Teofil
5 °C
9 °C

Holnap tényleg vége?

2012.03.29. 22:07
| Módosítva: 2012.03.30. 00:00

A Fideszben többen is biztosra veszik, hogy Schmitt Pál lemondásával indul a pénteki nap.

Orbán Viktor két repülőút között beszélt telefonon a Szöulból Frankfurt érintésével Budapestre érkező Schmitt Pál köztársasági elnökkel, akit alig fél órával korábban fosztott meg a Semmelweis Egyetem a doktori címétől.

Schmitt ekkor kapta meg a selyemzsinórt a miniszterelnöktől – mondta több forrásunk is. Hangsúlyozták, hogy Orbán a Fidesz, a Schmittet jelölő és megválasztó párt elnökeként beszélt a köztársasági elnökkel. A funkciók szétválasztásának hangsúlyozását azért tartják fontosnak, mert igyekeznek a kormánytól elszigetelni az ügyet. Ezért mondta ma már korábban Giró-Szász András kormányszóvivő azt, hogy a miniszterelnöknek nincs szerepe Schmitt elmozdításával kapcsolatban.

Mivel Schmittnek nincs beágyazottsága a Fideszben, így nem valószínű, hogy bárki is maradásra akarná bírni, a döntést Orbánra bízzák.

A kecskeméti Mercedes gyár avatásán tartózkodó Orbán Viktor a doktori cím elvétele előtt nem sokkal azt nyilatkozta a baon.hu-nak: "Nézze, már a negyedik köztársasági elnökkel dolgozom együtt. A magyar alaptörvény szerint a köztársasági elnök személye sérthetetlen, én pedig ehhez tartom magam."

Ha Schmitt Pál csakugyan lemond, akkor ezt nyilatkozatban kell jeleznie az Országgyűlésnek. A lemondást a képviselőknek 15 napon belül kell tudomásul venniük, így a lemondás akkor sem hatályosulna holnap, ha azt a várakozásoknak megfelelően valóban bejelenti.

Ha Schmitt Pál lemond, akkor is élete végéig jár neki a mindenkori államfői tiszteletdíj havi összegének megfelelő mértékű juttatás, rezidencia, autó, sofőr, rendőri biztosítás.

Értékeljen és nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Mondja el melyik, és nyerjen értékes ajándékaink közül!

Ajándékozzon utazást karácsonyra!

Nem tudja mivel lepje meg kedvesét? Válasszon szállásutalványaink közül egyet!