Schmitt három nap alatt háromfélét mondott

2012.04.02. 14:09 Módosítva: 2012.04.02. 14:22

Az elmúlt három napban elég sokat változott Schmitt Pál álláspontja saját ügyével kapcsolatban. Péntek esti tévéinterjújában arra a kérdésre, megfordult-e a fejében a lemondás, miután megfosztották doktori címétől, úgy válaszolt: "nincs összefüggés, véleményem szerint, bár sokan így értelmezik."

Akkor azt mondta, nem esett jól neki, hogy a Semmelweis Egyetem megvonta doktori címét, míg ő Dél-Koreában képviselte az országot, meghatározó gazdasági szakemberekkel tárgyat, és felszólalt egy nukleáris biztonsági világkonferencián.

A pénteken elmondottak alapján nem lehetett arra következtetni, hogy jogorvoslatot kérne a bíróságtól kisdoktori címe megvonása miatt. "Ha elveszik a kisdoktori címet, lelkük rajta, nem fogok velük vitatkozni. Én magam is visszaadtam volna, ha kell" - jegyezte meg. Azt is mondta, hogy "húsz évvel ezelőtt ez volt a szabály, csináltunk egy dolgozatot, én azt megvédtem, summa cum laude, tehát a legkiválóbb minősítést kaptam, én ezzel többet nem akarok foglalkozni."

Vasárnap azonban megint a kisdoktorijával foglalkozott, sőt a Magyar Rádiónak adott interjúban már arról beszélt, hogy kisdoktori címét a mostani szabályok szerint csak bíróság vonhatta volna vissza. Ekkor is azt mondta, nem akar pereskedni az egyetemmel, csak "talán lesz valaki, talán lesz egy ügyvéd, aki utánamegy, hogy milyen alapon hagyta ki a Semmelweis Egyetem szenátusa a  Magyar Akkreditációs Bizottságot".

Balázs Ervin, a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB) elnöke hétfőn az MR1-Kossuth Rádiónak azt mondta: jogszerűen járt el a Semmelweis Egyetem, amikor visszavonta Schmitt Pál köztársasági elnök kisdoktori fokozatát, ehhez nem volt szükség a MAB-ra.

Mindennek ellenére a parlamentben hétfőn elmondott beszédében Schmitt Pál már azt jelentette be, hogy fellebbez a Semmelweis Egyetem szenátusának döntése ellen, amellyel a testület megvonta doktori címét. A köztársasági elnök szerint az egyetem eljárása etikátlan és jogszerűtlen volt. "Ha kell, bírói úton bizonyítom be igazamat" - szögezte le.

Még egy dologban változott a véleménye péntekhez képest: lemondott.