Schmitt élete végéig kap közpénzt

2012.03.29. 16:19
Egy dicstelen körülmények között történő lemondás nem fosztja meg a magyar köztársasági elnököt attól az előjogától, hogy élete végéig kiemelt fizetést kapjon az államtól. Schmitt Pál a köztisztviselői illetményalap harminckilencszeresével számolhat akkor is, ha végül lemondással távozna. Pénz nélkül csak a tisztségüktől megfosztott államfők maradhatnak.

A köztársasági elnök jogállásáról szóló törvény a volt államfő javadalmazása szempontjából nem kezeli külön kategóriaként a lemondást.

A Schmitt Pál hivatali időszakában született, köztársasági elnökként általa szignált törvény csak két esetben zárja ki az elhalálozásig szóló állami fizetésből a legmagasabb közjogi tisztségből távozó személyeket, mégpedig akkor, ha összeférhetetlen munkavállalás miatt, vagy megfosztással ér véget a megbízatásuk.

A törvény szerint a volt köztársasági elnököt „a mindenkori köztársasági elnöki tiszteletdíj havi összegének megfelelő mértékű pénzbeni juttatás illeti meg” havonta. Ugyanez a törvény szabályozza, hogy a köztársasági elnök fizetése a köztisztviselői illetményalap harminckilencszerese legyen.

Az összeg Schmitt megválasztása pillanatban éppen 1 507 350 forint volt.

A törvény volt köztársasági elnökökre vonatkozó fejezete az alkotmányban felsorolt alapesetek közül jelöli ki a már említett két esetet, amikor a juttatásokra való jogosultság megszűnik. A kizáró okok között a lemondás nincs benne.

Az alkotmány hét esetet sorol fel a megbízás megszűnésére, a megbízatási idejének lejártát, az elhalálozást, azt, ha az elnök kilencven napot meghaladó időn át képtelen feladatköreinek ellátására, ha a megválasztásához szükséges feltételek már nem állnak fenn, ha kimondják az összeférhetetlenséget, ha lemond, vagy ha megfosztják a köztársasági elnöki tisztségtől.

Lemondása esetén Schmitt Pál tehát tovább használhatná a köztársasági elnök járó megszólítást. Ha kéri, a Köztársasági Elnöki Hivatal köteles számára lakást is biztosítani, ami halála esetén özvegyét is megilleti. A volt államfőnek sofőrös állami gépkocsi is jár, amelyet a rendőrségnek kell kigazdálkodnia. De joga van egy kétfős titkárság alkalmazására is, amelyhez a kormány biztosítja a helyiséget, a KeH pedig személyzetet és a felszereléseket.

Schmitt 2012-es vagyonnyilatkozata szerint egyébként a köztársasági elnök további állami juttatást is kap. Kétszeres olimpiai bajnokként havi 243.600 forint életjáradék egészíti ki bevételeit. Ezt az összeget a Magyar Olimpiai Bizottság utalja.