Schmitt Pál nem mondott le

2012.03.30. 13:44

Schmitt Pálnak nem esett jól, hogy míg Szöulban képviselte az országot, meghatározó gazdasági szakemberekkel tárgyat és felszólalt egy nukleáris biztonsági világkonferencián, sőt a dél-korei elnökkel tárgyalt, addig az egyetem szenátusa őt meg sem kérdezve, egy napot sem várva döntött kisdoktori címének megvonásáról, hangzott el a köztársasági elnökkel készült péntek esti MTV-interjúban.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Már a köztévében is beindultak a találgatások, hogy akkor ez az esti élő interjú most mit is jelent. Élőben nem szokás lemondani, de akkor minek egy péntek esti, műsorváltozással járó rendkívüli interjú? Lehet, hogy előtte közleményt ad ki a lemondásról?

  • Előre borítékolható, hogy az esti műsorsáv fő attrakciója lesz a Híradó utáni Schmitt-interjú. A köztársasági elnök állítólag élőben fog beszélgetni az MTV riporterével, de a beszélgetés tartalmáról egyelőre nem szivárgott ki semmi.

    Úgy tudjuk, hogy az erős köztévés mezőnyből Gulyás Istvánra esett a választás a fontos esemény levezetésére.

  • A szűk körű társaság előtt Orbán Viktor minden bizonnyal nem csak azt ismételgeti, hogy Schmitt Pált az alkotmány rendelkezései sérthetetlenné teszik.

  • A miniszterelnök szóvivője péntek reggel körbejárta a tévéket, rádiókat. A TV2 Mokkjában például nyugalomra, türelemre és higgadtságra kért mindenkit az államfő visszavont kisdoktori címe ügyében. "Majd nyilvánvalóan mindenki el fogja olvasni a csütörtöki döntést teljes egészében, az indoklást is. Lehet, hogy akkor majd más álláspontot fog elfoglalni, mint foglal el most" - mondta. Önmaga már "eggyel hátrébb" lépne, ha a plágiumügyről kell beszélnie, nem úgy mint két hónapja, amikor még szimplán bulvárkacsának minősítette a köztársasági elnököt ért vádakat.

    A nyugodt miniszterelnök higgadtan tájékozódik egy bulvárkacsáktól mentes napilapból, miközben türelmesen vár a szokásos reggeli interjúra a Magyar Rádió stúdiójában
    A nyugodt miniszterelnök higgadtan tájékozódik egy bulvárkacsáktól mentes napilapból, miközben türelmesen vár a szokásos reggeli interjúra a Magyar Rádió stúdiójában
    Fotó: Koszticsák Szilárd
  • A Köztársasági Elnöki Hivatal sajtóosztályán reggel arról tájékoztatták az Indexet, hogy Schmitt Pál pénteki programja az eredeti terveknek megfelelően alakul majd. Az államfő udvarissági látogatáson fogadja a szlovén külügyminiszteret, sajtótájékoztató ugyan nem lesz, de vágóképezni lehet őket. Majd később a magyar innovációs díj átadóján vesz részt a köztársasági elnök a parlamentben.

  • Szijjártó Péter a Magyar Televízió reggeli műsorában arra a kérdésre, hogy ha az LMP kezdeményezi az elnök menesztését, a Fidesz megszavazza-e a határozati javaslatot, a szóvivő közölte: először Schiffer Andrást, az ellenzéki párt elnökét kell megkérdezni, valóban van-e ilyen szándéka, vagy csak "egy kommunikációs lufit eregetett a szokásának megfelelően".

  • A helyzet tisztázását ígérte a Kossuth rádió riportere, aki Orbán Viktor kérdezte a reggeli műsorban. Az összetett kérdésre, (mi a véleménye a plágium ügyről, le kell mondani Schmitt Pálnak) azonban semmilyen új információval nem szolgált a miniszterelnök. Orbán először elmondta, hogy már a negyedik köztársasági elnökkel dolgozik együtt, mindig úgy dolgozott, hogy a köztársasági elnököket is szolgálja munkájával. Aztán leszögezte, az alkotmány egyértelműen rendezi a köztársasági elnök helyzetét, kimondja, hogy a köztársasági elnök sérthetetlen. Ő pedig ezt a szabályt tiszteletben tartja. A riporter itt kérdezett egyet, hogy jól érti-e, ez azt jelenti, hogy a lemondás kérdésében Schmitt Pálnak kell döntenie. Orbán erre leszögezte, egyértelműen senki más nem dönthet. Ezután a miniszterelnöki interjú témát is váltott.

    Fotó: Koszticsák Szilárd
  • A kormányfő és a köztársasági elnök rendszeresen konzultál - mondta az M1 reggeli műsorában Szijjártó Péter arra a kérdésre, hogy a Semmelweis Egyetem szenátusának csütörtöki döntéséről egyeztetett-e Orbán Viktor és Schmitt Pál. A miniszterelnök szóvivője hozzátette, arról nincsenek információi, hogy a doktori cím visszavonása szóba került-e már közöttük. A szóvivő hangsúlyozta, hogy az ügyben az alaptörvényt tiszteletben tartva kell eljárni.

  • A kormányfő lesz a Kossuth Rádió 180 perc című műsorának vendége fél nyolctól, az előzetes szerint a riporterek meg fogják kérdezni Orbán Viktort az államfő doktori címéről is amellett, hogy a kecskeméti Mercedes gyárról és a pénteken éppen 24 éves Fidesz helyzetéről beszéltetik majd.

Vissza az összes bejegyzéshez