Schmitt Pál felszólal a Parlamentben

2012.04.02. 10:34 Módosítva: 2012.04.02. 10:58

Felszólal a parlament hétfő délután egykor keződő ülésén Schmitt Pál köztárssasági elnök. A Házszabály 45. § (2) bekezdése szerint az államfő bármikor felszólalhat az országgyűlésben. Schmitt Pál ügyéről ma tárgyalt a Fidesz-frakció is, de azon Schmitt Pál nem volt jelen.

Schmitt Pál péntkeken egy tévéinterjúban beszélt kisdoktori címének megvonásáról és az ellene indított támadásokról. Ott azt mondta: küzdeni fog az igazáért és a becsületéért, mert meggyőződése, hogy a kisdoktori értekezése a Testnevelési Egyetem 1992-ben érvényes szabályzatának megfelelt. Bejelentette, hogy bizonyítani akar, ezért 70 évesen egy mai szabályok szerinti PhD-értekezést is ír a sport és a környezetvédelem kapcsolatáról.

Egy vasárnapi rádióinterjúban azt mondta: kisdoktori címét a jelenlegi szabályok szerint csak bíróság vonhatta volna vissza. Bár korábban jelezte, hogy nem indít pert, a rádióinterjúban azt mondta: talán egy ügyvéd utánamegy, hogy milyen alapon hagyta ki a Semmelweis Egyetem szenátusa a döntés előtt a Magyar Akkreditációs Bizottságot.

A házszabály arról is rendelkezik egyébként, hogy a köztársasági elnök az Országgyűléshez intézett nyilatkozatában mondhat le a megbízatásáról, amiről a parlamentnek 15 napon belül határozatot kell hoznia. Legalább tíz képviselő írásban javasolhatja, hogy az Országgyűlés kérje a köztársasági elnököt elhatározásának újbóli megfontolására. A lemondás elfogadását nem tagadhatják meg.

A köztársasági elnök elmozdítását csak összeférhetetlenségi okból lehet kezdeményezni, vagy ha tisztsége gyakorlása során törvényt sért, bármely képviselő feltételezheti azt, hogy Schmitt Pál átmenetileg vagy tartósan akadályozva van elnöki teendőinek ellátásában. Ha e tárgyban határozati javaslatot nyújt be, akkor arról a ház kétharmados többséggel dönthet.

Vasárnap Vona Gábor közleményben kezdeményezte, hogy Schmitt Pál kérjen bizalmi szavazást a parlamentben. Erre azonban nem találni házszabályi rendelkezéseket.