Négy embert vádolnak az avasi paneltűz miatt

2012.04.03. 10:37

Négy ember ellen emelt vádat a Heves Megyei Főügyészség a miskolci Avasi lakótelepen három ember halálát okozó paneltűz ügyében. Azt az asszonyt, akinek a lakásában 2009 augusztusában felcsaptak a lángok, közveszély okozásával és segítségnyújtás elmulasztásával vádolják, míg három, a ház szigetelését kivitelező szakember ellen három rendbeli, foglalkozás körében elkövetett halált okozó gondatlan veszélyeztetés a vád.

A Középszer utcai társasház 6. emeleti lakása 2009. augusztus 15-én gyulladt ki, majd a tűz átterjedt a 7. emeletre, ahol egy 43 éves édesanya, 16 éves lánya és 13 éves fia tartózkodott otthon. Valamennyien életüket vesztették.

A tűzoltók ugyan időben kiértek és megkezdték a lakók kimenekítését és az oltást, ám a helyszíni parancsnok kommunikációs hiba miatt nem értesült időben arról, hogy a hetediken még három ember tartózkodik.

A főügyészség a lakó ellen azért emelt vádat, mert amikor az asszony észlelte a tüzet, sem a lakótársait, sem a tűzoltókat nem értesítette, hanem hanyatt-homlok elmenekült, miközben az ajtót maga mögött nyitva hagyta. A tűz így levegőt kapott, megélénkülve kicsapott a nyitott ablakon, majd megnyújtotta az épület külső hőszigetelését és a 7. emeleti loggiát.

Vádlott lett a ház hőszigetelését 2007-ben kivitelező alvállalkozó, az építésvezető és a művezető. Az indoklás szerint nem megfelelően ragasztották fel a polisztirollapokat, így a szigetelés alatt kialakult huzat olyan magas hőfokú égést eredményezett, hogy könnyűszerrel meggyulladhatott a 7. emeleti loggia. Ez utóbbi esetében szintén szakmai hibát vétettek, mert éghető alapra szerelték fel a szintén éghető szigetelőanyagot.

Ugyanakkor a kivitelező cég főmérnökével szemben megszüntették az eljárást, mert ő pusztán a pénzügyekért volt felelős és a tervek is megfelelőek voltak.

A vizsgálat során felmerült a tűzoltók felelőssége is, ám szakértői vélemény alapján azt állapították meg: ugyan voltak kommunikációs hibák a tűzoltás során, de olyan mértékű szakmai hibát nem követtek el, amely a bűncselekmény kategóriába tartozna. A tűzoltók a munkájuk során 14 embert mentettek ki.