Nem félünk a kullancstól, pedig kéne

2012.04.03. 14:05
Április helyett már márciusban megkezdődött itthon a kullancsszezon, ami ismét az egész országra kiterjed. Zala és Vas megye lehet újra a leginkább fertőzött terület, de Magyarország többi részén is tudatosabban kellene védekeznie a lakosságnak, mert még mindig sok a hiányosság az ismeretek és a védekezés terén.

Hogy hány kullancs van az országban, azt még a szakértők se tudják megmondani. Zöldi Viktor az OEK főtanácsosa szerint évtizedek óta nem végeztek nálunk pontos felmérést, de már most érkeztek hírek esetekről, és az áprilisi-májusi főszezon még előttünk van. Hosszútávon a klímaváltozás folyamata és a környező országok tapasztalata szerint egyébként számbeli növekedés figyelhető meg, és nincs ok feltételezni, hogy nálunk más lenne a helyzet.

Általános a tévképzet, hogy a kullancsprobléma hazánkat kiemelten érinti. A Kullancsszövetség szezonnyitó rendezvényén résztvevők szerint tőlünk nyugatra legalább akkora, ha nem nagyobb a kullancsok elterjedtsége, csak ott többet foglalkoznak a problémával.

Fotó: Krause Johansen

A kullancsok által terjesztett két legfontosabb emberre veszélyes betegség a Lyme-kór és a kullancsencephalitis, amiknek megelőzéséért a lakosság tehet a legtöbbet. Az encephalitis betegségre például nincs gyógymód, de létezik ellene védőoltás, amivel Ausztriában a lakosság 75 százalékát teljesen, a fennmaradó 25 százalékot pedig részlegesen beoltották, így Póta György gyermekorvos szerint ott már szinte csak a turisták betegednek meg a kullancsoktól.

Magyarországon evvel szemben Ócsai Lajos az OTH főorvosa szerint csak minden tizedik ember mondhatja védettnek magát. Az oltási arány függ az adott régió orvosaitól, illetve a lakosság érdeklődésétől, de a legmagasabb számadat (a dunántúli) se haladja meg a 25-30 százalékot pedig a megbetegedettek közül 100-ból 1 maradandó egészségkárosodást szenved.

Biztos adat annyi van, hogy 2011-ben 230 ezer ampullányi oltóanyagot értékesítettek patikákban (ampullánként nagyjából 4,5 ezer forintért), de mivel egy személy teljes beoltásához 3 ampulla kell fél-egy éves időszak alatt elosztva (amit évek múlva újabb emlékeztető oltásoknak kell követniük), ezért a fenti szám a teljes lakosságra vonatkozóan kevésnek számít.

Arra se érdemes fogadni, hogy a kullancscsípést biztosan megússzuk épp bőrrel, mert bár az encephalitis csak a kullancsok 0,05 százalékában található meg, a Lyme-kór előfordulása már 10-30 százalék között van, és ezek mellett is vannak még további betegségek, amiket ezek a paraziták terjesztenek.

A kullancsok által terjesztett vírusos agyvelő és agyhártyagyulladás kórokozója, a kullancs encephalitis vírus európai elterjedtsége
A kullancsok által terjesztett vírusos agyvelő és agyhártyagyulladás kórokozója, a kullancs encephalitis vírus európai elterjedtsége
Fotó: Karto

A fenti számok alapján elvileg jogosan lehetne panaszkodni, hogy miért nem kezdik újra a kullancsok vegyszeres irtását, ami nálunk 2008-ig zajlott. A szakértők szerint azonban ez felesleges volt, mert hiába az irtás, minden példányt nem lehet elpusztítani és úgyis előröl kezdődne egy idő után a fertőzési hullám. Az igazi megoldás az odafigyelés és megelőzés és szerintük ezt kellene tovább tudatosítani.