Lemondásra kéri Schmittet a Magyar Nemzet

2012.03.29. 01:23
A kormánypárti napilap Elnök úr, gondolja át! címmel közöl vezércikket, melyben azt írják, hogy Schmitt rendkívüli lehetőséget szalasztott el Szöulban, de bármikor meggondolhatja magát és lemondhat, minél előbb, annál jobb.

A Magyar Nemzet éjfél után tette ki weboldalára vezércikkét, melyben méltatják a köztársasági elnök érdemeit lenyűgöző idegennyelv-tudását, az olimpiai bajnoki címet, a sportdiplomácia "felhőrégióiban eltöltött évtizedeket", de úgy vélik, hogy "most azonban az egykori vívóklasszis elvétette a ritmust".

A véleménycikk szerint "a jogi következményt nem hordozó, a doktori címtől őt meg nem fosztó vizsgálóbizottsági jelentés a méltó visszavonulás, az erkölcsi győzelem esélyét kínálta az államfő számára. Schmitt Pál és a vele szemben, illetve mellette felsorakozók többsége egyaránt téved, amikor úgy tesz, mintha a jelentés tisztára mosta volna a disszertáció szerzőjét". A Magyar Nemzet szerint komoly hit kell ahhoz, hogy valaki komolyan gondolja, hogy a jelentés pontot tett a politikai támadások végére, a lap szerint "ami eddig történt, csak könnyed bevezetés az államfőre váró vesszőfutáshoz, méltatlan és megalázó hecckampányhoz. Lehet persze emiatt fölhorgadni, karaktergyilkossági kísérletről beszélni: a karaktergyilkosság mára befejezett tény".

"Meggyőződésünk, hogy maradása az ő érdekével is ellentétes. Szépnek gondolható gesztus kitartani a valóban mértéket nem ismerő, iróniának hazudott, mocskolódó bírálatok nyílzáporában. Csak éppen haszontalan, felesleges. Ez a harc megnyerhetetlen. Az intézmény rombolása, a tisztességes közéletbe vetett hit porladása így megállíthatatlan" - olvasható a véleménycikkben.