Nehéz lenne Schmittet megfosztani a címétől

2012.04.02. 11:36

Az alaptörvény szerint a köztársasági elnök akkor fosztható meg a hivatalától, ha tisztsége gyakorlásával összefüggésben szándékosan törvényt sért, vagy szándékos bűncselekményt követ el.

Ilyesmi Schmittel kapcsolatban nem merült fel, a szerzői jog esetleges megsértése pedig már réges-rég elévült: a megfosztás alkotmányos feltételei nem adottak. Ettől függetlenül az LMP által kezdeményezett indítvány napirendre tűzhető, ehhez a képviselők ötödének támogatása kell.

A 386 fős parlamentben ez 78 főt jelent, azaz ellenzéki nagykoalíciót feltételez, mivel a Jobbik nélkül nincs elég ellenzéki képviselő az indítvány támogatásához. A megfosztásról ezután a parlament határozna, titkos szavazással: mivel egy ennyire megosztó ügyben szinte lehetetlen lenne érvényesíteni a frakciófegyelmet, Schmitt akár el is veszthetné a parlament bizalmát.

Ezzel sem lenne azonban vége az eljárásnak: az ügy átkerülne az Alkotmánybírósághoz. Az AB döntené el, hogy az elnök közjogi felelőssége valóban fennáll-e: ha igen, a megfosztást az AB határozatában mondaná ki.

Az ügy könnyen más fordulatot is vehet. A Fidesz ma reggeli frakcióülése megszakadt, miután Orbán Viktor hirtelen – állítólag Schmitt Pál telefonhívása miatt – távozott, és a Sándor-palotába sietett  Az már hamarabb kiderült, hogy az államfő felszólal a parlament mai ülésén, így nem kizárható, hogy Schmitt felajánlja a lemondását az Országgyűlésnek.