Nyugaton is terjed a lemondás híre

Index, MTI
2012.04.02. 15:17 Módosítva: 2012.04.02. 20:29
09
Fotó: Huszti István

A külföldi sajtó gyorsan reagált a hírre, hogy a magyar köztársasági elnök bejelentette a lemondását.

Lemondott Schmitt Pál, miután a plágiumvád nyomán visszavették tőle a doktori címét – számolt be az eseményről a brit Guardian.

Ugyancsak megírta a hírt az amerikai CNN, kiemelve, hogy az elmúlt napokban Schmitt még arról beszélt, hogy nem fog lemondani, és Orbán Viktor miniszterelnök is arról beszélt, hogy a köztársasági elnök sérthetetlen.

Time szintén beszámolt róla, valamit arról, hogy még ugyanezen a napon szavazhat az országgyűlés arról, hogy elfogadja-e Schmitt lemondását.

A Reuters brit hírügynökség azt hangoztatta, Schmitt lemondása nem jelent kockázatot a kormány számára és gyors távozása előnyös lehet szövetségese, a konzervatív miniszterelnök, Orbán Viktor számára. A hírügynökség ennek kapcsán a Political Capital intézet elemzőjét, Krekó Pétert idézte, aki szerint a lemondással kapcsolatos döntés erősíti a kormány stabilitását, "Schmitt nagy politikai terhet jelentett a kormány és Fidesz számára".

A The Economist közép-kelet-európai blogrovata - Eastern Approaches - szerint Schmitt Pál lemondásával véget ért a 2006. őszi zavargások óta tapasztalt "legfigyelemreméltóbb magyarországi politikai dráma". A tekintélyes gazdasági-politikai hetilap kommentárja szerint nem biztos azonban, hogy Schmitt Pál problémái is véget értek, a volt államfő ugyanis tagja a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak, amely már jelezte, betekintést fog kérni a plágiumügy dokumentumaiba, és mérlegeli, szükséges-e lépéseket tennie. A lap szerint Schmitt Pál azzal tehette a legnagyobb közszolgálatot, hogy megmutatta: még Magyarországon is vannak határai annak, hogy a közvélemény mit tűr el a politikusoktól.

Az Irish Times arról írt, hogy az államfő azért vonul vissza, mert a személye inkább megosztotta, mint egyesítette a nemzetet.

Az ügy a német sajtóhoz is eljutott. A Tagesspiegel mellett a Bild is lehozta, hogy eddig Schmittnek nem állt szándékában lemondani, és hogy Orbán is kiállt a maradása mellett. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung megjegyezte: elnöksége idején az egykori olimpiai vívó és sportfunkcionárius "ellenvetés nélkül" írt alá több mint 360 törvényt, amelyek részben a demokratikus intézmények Orbán által gyakorolt gyengítését szolgálták. Köztük volt a nemzetközileg vitatott, "elnyomó jellegű" médiatörvény - állította a lap, hozzátéve, Orbán ezért igyekezett őt még az egyetemi bizottság plágiumvádjai és a doktori cím megvonása után is kezdetben megtartani hivatalában. Az elmúlt napokban azonban a Fideszben is jelentős ellenállás bontakozott ki Schmitt maradása ellen - írta a FAZ.

A francia Le Monde-ban párhuzamot vontak a plágiumba szintén belebukott német Guttenberggel, és megemlítették, hogy Orbán eddig azt mondta, hogy nincs összefüggés Schmitt dolgozata és az elnöki pozíciója között.

A la Stampa olasz polgári újság szerint a magyar államfő "megszégyenítő vereséget" szenvedett. A tudósítás szerint az államfő annak a hatalmi rendszernek lett a "gyenge láncszeme", amelynek szálai Orbán Viktor kezében összpontosulnak. A lap megállapította: Schmitt Pálnak igazi sportemberhez méltóan egy adott pillanatban be kellett ismernie vereségét.

A liberális olasz la Repubblica úgy vélte: Schmitt Pál lemondása a "magyar nacionálkonzervatív" hatalom és az autokrata Orbán Viktor számára jelent presztízsveszteséget. Orbán számára azért jelent a lap szerint "megszégyenítő vereséget" az államfő leköszönése, mert a végsőkig óvta és védelmezte Schmitt Pált, miközben a miniszterelnök éppen azon fáradozik, hogy tető alá hozza a nehéz tárgyalásokat az Európai Unióval, az Európai Központi Bankkal és a Nemzetközi Valutaalappal.