Miklós
-7 °C
2 °C

Orbán újrapályáztatna földbérleteket

2012.04.02. 19:51 Módosítva: 2012-04-02 21:19:44
Nyerges Zsolt és a felcsúti fociakadémiát vezető Mészáros Lőrinc földbérleteivel szorongatta a Jobbik és az LMP Orbán Viktort az azonnali kérdésekben. A miniszterelnök inkább csak kitért a támadások elől. Balczó Zoltántól azt kérte, ne támadja, vagy mégis támadja, de a politikáját mégse. Szabó Tímeának pedig csak szimplán szemére vetette, hogy támadja.

Nem csak Schmitt Pál lemondásáról szólt a parlament hétfői ülése, a ritka alkalmak egyikeként Orbán Viktor azonnali kérdésekre is válaszolt.

A legkeményebben az elempés Szabó Rebeka támadt rá a miniszterelnökre. A kisgazdálkodóknak a kormányprogramban tett ígéreteket számon kérve emlegette fel azokat a lepsényi földeket, amiket a helyben gazdálkodó kisgazdák helyett a Fideszhez közel álló cégbirodalom tulajdonosa, Nyerges Zsolt Mezorg nevű vállalkozása szerzett meg. Megemlítette még, hogy a Váli-völgyben, Orbán szűkebb pátriájában pedig a miniszterelnök futballakadémiájának igazgatója, Mészáros Lőrinc nyerte el az állami földek bérleti jogát.

Orbán válaszában kerülte a nevek említését, konkrétumok helyett inkább arról beszélt, hogy most több ember juthat haszonbérlethez, mint a szocialisták alatt, és ez jó. „Lehetne jobb is” – mondta Orbán. De nem arra gondolt, hogy mások is nyerhetnének, hanem arra, hogy „akár jogállami kérdéseket” is felvető módon felbontatná a szocialisták alatt aláírt hosszú távú földbérleteket, és azokat a területeket is újra megpályáztatná.

Viszontválaszában Szabó újra direktben rákérdezett, hogy miért személyes ismerősei, Nyerges és Mészáros nyerték el a földeket. Orbán a választ azzal próbálta elütni, hogy „az ország nagy részével ismertségben, igaz, egyoldalú ismertségben állok”. Majd azzal vágott vissza, hogy az LMP parlamenti nyomásgyakorlása azt a látszatot kelti, hogy amögött „a rivális érdekcsoportok állnak”.

Nagyjából ugyanezeket válaszolta korábban a jobbikos Varga Gézának is, akit Váli-völgyi gazdák is elkísértek az ülésre. „Régen a Váli-völgyben egy szövetkezet bérelte a területeket. Most harmincan bérelnek földet. A harminc jobb, mint az egy” – mondta, kikerülve a választ a Puskás-akadémia igazgatójának szerencséjét firtató kérdésre.

Előtte két olyan kérdésre válaszolhatott, ahol nem is értette, miért kérdezik, hiszen pont azt gondolja a témákban, amit a kérdezők. Elsőként Balczó Zoltán kérdezte Magyarország gyarmati sorsáról a március 15-i miniszterelnöki beszéd apropóján. Orbán válaszában hosszasan udvarolt Balczónak, aki „tiszteletet érdemelt ki a nemzeti ügyekben való kiállásával”. Első körben azt kérte „ne támadjon engem”, ezt később arra módosította, hogy „engem nyugodtan támadjon, a politikánkat ne támadja”.

A támadás a másik kérdezz-feleleknek is fő motívuma volt. Ebben az elempés Szabó Tímea a kilakoltatástól veszélyeztetettek ügyében kérdezte. „Ne támadjon, hanem tegyen javaslatokat” – válaszolta először, aztán pedig azon értetlenkedett, hogy miközben évekig senki sem törődött az eladósodott emberekkel, most meg ő, aki végre törődik velük, csak kritikát kap. Szabó amúgy azt kifogásolta, hogy a kormány csak a devizaadósokon igyekszik segíteni, pedig sokkal inkább fenyegeti kilakoltatás azokat, akik a rezsit nem tudják hónapok óta kifizetni.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.