Orbán újrapályáztatna földbérleteket

2012.04.02. 19:51 Módosítva: 2012.04.02. 21:19
Nyerges Zsolt és a felcsúti fociakadémiát vezető Mészáros Lőrinc földbérleteivel szorongatta a Jobbik és az LMP Orbán Viktort az azonnali kérdésekben. A miniszterelnök inkább csak kitért a támadások elől. Balczó Zoltántól azt kérte, ne támadja, vagy mégis támadja, de a politikáját mégse. Szabó Tímeának pedig csak szimplán szemére vetette, hogy támadja.

Nem csak Schmitt Pál lemondásáról szólt a parlament hétfői ülése, a ritka alkalmak egyikeként Orbán Viktor azonnali kérdésekre is válaszolt.

A legkeményebben az elempés Szabó Rebeka támadt rá a miniszterelnökre. A kisgazdálkodóknak a kormányprogramban tett ígéreteket számon kérve emlegette fel azokat a lepsényi földeket, amiket a helyben gazdálkodó kisgazdák helyett a Fideszhez közel álló cégbirodalom tulajdonosa, Nyerges Zsolt Mezorg nevű vállalkozása szerzett meg. Megemlítette még, hogy a Váli-völgyben, Orbán szűkebb pátriájában pedig a miniszterelnök futballakadémiájának igazgatója, Mészáros Lőrinc nyerte el az állami földek bérleti jogát.

Orbán válaszában kerülte a nevek említését, konkrétumok helyett inkább arról beszélt, hogy most több ember juthat haszonbérlethez, mint a szocialisták alatt, és ez jó. „Lehetne jobb is” – mondta Orbán. De nem arra gondolt, hogy mások is nyerhetnének, hanem arra, hogy „akár jogállami kérdéseket” is felvető módon felbontatná a szocialisták alatt aláírt hosszú távú földbérleteket, és azokat a területeket is újra megpályáztatná.

Viszontválaszában Szabó újra direktben rákérdezett, hogy miért személyes ismerősei, Nyerges és Mészáros nyerték el a földeket. Orbán a választ azzal próbálta elütni, hogy „az ország nagy részével ismertségben, igaz, egyoldalú ismertségben állok”. Majd azzal vágott vissza, hogy az LMP parlamenti nyomásgyakorlása azt a látszatot kelti, hogy amögött „a rivális érdekcsoportok állnak”.

Nagyjából ugyanezeket válaszolta korábban a jobbikos Varga Gézának is, akit Váli-völgyi gazdák is elkísértek az ülésre. „Régen a Váli-völgyben egy szövetkezet bérelte a területeket. Most harmincan bérelnek földet. A harminc jobb, mint az egy” – mondta, kikerülve a választ a Puskás-akadémia igazgatójának szerencséjét firtató kérdésre.

Előtte két olyan kérdésre válaszolhatott, ahol nem is értette, miért kérdezik, hiszen pont azt gondolja a témákban, amit a kérdezők. Elsőként Balczó Zoltán kérdezte Magyarország gyarmati sorsáról a március 15-i miniszterelnöki beszéd apropóján. Orbán válaszában hosszasan udvarolt Balczónak, aki „tiszteletet érdemelt ki a nemzeti ügyekben való kiállásával”. Első körben azt kérte „ne támadjon engem”, ezt később arra módosította, hogy „engem nyugodtan támadjon, a politikánkat ne támadja”.

A támadás a másik kérdezz-feleleknek is fő motívuma volt. Ebben az elempés Szabó Tímea a kilakoltatástól veszélyeztetettek ügyében kérdezte. „Ne támadjon, hanem tegyen javaslatokat” – válaszolta először, aztán pedig azon értetlenkedett, hogy miközben évekig senki sem törődött az eladósodott emberekkel, most meg ő, aki végre törődik velük, csak kritikát kap. Szabó amúgy azt kifogásolta, hogy a kormány csak a devizaadósokon igyekszik segíteni, pedig sokkal inkább fenyegeti kilakoltatás azokat, akik a rezsit nem tudják hónapok óta kifizetni.