Schmitt Pál nevezi ki az SE új rektorát

2012.04.02. 11:11

Akár nagyobb szervezeti felfordulás nélkül is megúszhatja a Semmelweis Egyetem Tulassay Tivadar rektor távozását, mivel már ki is van jelölve utódja. A helyzetet azonban érdekessé teszi, hogy a Tulassayt váltó Szél Ágoston kinevezését épp azon a szenátusi ülésen szavazták meg, ahol Schmitt Pált megfosztották kisdoktori címétől.

Tulassay vasárnap jelentette be, hogy azonnali hatállyal távozik az SE éléről, és nem várja meg három hónapos mandátumának végét sem, mivel olyan fokú bizalomvesztést érzékel saját személye iránt, ami már árthat az egyetemnek. A helyébe lépő Szél Ágoston rektorhelyettes szerinte tökéletesen élvezi a Nefmi bizalmát, és korábban a szenátus is egyhangú szavazással támogatta Szélt, habár akkor még nem sejthették milyen hamar is következik be a vezetőváltás.

Szél Ágoston hivatalos beiktatása várhatóan csak nyáron lesz, ahogy az eredeti menetrend szerint is lett volna, de már a következő három hónapban is ő irányítja majd az egyetemet.

Dr. Szél Ágoston
Dr. Szél Ágoston
Fotó: Kovács Attila

Az 57 éves Dr. Szél Ágoston 1980-ban a SOTE-n szerezte diplomáját és azóta se hagyta el az egyetemet. Orvosgyakornokként kezdett el dolgozni még abban az évben, és 2009-ben nyerte el legutóbbi kinevezését, mint az SE általános rektorhelyettese. Oktatásban az anatómiára, a szövettanra és a fejlődésbiológiára fókuszált, kutatásban az „összehasonlító fotoreceptor- és retinamorfológiára” specializálódott, és számos külföldi tanulmányúton is részt vett.

Szél rektori pályázatában komoly sikerként értékelte, hogy az SE kutatóegyetemi minősítést szerzett, illetve méltatta az egyetem kutatóinak munkáját. Erről maga is sokat tudhat, mivel 1996-ban lett az MTA doktora. Ez a jövőben kissé kínos percekhez is vezethet, amikor majd kapcsolatba kell lépnie (az immár korántsem doktor) Schmitt Pál köztársasági elnökkel.

A fentiekre azért kerülhet sor, mivel, mint Magyarország elnöke Schmitt Pálnak a feladata, hogy kinevezze a magyar egyetemek rektorait. Attól eltekintve, hogy Schmitt doktorként vagy nem doktorként írja alá majd az okiratokat, egy olyan emberrel fog szemközt állni, akinek elődje éppen az ő plágiumbotránya körüli viták miatt mondott le.

Hogy Szél Ágostonnak mi a véleménye az egész kisdoktori ügyről még nem lehet tudni, ugyanis nem nyilatkozott, és az erről döntő szenátusi ülésen titkos szavazás volt.