MAB: Jogszerűen járt el a Semmelweis Egyetem

2012.04.02. 12:42 Módosítva: 2012.04.02. 15:03

Jogszerűen járt el a Semmelweis Egyetem, amikor visszavonta Schmitt Pál köztársasági elnök kisdoktori fokozatát – erősítette meg az MR1-Kossuth Rádió Déli Krónika című műsorában hétfőn elhangzottakat Balázs Ervin, a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB) elnöke.

A MAB azt írta: a bizottság feladatai közé tartozik a szakértői közreműködés a felsőoktatási intézményekkel kapcsolatos hatósági eljárásokban, az intézmények, képzési programok rendszeres minőségértékelése. Kiemelték, hogy sohasem tartozott a MAB feladatai közé az egyedi hallgatói ügyekben való döntéshozatal. Javaslatot a bizottság legfeljebb átfogó rendszerszintű vagy intézményi szintű vizsgálat nyomán egyedi döntések meghozatalára tehet az adott felsőoktatási intézménynek vagy az illetékes hatóságnak.

A közlemény szerint a MAB-nak a felsőoktatási képzések vizsgálata tekintetében jelenleg az alap- és mesterképzés, valamint a doktori képzés terén van hatásköre. A doktori képzés azonban az 1993-as felsőoktatási törvénnyel bevezetett doktori (PhD) képzést jelenti. A MAB-nak nincs hatásköre az ezt megelőző rendszer vizsgálatára, a "kisdoktori", azaz a dr. univ. címek (1984-ig) és a dr. univ. egyetemi tudományos fokozatok (1984-től 1993-ig) eljárásainak vizsgálatára.

Kitértek arra: az 1984-től a korábbi egyetemi doktori címből lett egyetemi tudományos fokozat a felsőoktatásról szóló, 1993-ban született törvény szerint már nem minősül tudományos fokozatnak, és az újabb fokozatszerzési eljárások megkezdésének lehetősége 1993-ban megszűnt. A továbbiakban már csak a dr. univ. cím használható az ilyen fokozatot, illetve címet szerzettek neve mellett.

A jogalkotó megfelelő határidő tűzésével (1997. dec. 31.) átmeneti időszakot jelölt meg arra, hogy az érintett személy kezdeményezésére, a korábban szerzett egyetemi tudományos fokozatának a doktori (PhD) fokozattal való egyenértékűségét a doktori (PhD) fokozat kiadására az adott tudományágban jogosult egyetem megállapítsa. Ezzel a lehetőséggel nem minden érintett személy élt.

A doktori (PhD) képzés doktori iskolák keretében folyik. A MAB a doktori iskolák egészéről, illetve oktató törzstagjaik megfelelőségéről dönt, és nem dönt egyedi doktori (PhD) fokozatadási ügyekben. Arra volt már példa, hogy minőségi problémák miatt szakértői vizsgálatot végzett, és egyebek között javasolta az adott egyetemnek a doktori (PhD) fokozatszerzési eljárások felülvizsgálatát, és ennek alapján vontak vissza néhány doktori (PhD) fokozatot, de a fokozatok visszavonásáról nem a MAB, hanem az érintett egyetem döntött.

Ha a javasolt felülvizsgálatot az adott egyetem nem végezte volna el, akkor a MAB indítványozhatta volna, hogy a miniszter kezdeményezze a bíróságnál az adott doktori (PhD) oklevelek érvénytelenné nyilvánítását. Ez a felhatalmazás tehát a felsőoktatási intézmények és képzéseik minőségvizsgálata során feltárt általános hiányosságokból következő egyedi ügyek csoportjára vonatkozik, amennyiben azokban az adott egyetem nem intézkedik – zárul a MAB közleménye.

Schmitt Pál vasárnapi interjújában azt mondta, elfogadja kisdoktori címének visszavonását, de azt szerinte a jelenleg érvényes jogszabályok alapján csak bíróság vonhatta volna vissza. "Talán lesz valaki, talán lesz egy ügyvéd, aki utánamegy, hogy milyen alapon hagyta ki a Semmelweis Egyetem szenátusa a Magyar Akkreditációs Bizottságot" – mondta. "Milyen alapon vették át (Réthelyi Miklós) miniszter úrtól a lezárt borítékot, nem hívták fel a figyelmét arra, hogy először az akkreditációs bizottságnak kell vizsgálni" az ügyet? – tette fel a kérdést, jelezve ugyanakkor, nem akar pereskedni az egyetemmel.