Schmitt Pál nem mondott le

2012.03.30. 20:09

Schmitt Pálnak nem esett jól, hogy míg Szöulban képviselte az országot, meghatározó gazdasági szakemberekkel tárgyat és felszólalt egy nukleáris biztonsági világkonferencián, sőt a dél-korei elnökkel tárgyalt, addig az egyetem szenátusa őt meg sem kérdezve, egy napot sem várva döntött kisdoktori címének megvonásáról, hangzott el a köztársasági elnökkel készült péntek esti MTV-interjúban.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Schmitt az MTV-n: A riporter azt kérdezi, hogy nem akar-e perelni, mert a becsületébe gázoltak. Nem akar perelni, de kiáll az igazáért, meg kell védenie a TF-et, a témavezetőit, az akkori szabályoknak megfelelően jártak el. Írtam egy dolgozatot summa cum laude minősítéssel. Nem került nyilvánosságra a jegyzőkönyv, az opponensi vélemény, én hallgattam. Maximálisan kiállok a saját igazamért.

    IMG 2754
  • Schmitt az MTV-n: Mindent zöld szemmel próbálnak szervezni, erről akar írni, és biztos benne, hogy hasznos lesz ez a dolgozat is.

  • Schmitt az MTV-n: Nem esett jól, hogy a szenátus elvette a doktori címet, engem is meghallgathattak volna, miközben én a nukleáris biztonságról tárgyaltam. Ha elveszik, elveszik, én is visszaadtam volna, de van bennem kitartás, és 70 évesen bebizonyítom, hogy képes vagyok a mai kritériumoknak megfelelő PhD-dolgozatot írni.

  • Schmitt az MTV-n: A lelkiismerete tiszta, a dolgozatot becsületesen készítettem. A disszertációban a bolgár Georgijevet is feltüntette forrásként. A kutatót személyesen is jól ismerte, ezzel úgy érezte, eleget tett a kötelességének. Első helyen volt a neve, hiszen tőle idézte a legtöbbet. De ő is felhasznált más irodalmat. "Nem mondom, hogy új értéket állítottam elő, de a társadalom számára hasznos volt".

  • Schmitt az MTV-n: Ez a dolgozat a társadalom számára hasznos és új ismereteket tartalmazott. Sokat használta ő maga is, és a sportági szakszövetségek is.

    IMG 2767
  • Schmitt az MTV-n: Obersovszky nem érti, miért nem szenvedélyesebben védte az igazát. Schmitt azt mondja, tiszteletben tartja a vizsgálóbizottság munkáját. Voltak benne hiányosságok, de ez az opponensek és konzulensek miatt is volt, de őket  a legkevésbé se akarja bántani.

  • Schmitt az MTV-n: Húsz évvel ezelőtt hallgatóként írtam egy kisdoktorit, ezt megfogadtam édesanyámnak. Az egyetem biztatott, hogy érdemes ezt a témát feldolgozni. A legjobb tudásom szerint írtam a dolgozatot, kijelölték az opponenst és  a konzulenst. Nem volt más vélemény, csak biztatás. Mondhatták volna, hogy többet tegyek idézőjelet, lábjegyzetet. De akkor még írógép volt, hátul voltak a források. Nem akartam senkinek a szellemi termékét ellopni, egyszerű hallgató voltam. Három óra alatt a szóbeli vizsgáimat is letettem. Jó érzéssel dőltem hátra, hogy ez egy becsületes, férfi munka volt.

  • Schmitt az MTV-n: Köztársasági elnökként tudom, nincs kettős mérce, a törvények mindenkire egyformán vonatkoznak. Fontos, hogy az emberek bízzanak, érezzék az alaptörvény erejét.

  • Bár több mint tíz embert kérdeztek meg reptéri tudósítóink a frankfurti gépről, közülük csak egy volt tisztában azzal, hogy Schmitt Pállal egy gépen utazik, igaz, ő már Szöulból is együtt repült vele. Schmitt Pál unalmas útitárs lehet, legalábbis a repülőúton senkinek nem tűnt fel a világon semmi, még az se, hogy az elnök miatt esetleg később szállhattak le a gépről.

  • Károlyi Mihály, akinek szobrát éppen ma szállították el a Duna-partról, tudja, milyen érzés lemondani a köztársasági elnöki posztról. Igaz, neki a Vix-jegyzék miatt kellett megválnia hivatalától 93 évvel ezelőtt.

    Károlyi amúgy jogi diplomát szerzett, doktorija nem volt.

