Holnap tényleg vége?

2012.03.29. 22:07 Módosítva: 2012.03.29. 22:41

A Fideszben többen is biztosra veszik, hogy Schmitt Pál lemondásával indul a pénteki nap.

Orbán Viktor két repülőút között beszélt telefonon a Szöulból Frankfurt érintésével Budapestre érkező Schmitt Pál köztársasági elnökkel, akit alig fél órával korábban fosztott meg a Semmelweis Egyetem a doktori címétől.

Schmitt ekkor kapta meg a selyemzsinórt a miniszterelnöktől – mondta több forrásunk is. Hangsúlyozták, hogy Orbán a Fidesz, a Schmittet jelölő és megválasztó párt elnökeként beszélt a köztársasági elnökkel. A funkciók szétválasztásának hangsúlyozását azért tartják fontosnak, mert igyekeznek a kormánytól elszigetelni az ügyet. Ezért mondta ma már korábban Giró-Szász András kormányszóvivő azt, hogy a miniszterelnöknek nincs szerepe Schmitt elmozdításával kapcsolatban.

Mivel Schmittnek nincs beágyazottsága a Fideszben, így nem valószínű, hogy bárki is maradásra akarná bírni, a döntést Orbánra bízzák.

A kecskeméti Mercedes gyár avatásán tartózkodó Orbán Viktor a doktori cím elvétele előtt nem sokkal azt nyilatkozta a baon.hu-nak: "Nézze, már a negyedik köztársasági elnökkel dolgozom együtt. A magyar alaptörvény szerint a köztársasági elnök személye sérthetetlen, én pedig ehhez tartom magam."

Ha Schmitt Pál csakugyan lemond, akkor ezt nyilatkozatban kell jeleznie az Országgyűlésnek. A lemondást a képviselőknek 15 napon belül kell tudomásul venniük, így a lemondás akkor sem hatályosulna holnap, ha azt a várakozásoknak megfelelően valóban bejelenti.

Ha Schmitt Pál lemond, akkor is élete végéig jár neki a mindenkori államfői tiszteletdíj havi összegének megfelelő mértékű juttatás, rezidencia, autó, sofőr, rendőri biztosítás.