Szombat éjféltől kocsmába megy az ÁNTSZ

2012.03.30. 16:03 Módosítva: 2012.03.30. 16:18

Szombat éjféltől és vasárnap egész nap az ÁNTSZ ellenőrei az utcákon lesznek és már megbírságolják azokat a kocsmákat, szórakozóhelyeket, ahol még bent is megengedik a dohányzást.

Szombat éjfélkor jár le az a három hónapos türelmi idő, amely a tavaly megszigorított, nemdohányzók védelméről szóló törvényhez járt. Ez alatt az idő alatt nem büntették meg, csak figyelmeztették azokat a helyeket, ahol a vendégek rágyújthattak. Szombat éjféltől szabályszegés esetén magánszemélyeket 50 ezer forintig, az intézményeket 2,5 millió forintig terjedő bírsággal sújthatnak.

Az új törvény szerint tilos dohányozni és ki sem szabad jelölni dohányzóhelyet zárt térben a munkahelyeken, a hivatalokban,  a szórakozóhelyeken, a vonatokon, a villamos- és buszmegállókban, az aluljárókban, a játszótereken. A helyi önkormányzatok további közterületeken is megtilthatják a dohányzást.

Dohányzóhely csak szabad levegőn, a bejárattól öt méterre lehet, kivéve azokat a vendéglátóhelyeket, ahol erre kizárólag közvetlenül a bejárat előtt van lehetőség. Továbbra is rá lehet gyújtani a szabadtéri szórakozóhelyeken és a kerthelyiségekben. Iskolákban, gyermekotthonokban, kórházakban még az udvaron sem szabad rágyújtani.

A türelmi időszak alatt mostanáig több mint 13 ezer ellenőrzést végeztek. Körülbelül 800 volt azon egységek száma, ahol azt tapasztalták, hogy nem vagy nem megfelelően tartják be a jogszabályokat. Ahol a türelmi időszak alatt az ellenőrök azt látták, hogy nem tartják be a jogszabályban foglaltakat és emiatt határozatot is hozniuk kellett, oda április első napjaiban újra elmennek. Ha ekkor ismét azt tapasztalják, hogy nem tartják be a jogszabályt, a hatóság munkatársai egészségvédelmi bírságot szabhatnak ki.