  • A Köztársasági Elnöki Hivatal informatikusa már nyilván otthon van, ezért szerepel főnöke neve előtt még mindig a dr. Ami viszont roppant érdekes: a jogtudós Mádl Ferenc és az alkotmányjogász Sólyom László ugyanitt dr. nélkül szerepel az Elődök menüpontban.

    elodok
  • cikkünk a témában:

    Itt a hivatalos határozat a doktori cím visszavonásáról

    A Semmelweis Egyetem Szenátusa megtárgyalta Schmitt Pál ún. kisdoktori értekezésével kapcsolatban létrehozott Tényfeltáró Bizottság jelentésének összegzését, az ahhoz fűzött különvéleményt, valamint az Egyetemi Doktori Tanács EDT 22/2012. (03.29.) sz. határozatát.

    A Szenátus jóváhagyólag tudomásul vette azt a tájékoztatást, hogy a törvényi rendelkezések értelmében az oklevelet érvényteleníteni (a MAB indítványára) a nemzeti erőforrás miniszter kezdeményezésére kizárólag a bíróság jogosult. A miniszter azonban a Tényfeltáró Bizottság Jelentését felbontás nélkül illetékesség hiányára hivatkozva visszaküldte az egyetemre. Erre a miniszteri döntésre figyelemmel az Egyetem Szenátusa kötelességének tartja a cím visszavonásával kapcsolatos kérdés végleges rendezését.

    A Tényfeltáró Bizottság Jelentésében foglaltakat elfogadva a Semmelweis Egyetem Szenátusa megállapította, hogy mivel az egykori pályázó ún. kisdoktori dolgozata nagy terjedelmű szövegazonos fordításon alapul, az egyetemi doktorátus megszerzésének feltételei közül a tudományos munka módszereinek alkalmazásával készített értekezés szakmai-etikai kritériumainak nem felelt meg.

    A Semmelweis Egyetem Szenátusa a fentiekre figyelemmel dr. Schmitt Pál egyetemi tudományos fokozatát (dr. univ. címét) visszavonja.

    Budapest, 2012. március 29.

    dr. Tulassay Tivadar

    egyetemi tanár, rektor

  • Ismét elnök lett Silvio Berlusconi, Olaszország volt miniszterelnöke, az AC Milané. Hogy fenyegeti-e plágiumbotrány, azt nem tudni, mindenesetre gyanús, hogy cum laude minősítéssel végzett a jogon. Diplomamunkáját a hirdetések jogi vonatkozásaiból írta.

  • A Magyar Szocialista Párt örömmel és egyetértéssel fogadta a Semmelweis Egyetem szenátusának határozatát, amely szerint elsöprő többséggel Schmitt Pál doktori címének megvonása mellett döntött.

    A szocialisták remélik, hogy a szenátus döntése a "kormánytöbbség tagjait is felelős politikai cselekvésre ösztönzi". Ellenkező esetben nem állnak el attól az ötletüktől, hogy népszavazás döntsön Schmittről.

    Tényleg, emlékeznek még Balogh Andrásra, az MSZP köztársaságielnök-jelöltjére?

  • Az MSZP üdvözli a KDNP fővárosi elnökének szavait, amely szerint azok a kormánypárti politikusok, akik az elmúlt hónapokban az államfő plágiumbotrányát elhallgatni, illetve eltussolni akarták, legalábbis bocsánatkéréssel, de még inkább egy jól időzített lemondással tartoznak az embereknek. (MTI)

  • Bakos Piroska, MTV: A Dél-Koreából hazafelé tartó Schmitt Pál Frankfurtban, a repülőtér várótermében értesült arról, hogy visszavonták a doktoriját. Nyilatkozni nem akart, mint mondta, előbb szeretné megismerni a szenátus indoklását.

  • elvitték Schmitt Pál doktoriját is.

    schmitt károlyi
  • Martonyi vitapartnere, az LMP-s Mile Lajos bezzeg lemondatná, könnyű a dolga, nem köti őt a pártfegyelem. Mile szerint szomorú, hogy az ügy idáig jutott.

  • De nem mondott semmit a Corvinus szokásos tárcatükör nevű vitaestjén. Illetve az MTI tudósítása szerint ennyit mégis mondott: "Jelezte ugyanakkor, hogy tiszteletben kell tartani az egyetemi autonómiát, a Semmelweis Egyetem doktori tanácsácsának és szenátusának döntését."

Vissza az összes bejegyzéshez