A szenátus visszavonta a Schmitt-doktorit

2012.03.29. 19:28

A Semmelweis Egyetem szenátusa visszavonta Schmitt Pál 1992-ben szerzett doktori címét. Ezt Tulassay Tivadar, az egyetem rektora jelentette be szerda este közvetlenül a szenátus ülése után.

A szenátus 33 igen és 4 nem szavazattal döntött a doktori cím visszavonása mellett.

A szenátus szerint a kisdoktori tudományos munka nem felelt meg a tudományszakmai és etikai követelményeknek.

A szenátus előtt a Hallgatói Hálózat tucatnyi tagja tüntetett, a bejelentés után elégedetten távoztak.

Délelőtt ugyancsak Tulassay Tivadar jelentette be, hogy a Semmelweis Egyetem Doktori Tanácsa 16:2 arányban venné el Schmitt doktori címét.

11
Fotó: Huszti István

Az eseményeket a SE által életrehívott tényfeltáró bizottsági jelentés keddi nyilvánosságra hozatala gyorsította fel, amelyik még nem marasztalta el egyértelműen a köztársasági elnököt. "A dolgozat szerzője azt hihette, hogy értekezése megfelel az elvárásoknak".

Az öt tagú tényfeltáró bizottság egyik tagja, Fluck Ákos ügyvéd különvélemény szerda este került nyilvánosságra, ebben arra a következtetésre jutott: "Az elvégzett tényfeltáró munka alapján javasolt megvizsgálni az egykori pályázó egyetemi doktori címe visszavonásának lehetőségét és módját".

Január 11-én a hvg.hu robbantotta ki az ügyet egy cikkel, amiben azt írták, hogy Schmitt Pál 1992-ben írt doktori disszertációjának nagy része gyakorlatilag szóról szóra megegyezik egy bolgár sportkutató által még a nyolcvanas években írt tanulmány szövegével, ami felveti a plágium gyanúját.

08
Fotó: Huszti István

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője minősíthetetlen bulvárkacsának nevezte a Schmitt elleni vádakat.

Egy héttel később az Index írta meg, hogy Schmitt dolgozata egy német sportszociológus, Klaus Heinemann korábbi munkájából is szó szerint tartalmaz hosszú szövegrészeket, melyek összesen 17 oldalt tesznek ki. Március 6-án újabb oldalakról derült ki, hogy máshonnan másolták őket.