nono

Lemondásig fajulhat a bulvárkacsa

2012.03.30. 00:56
Schmitt Pál lehet a rendszerváltás utáni első köztársasági elnök, aki nem tölti ki mandátumát, miután a Semmelweis Egyetem szenátusa megfosztotta húsz éve szerzett doktori címétől. Az egyetem döntése a frankfurti reptéren érte a köztársasági elnököt, akinek pénteken több korábban meghirdetett nyilvános programja is van, ám most már a Fideszen belül is többen arra számíthatnak, hogy még ma lemondhat.

A Semmelweis Egyetem szenátusa este hét óra előtt nem sokkal visszavonta Schmitt Pál 1992-ben szerzett doktori címét. Ezt Tulassay Tivadar, az egyetem rektora jelentette be csütörtök este közvetlenül a szenátus ülése után. A szavazás majdnem egyhangú volt (33:4). A hivatalos határozatot itt olvashatja>>>

A döntést szinte borítékolni lehetett azután, hogy a Semmelweis Egyetem Doktori Tanácsa délelőtt 16:2 arányban javasolta a doktori cím elvételét.

Schmitt Pál közben úton volt Budapestre a szöuli nukleáris csúcsértekezletről, ahol Barack Obama amerikai elnökkel is kezet rázott.

A fideszesek egész nap nem nyilatkoztak, a frakcióvezetés állítólag sms-ben tiltotta meg ezt nekik. Orbán Viktor miniszterelnök két minisztere pedig lemondta előre meghirdetett programját, vélhetően azért, hogy ne kelljen Schmitt-ügyben újságírói kérdésekre válaszolniuk. A nyilvánosság előtt egyéb ügyben megjelent Martonyi János külügyminiszter és Lázár János fideszes frakcióvezető kikerülték a választ. Jellemzőek a kecskeméti Mercedes gyár avatásán megjelent politikusok reakciói a Schmitt-ügyben nekik szegezett kérdésekre. Szijjártó Péter, miniszterelnöki szóvivő annyit mondott, "elnézést, beszélgetek". Kövér László házelnök: Ajjajjjajjaj, emberek. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter: Jónapot kívánok!

A gyáravatón megjelent Orbán Viktor nem sokkal azelőtt nyilatkozott a baon.hu-nak, hogy Schmitt gépe Szöulból földet ért Frankfurtban. Még nem ismerhette a szenátusi döntést, de azt tudta, hogy reggel a doktori tanács már megelőlegezte azt. A miniszterelnök csak annyit mondott, hogy a köztársasági elnök személye sérthetetlen.

Frank Klein, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary ügyvezető igazgatója, Orbán Viktor és Dieter Zetsche, a Daimler AG vezérigazgatója, a Mercedes-Benz Cars üzletág-vezetője megnyomja kecskeméti Mercedes-gyár átadását jelképező gombot a gyár ünnepélyes megnyitóján
Frank Klein, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary ügyvezető igazgatója, Orbán Viktor és Dieter Zetsche, a Daimler AG vezérigazgatója, a Mercedes-Benz Cars üzletág-vezetője megnyomja kecskeméti Mercedes-gyár átadását jelképező gombot a gyár ünnepélyes megnyitóján
Fotó: Kovács Tamás

Ezzel együtt úgy tudjuk, a Fideszben sokan biztosra veszik, hogy Schmitt lemondásával indul a péntek. Orbán nem sokkal a szenátusi döntés után beszélt a Frankfurtban a pesti gép indulására váró Schmitt-tel.

Schmitt este fél 11-kor szállt le Ferihegyen, az elnököt tüntetők és újságírók várták, de a kormányvárót megkerülve egyből autóba szállt, és rendőri kísérettel húsz perc alatt ért a Béla király úti rezidenciájára.

10
Fotó: Huszti István

Ha Schmitt Pál csakugyan lemond, akkor ezt nyilatkozatban kell jeleznie az Országgyűlésnek. A lemondást a képviselőknek 15 napon belül kell tudomásul venniük, így a lemondás akkor sem hatályosulna holnap, ha azt a várakozásoknak megfelelően valóban bejelenti. Lemondása esetén átmenetileg Kövér László házelnök töltheti be az ideiglenes elnöki tisztséget.

Ha Schmitt Pál lemond, akkor is élete végéig jár neki a mindenkori államfői tiszteletdíj havi összegének megfelelő mértékű juttatás, rezidencia, autó, sofőr, rendőri biztosítás.

A várhatóan a köztársasági elnök lemondásához vezető eseményeket a SE által életrehívott tényfeltáró bizottsági jelentés keddi nyilvánosságra hozatala gyorsította fel, amelyik még nem marasztalta el egyértelműen a köztársasági elnököt. "A dolgozat szerzője azt hihette, hogy értekezése megfelel az elvárásoknak".

Az öt tagú tényfeltáró bizottság egyik tagja, Fluck Ákos ügyvéd különvéleménye szerda este került nyilvánosságra, ebben arra a következtetésre jutott: "Az elvégzett tényfeltáró munka alapján javasolt megvizsgálni az egykori pályázó egyetemi doktori címe visszavonásának lehetőségét és módját". Az ügyvéd csütörtökön az Indexnek úgy nyilatkozott, nem tud arról, hogy a vizsgálattal kapcsolatban politikai egyeztetések folytak volna a háttérben.

Fluck Ákos
Fluck Ákos
Fotó: Nagy Attila

Január 11-én a hvg.hu robbantotta ki az ügyet egy cikkel, amiben azt írták, hogy Schmitt Pál 1992-ben írt doktori disszertációjának nagy része gyakorlatilag szóról szóra megegyezik egy bolgár sportkutató által még a nyolcvanas években írt tanulmány szövegével, ami felveti a plágium gyanúját.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője minősíthetetlen bulvárkacsának nevezte a Schmitt elleni vádakat.

Egy héttel később az Index írta meg, hogy Schmitt dolgozata egy német sportszociológus, Klaus Heinemann korábbi munkájából is szó szerint tartalmaz hosszú szövegrészeket, melyek összesen 17 oldalt tesznek ki. Március 6-án újabb oldalakról derült ki, hogy máshonnan másolták őket. A vizsgálat valamennyi plágiumot igazolta.