnöki Hivatal állítólag megtört honlapját. A facebookon egy fotó kering, ami inkább tűnik paint-remekműnek. Az időtúllépéses hibaüzenetre pedig magyarázat lehet az érthető okból megnövekedett forgalom is. Szkeptikusak vagyunk.

  • "A BRFK munkatársai több mint egy tucat állampolgárt állítottak elő közlekedési szabálysértés miatt az V. és a IX. kerületi rendőrkapitányságra. Az előállítások a Lánchídon és a Szabadság hídon történtek" - tájékoztatott a BRFK sajtóügyelete. A Lánchídon a Jobbik ifjúsági tagozata, a Szabadság hídon HaHa-közeli aktivisták és híres mikroblogerek tiltakoztak az úttestre ülve.

  • 2006. óta egy ombudsmani állásfoglalás mondja ki, hogy rendkívüli eseményre spontán szerveződő tüntetéseket nem kell 72 órával előre bejelenteni, ez ugyanis az alapjogok aránytalan korlátozása lenne. A tiltakozók ellen ezért most más okból tudnak csak intézkedni. A BRFK szóvivője egyelőre nem reagált megkeresésünkre.

  • Bár tudósítónk jelentése szerint elhalóban van a tiltakozás a Várban, az Egymillióan a Sajtószabadságért fél órával ezelőtt a facebookon mozgósított:

    Vár a vár!

    Fel Budára, szabadítsuk ki Schmitt Pált saját börtönéből!

  • sőt, azt is tagadja, amit nem is állítottunk, hogy emelte a terrorkészültséget:

    A Terrorelhárítási Központ nem erősítette meg sem a köztársasági elnök, sem a miniszterelnök személyi védelmét, sem a miniszterelnök személyi védelmét, nem emelte a terrorkészültséget és nem rendelte fel vidéki egységeit. A Terrorelhárítási Központ visszautasít mindenfajta további híresztelést, mely a TEK tevékenységével kapcsolatban a médiában megjelent.

    A közlemény szerint Hajdu parancsnok szerint a terrorelhárítók „a normál, hétköznapi rendnek megfelelően végzi feladatait”.

  • tudtuk meg Dúró Dórától, a Jobbik szóvivőjétől. Nem kizárt, hogy mozgósítják híveiket, de pillanatnyilag még nem szerveznek nyilvános megmozdulást. A Jobbik korábban határozottan követelte Schmitt távozását, azt mondták, nem a Fidesz, hanem a népharag fogja eltávolítani Schmitt Pált a köztársasági elnöki posztról.

  • írásban feltett kérdésünkre, hogy tényleg berendelték-e az egész készenléti rendőrséget:

    Osztályunkra érkezett megkeresésével kapcsolatban tájékoztatjuk, hogy az Ön által megjelölt értesülést nem kívánjuk kommentálni. A Budapesti Rendőr-főkapitányság minden esetben a  szükséges létszámmal, erővel, eszközzel biztosít egy adott rendezvényt.

  • nem akarta a rendőrség Vágó képviselő értesüléseit "az egész készenléti rendőrség berendeléséről". A készenléti rendőrség szóvivője szerint "berendelési kérdésekben a BRFK az illetékes", ahol viszont telefonos megkeresésünkre érdemben nem reagáltak, írásban kérték a kérdést. Levél ment, várjuk a választ.

  • Több magyar utas sem látta Schmitt Pál a gépen, vagy csak nem akartak mesélni az élményeikről, de két német turista elmondta, hogy ha nem is jól, de legalább messziről látták a magyar köztársasági elnököt. A németek képben voltak a Schmitt Pál diplomája körüli botrányokkal, ezért figyelték is a magasrangú utast, de nem tudták jobban megfigyelni, mert nem a business classon utaztak. Annyit mondtak, hogy a köztársasági elnök nem tűnt különösen feszültnek.

  • Miután Schmitt Pál a hátsó ajtón át távozott, a negyven újságíró egyedül maradt az egy tucat tüntetővel. A Societas demonstrálói újból elővették a transzparenseket, élőképbe rendeződtek a hulahoppkarikákkal. Befutott egy ellentüntető, aki szerint ugyan a köztársasági elnöknek le kell mondania, de legalább öt nyelven beszél. És végezetül befutott a Demokratikus Koalíció ifjúsági tagozatának pár aktivistája is.

  • Elsőként szállt le a gépről a köztársasági elnök, autóba szállt, és nem a reptér épületei felé indult a konvoj, hanem egyenesen a gazdasági kijáratok felé vette az irányt.

    10
    Fotó: Huszti István
  • A gép mellett feltűnt az elnöki konvoj is, ezek szerint Schmitt Pál nem az elnöki váró kijáratán hagyja el a repteret, hanem már a repülőgép mellett autóba száll.

    07
  • Már leszállt a Lufthansa frankfurti gépe a Liszt Ferenc reptéren. A repülőt két villogó rendőrautó várja, már érkezik a lépcső, de az elnöki limuzint nem látni.

  • Reptér: Hat LMP-s tüntető is megjelent a kormányváró előtt. Őket a népszavazásos kitűzőkről lehet könnyedén kiszúrni már messziről is. Állítólag nemsokára erősítés is érkezik, jönnek a lőrinci alapszervezet tagjai is.

  • Egy idős pár a reptéren tudta meg, hogy azért álldogál ennyi újságíró ilyen késő este az érkezési oldalon, mert Schmitt Pált várják. Azért, mert éppen most vették el a kisdoktori címét.

    Az idős férfi rögtön azt kérdezte a körülötte álló újságíróktól, hogy mégis ki beszél öt nyelven, és kinek van olimpiai bajnoki aranya. Mert neki már elege van abból, hogy olyanok támadják a köztársasági elnököt, akik ezekkel a címekkel nem rendelkeznek. Meglepő módon a férfi ennek ellenére egyetért azzal, hogy le kell mondania Schmitt Pálnak.

    késik
    késik
    Fotó: Huszti István
  • Reptér: Pár tüntető csoport jelent meg Schmitt Pál fogadására a Liszt Ferenc reptéren. Egy fiú doktori kalapot hozott a köztársasági elnöknek, és három fiú és egy lány is demonstrálni jött, ők állítólag magánemberként vannak itt, de aztán hirtelen elővettek egy Societas-zászlót. Rajtuk kívül még négy fiú jött, akik hulahoppkarika akarjak kirakni az olimpiai ötkarikát, és közben feltartanak egy A4-es papírlapot, miszerint "Mondj le Pali, nem vagy doki". Egy A3-as lapon pedig az áll, hogy "Éjjen az áLamfő, amennyiből MI!

    06
  • Reptér: Húsz-huszonöt újságíró, és hét tévéstáb várja Schmitt Pált, a kormányváró előtt pedig mindössze négy egyenruhás rendőr posztol, és csak egy civilruhás kormányőrt lehet látni. Őt a fülébe dugott headsetről lehetett távolról is kiszúrni. A kormányváró bejáratát azért biztos, ami biztos Police-feliratú kordonnal zárták el a sajtótól.

    01
    Fotó: Huszti István
  • Késik a köztársasági elnök gépe, várhatóan a menetrendben szereplő 22:25 helyett fél tizenegy után egy perccel száll le a Frankfurtból érkező Lutfhansa-gép.

Vissza az összes bejegyzéshez